Κύπρος: Ανοίγουν στις 11:00 την Πέμπτη τα Βαρώσια – Στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσέφυγε η Λευκωσία

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του παράνομου «Μπαϊράκ», που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Parallaxi
κύπρος-ανοίγουν-στις-1100-την-πέμπτη-τα-βα-667792
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

Στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης θα επιτραπεί η είσοδος από το σημείο διέλευσης απέναντι από το δημοτικό στάδιο της Αμμοχώστου, στην περίκλειστη πόλη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του παράνομου «Μπαϊράκ», που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διεργασίες για το άνοιγμα συνεχίζονται, σήμερα το πρωί απομακρύνθηκαν από το συγκεκριμένο σημείο τα συρματοπλέγματα και καθαρίστηκε η περιοχή, ενώ τοποθετήθηκε και το κουβούκλιο ελέγχου.

Προστίθεται ότι θα ανοίξει και η λεωφόρος της Δημοκρατίας από την οποία θα παρέχεται η πρόσβαση προς τον δρόμο που οδηγεί στο σημείο εισόδου στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Κούσιος: Προσφύγαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, υπογράμμισε την Τετάρτη ότι η Λευκωσία «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τις ανεπιθύμητες εξελίξεις», τονίζοντας ότι ήδη έχει κατατεθεί προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κούσιος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Ανδρέας Μαυρογιάννης, έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο του ΣΑ και προχωράμε με την κατάθεση βάσει του άρθρου 35 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Ταυτόχρονα γίνονται παραστάσεις σε θεσμούς της Ε.Ε. και το θέμα σίγουρα θα απασχολήσει το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για τις εξελίξεις για την Αμμόχωστο.

«Βρισκόμαστε σε επαφή μέσω της διπλωματικής οδού με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του ΣΑ. Χθες το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του κ. Σεργκέι Λαβρόφ η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτή την περίοδο του ΣΑ. Επίσης, υπήρξαν τηλεφωνικές επαφές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ, καθώς και με την προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, Γερμανία.

Η διπλωματική μας αποστολή είναι συνεχής και δεν θα φεισθούμε κόπων και ενεργειών για να μπορέσουμε να εμποδίσουμε την Τουρκία να παραβαίνει τα ψησίματα του ΣΑ, 550 και 789. Είναι μια σοβαρή εξέλιξη, με κανένα τρόπο δεν την υποτιμούμε και υποβαθμίζουμε. Η αλλαγή του status quo, η παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΣΑ είναι ενέργεια που επιβαρύνει το κλίμα για συνέχιση των συνομιλιών, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του ΓΓ των ΗΕ ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη», επεσήμανε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε δε: «Είναι μια εξέλιξη που έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή και ίσως να συνδέεται με τις διαδικασίες της ανάδειξης του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη και μπορεί να έγινε στην προσπάθεια της Τουρκίας να στηρίξει υποψηφιότητα συγκεκριμένου υποψηφίου για την ανάδειξη Τουρκοκύπριου ηγέτη, αλλά δεν παύει με κανένα τρόπο να είναι μια σοβαρότατη εξέλιξη που δεν αποδεχόμεθα με κανένα τρόπο και την οποία καταδικάζουμε».

Σε ερώτηση τι ζητεί η Κύπρος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Κούσιος είπε ότι «δεν θα επιδιώξουμε ψήφισμα, τα ψηφίσματα υπάρχουν, έχουμε επανειλημμένη επιβεβαίωση τους και πέρσι τον Οκτώβριο μετά από προσφυγή μας υπήρξε δήλωση του Προέδρου του ΣΑ. Επιδίωξη μας είναι να έχουμε επαναβεβαίωση συγκεκριμένων ψηφισμάτων και να έχουμε την επιβεβαίωση για προσήλωση στα ψηφίσματα αυτά, κάτι που επανέλαβε χθες ο γ.γ. του ΟΗΕ».

Ο κ. Κούσιος πρόσθεσε ότι το τι θα υπάρξει θα εξαρτηθεί από τις διαδικασίες και τις επαφές των επόμενων ημερών μαζί με τα Μόνιμα Μέλη.

Ερωτηθείς γιατί το ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου αναφέρθηκε μόνο στο θέμα της παραλίας των Βαρωσίων και όχι γενικότερα για τις απειλές της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου, ο κ. Κούσιος απάντησε «για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρξε αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και ούτε έγινε επέμβαση σε ιδιοκτησίες. Εντούτοις η ενέργεια αυτή της Τουρκίας εμπεριέχει τη σοβαρότητά της και αυτή την έχω καθορίσει. Είναι η αλλαγή του στάτους κβο και η σαφής παραβίαση ψηφισμάτων του ΣΑ. Υπάρχει σαφής πρόνοια στο 789 ότι θα έπρεπε η πόλη των Βαρωσίων να περιέλθει κάτω από τη διοίκηση των ΗΕ και ότι ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της. Οι ενέργειες αυτές, παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς της Τουρκίας, συνιστούν σαφέστατη παραβίαση των προνοιών».

Πρόσθεσε ότι η παράνομη ενέργεια της Τουρκίας «δεν υποβοηθάει με κανένα τρόπο το κλίμα για ένα δημιουργικό, παραγωγικό διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού. Είχαμε την αποχώρηση του Γιαβούζ από την ΑΟΖ μας και το αντιμετωπίσαμε με κάθε επιφύλαξη γιατί σημειώναμε την παρουσία του Μπαρμπαρός να ενεργεί στην ΑΟΖ μας και τονίζαμε επίσης τις συνεχιζόμενες απειλές για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Δυστυχώς η Τουρκία προχώρησε με αυτή την ενέργεια».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις σε συνάρτηση με το θέμα της συνέχισης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Κούσιος είπε ότι «την απάντηση την έδωσε το Εθνικό Συμβούλιο χθες με την ομόφωνη απόφαση του να προσέλθουμε σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Ομόφωνη επίσης ήταν η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν μπορούμε να προσέλθουμε στις συνομιλίες κάτω από απειλές και τετελεσμένα».

Επεσήμανε ακόμα ότι όλα θα αξιολογηθούν από το Εθνικό Συμβούλιο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχει, πρόσθεσε, «προσήλωση στη διαδικασία επίλυσης όχι όμως κάτω από απειλές και τετελεσμένα. Πρέπει να δούμε τις εξελίξεις, να αξιολογηθούν από τον Πρόεδρο και το Εθνικό Συμβούλιο και θα ληφθούν ανάλογες αποφάσεις».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «θα πάμε στις συνομιλίες, θέλουμε τις συνομιλίες, θέλουμε επίλυση του Κυπριακού, αυτό είναι το πρώτο δεδομένο. Το δεύτερο δεδομένα είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε κάτω από απειλές και τετελεσμένα».

Κληθείς να δώσει ένα μήνυμα προς τους Αμμοχωστιανούς, ο κ. Κούσιος είπε ότι και ο ίδιος ως Αμμοχωστιανός θλίβεται «ιδιαίτερα από αυτό το γεγονός όπως θλίβει κάθε Βαρωσιώτη και κάθε Κύπριο, ακόμη και Τουρκοκύπριοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους για αυτή την ενέργεια. Χρειάζεται ομοψυχία, σχεδιασμός, συγκεκριμένες κατευθύνσεις για να αποτρέψουμε αυτές τις ανεπιθύμητες εξελίξεις και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δικαιώσουμε τον λαό μας».

Κληθείς να πει τι θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους Ευρωπαίους εταίρους στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχοντας υπόψη ότι η ΕΕ έδωσε περιθώρια μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην Τουρκία ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα τους πούμε πώς επιτυγχάνεται καλύτερο κλίμα και δίνεται δυνατότητα για διάλογο» με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας.

Τέλος, ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος θα αποστείλει επιστολές για το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Κούσιος είπε ότι «τα θέματα θα τεθούν γραπτώς τόσο στον ΓΓ των ΗΕ όσο και στους θεσμούς και στα Μόνιμα Μέλη του ΣΑ».

Ρωσία: Απαράδεκτη η απόφαση της Άγκυρας

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο της περιοχής των Βαρωσίων που βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη της Κύπρου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Σοβαρή ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις περί ανοίγματος τμήματος των Βαρωσίων της περίκλειστης περιοχής της πόλης Αμμοχώστου ( Κυπριακή Δημοκρατία). Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση για το άνοιγμα της έκτασης των Βαρωσίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ επισημαίνεται ότι οι μονομερείς ενέργειες , που παραβιάζουν τις ληφθείσες κατά το παρελθόν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ζήτημα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει συνεπής στους τρόπους διευθέτησης που ορίζονται από τις εν λόγω αποφάσεις και είναι έτοιμη να συνδράμει στην εφαρμογή τους», αναφέρεται την ανακοίνωση.

Επίσης στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η ταχύτερη επανέναρξη των συνομιλιών για την τελική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος θα επέτρεπε να δημιουργηθεί μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα, η οποία θα συνέβαλε στην εύρεση συμβιβασμών, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των Βαρωσίων.

Πηγή: CNN

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα