ΚΥΣΕΑ για Ουκρανία: Τι συζητήθηκε για φυσικό αέριο και ομογενείς

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Parallaxi
κυσεα-για-ουκρανία-τι-συζητήθηκε-για-φ-827132
Parallaxi
εικόνα: SOOC

Συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.

Στην κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι με τα σημερινά δεδομένα δε θα υπάρχει πρόβλημα στην προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο για τους εξής λόγους:

Πρώτον, η Ελλάδα προμηθεύεται μέσω του Turkstream κι εκτιμάται από τους ειδικούς ότι δεν είναι από τους πρώτους αγωγούς που, ακόμα και σε περίπτωση σύρραξης, θα κλείσει τη στρόφιγγα ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Άλλωστε είναι ένας αγωγός που από τη Ρωσία πάει στην Τουρκία και μέσω της Ελλάδας φτάνει στη Βουλγαρία.

Επιπλέον, ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου έχουν μπει τα εναλλακτικά σχέδια σε ισχύ, που προβλέπουν να είναι γεμάτη η Ρεβυθούσα, η οποία έχει πολύ μεγάλες δυνατόητες χωρητικότητας.

Παράλληλα, υπάρχουν συμφωνίες με την Αλγερία για να μεταφερθεί LNG με πλοία προς τη χώρα μας, ενώ είναι σε ετοιμότητα και δύο μονάδες της ΔΕΗ που μπορούν από φυσικό αέριο που καταναλώνουν να γυρίσουν σε diesel.

Επίσης, υπάρχει επάρκεια σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια και είναι σε ετοιμότητα και οι μονάδες λιγνίτη που μπορούν να δώσουν περισσότερη ενέργεια στην τροφοδοσία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα