Featured

Κυβέρνηση εναντίον λαϊκών αγορών με νομοσχέδιο «ταφόπλακα»

Ηχηρές αντιδράσεις κατά νομοσχεδίου που φέρνει ιδιώτες στις λαϊκές αγορές.

Βιβή Κοτσαπουϊκίδου
κυβέρνηση-εναντίον-λαϊκών-αγορών-με-ν-718952
Βιβή Κοτσαπουϊκίδου

Αντιδράσεις προκαλεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που φέρνει αλλαγές στη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Το νομοσχέδιο «ταφόπλακα» όπως χαρακτηρίστηκε σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, επιχειρεί να αναθέσει τη διαχείριση μεγάλου μέρους των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ.

Την ίδια ώρα που η πανδημία έχει πλήξει στο έπακρο τις λαϊκές αγορές, η κυβέρνηση φέρνει το «κερασάκι στην τούρτα», με το νέο νομοσχέδιο, το οποίο αν ψηφιστεί στη Βουλή, θα σημάνει το «θάνατο» χιλιάδων μικροπαραγωγών. Η είσοδος ιδιωτών στις λαϊκές αγορές, θα δημιουργήσει έναν αθέμιτο ανταγωνισμό, που θα έχει ως αποτέλεσμα το κέρδος των μεγαλοεμπόρων εις βάρος των μικροπωλητών και την μετατροπή τους σε υπαίθρια μικρά super markets, με αγνώστου προελεύσεως προϊόντα.

Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, αναφέρεται ότι:

  • το νέο σχέδιο νόμου έρχεται να δώσει τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ) και επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές και να δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς,
  • ορίζει το πλειστηριασμό των θέσεων και βγάζει κάθε 3 χρόνια στο σφυρί τις θέσεις, εμπλέκει τους δήμους να γνωμοδοτούν για τον καθορισμό του ύψους του ανταποδοτικού τέλους προς το φορέα διαχείρισης,
  • καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών (διοικητικά συμβούλια) και εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

Όπως είναι λογικό θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, ενώ στο πλευρό των παραγωγών και των επαγγελματιών πωλητών, στέκονται οι «γαλάζιοι» περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής, Απόστολος Τζιτζικώστας και Γιώργος Πατούλης αντίστοιχα, κόντρα θα λέγαμε στην επίσης «γαλάζια» κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Μακρίδη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής-Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, και όσα δήλωσε στην parallaxi σήμερα στις 13:00 έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη με τον αρμόδιο υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να κατατεθούν οι θέσεις των παραγωγών και των επαγγελματιών.

Με αυτό το νομοσχέδιο «χάνεται το κοινωνικό πρόσιμο των λαϊκών αγορών» όπως τόνισε ο κ. Μακρίδης. «Είναι ένα κατάπτυστο για εμάς νομοσχέδιο. Δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση για να πούμε ότι πρέπει να βελτιωθεί. Εμείς ζητάμε την άμεση απόσυρση του», δήλωσε κατηγορηματικά ο ίδιος.

Το θέμα φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ο Χρήστος Παπαστεργίου από την παράταξη «Πράξεις για τη Μακεδονία», ο οποίος όπως ανέφερε σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του «με επιστολή μας στον κ. Καρακωνστανογλου ζητήσαμε να συγκληθεί εκτάκτως το συμβούλιο, προκειμένου να ζητηθεί αυτό το θέμα, το οποίο επηρεάζει χιλιάδες παραγωγούς και καταναλωτές».

Μπορεί απάντηση να μην έχει λάβει ακόμα η παράταξη, όμως ο κ. Παπαστεργίου σχολίασε την κίνηση του κ. Τζιτζικώστα να στηρίξει τους παραγωγούς και τους εμπόρους, τονίζοντας ότι αυτή η ενέργεια θα έπρεπε να γίνει επισήμως και όχι απλά με μια τηλεφωνική επικοινωνία. «Θα έπρεπε να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα. Ο κ. Τζιτζικώστας έχει εξουσία, είναι αρχή! Άρα κάτι πρέπει να κάνει», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ :

Δεν έφτανε η πανδημία και η λάθος διαχείρισή της, σε ότι αφορά τις λαικές αγορές, έρχεται το…

Δημοσιεύτηκε από Χρηστος Παπαστεργιου στις Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα