Η Σλοβακία προσφέρει μετρητά σε άνω των 60 ετών για να εμβολιαστούν
Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία σε όλο τον κόσμο
Η Σλοβακία θα διανείμει μετρητά στους πολίτες άνω των 60 ετών, που εμβολιάζονται κατά του νέου κορονοϊού ή λαμβάνουν την αναμνηστική δόση τους, με στόχο να δώσει ώθηση στα ποσοστά ανοσοποίησης, που υπολείπονται έναντι άλλων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το κοινοβούλιο ενέκρινε την καταβολή των χρημάτων σήμερα, δίνοντας το «πράσινο φως» σε μια πρόταση της κυβέρνησης, η οποία είχε αρχικά σκεφθεί να διανείμει voucher για ξενοδοχεία ή εστιατόρια, ωστόσο επέλεξε τελικά να προσφέρει μετρητά.
Όσοι κάνουν τις ενισχυτικές δόσεις τους έως τα μέσα Ιανουαρίου θα λάβουν 300 ευρώ, ενώ οι άνω των 60 που θα έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα εμβολιασμού έως τότε θα δικαιούνται το ποσό των 200 ευρώ.
Η Σλοβακία δεν είναι η πρώτη χώρα που δίνει κίνητρα για τον εμβολιασμό. Η Ελβετία, τον Οκτώβριο, προσέφερε σε πολίτες που έπειθαν τους φίλους τους να κάνουν ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, δωρεάν γεύματα σε εστιατόρια και εισιτήρια για τον κινηματογράφο.
Η αμερικανική πόλη Χιούστον, τον Αύγουστο, είχε ανακοινώσει ότι θα καταβάλει 100 δολάρια σε οποιονδήποτε κάνει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19.
Η Σλοβακία, με πληθυσμό 5,5 εκατομμύρια κατοίκους, έχει πληγεί σφόδρα από το τελευταίο κύμα της επιδημίας κι επέβαλε εκ νέου μέτρα λοκντάουν, την ώρα που τα νοσοκομεία της έχουν γεμίσει.
Έως χθες, κατέγραφε τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη μολύνσεων παγκοσμίως για την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με το Our World in Data.
Ωστόσο, έχει μείνει πολύ πίσω σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ στον εμβολιασμό των πολιτών της, με το 68% των ανθρώπων άνω των 60 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως, την τρίτη χαμηλότερη επίδοση στην Ένωση μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, πολύ πιο κάτω από το 88% στο σύνολο της ΕΕ.
Μεταξύ του πληθυσμού της Σλοβακίας, το 46,5% είναι πλήρως εμβολιασμένο, κάτω από τον μέσο όρο 66,8% της ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC).
Η Μάλτα επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, ως προληπτικό μέτρο για τη διασπορά του κορονοϊού
Η Μάλτα θα επιστρέψει στην υποχρεωτική χρήση της μάσκα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρας από το Σάββατο, έγινε σήμερα γνωστό από τον υπουργό Υγείας Κρις Φερν.
Το μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης στα κρούσματα COVID-19, αν και το νησί της Μεσογείου δεν έχει προς το παρόν καταγράψει κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον.
«Έχουμε δει ότι οι μάσκες, όπως και οι αναμνηστικές δόσεις, είναι αποτελεσματικές στην αποτροπή του ιού, περιλαμβανομένης της παραλλαγής Όμικρον», είπε ο Μαλτέζος υπουργός Υγείας σε δημοσιογράφους.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων μετατέθηκε νωρίτερα και οι πολίτες θα είναι επιλέξιμοι για το εμβόλιο τέσσερις μήνες αφότου έκαναν τη δεύτερη δόση τους, αντί για έξι μήνες, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών θα ξεκινήσουν να κάνουν τα εμβόλιά τους από την Τρίτη.
Η Μάλτα κατέγραψε 81 κρούσματα COVID-19 σήμερα, με 26 ασθενείς να χρήζουν νοσηλείας.
Όπως τόνισε ο Φερν, η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εισάγει επιπλέον περιοριστικά μέτρα, εφόσον όλοι επιδεικνύουν υπευθυνότητα.
Ιταλία-Covid-19: 12.527 νέα κρούσματα κορονοϊού, με 79 θανάτους- Τέλη Ιανουαρίου διαθέσιμα, στην Ιταλία, τα δυο νέα αντιιικά χάπια
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία, τα νέα περιστατικά κορονοϊού είναι 12.527 και 79 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 312.828 διαγνωστικά τεστ, το 4% από τα οποία προέκυψε θετικό.
Από την αρχή της πανδημίας οι μολύνσεις στην χώρα είναι 5.164.780, με 134.551 θανάτους. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 811 ασθενείς με covid 19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 6.333.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του επιστημονικού ιδρύματος Gimbe, την εβδομάδα από 1 – 7 Δεκεμβρίου, σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες, τα κρούσματα παρουσίασαν αύξηση του 22,4%, οι θάνατοι του 12%, ενώ οι εισαγωγές στους νοσοκομειακούς θαλάμους, αυξήθηκαν κατά 16,3% και στις ΜΕΘ κατά 13,6%.
Παράλληλα, την ίδια περίοδο, οι πολίτες που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού αυξήθηκαν κατά 31,7%. Κάτι που οφείλεται, σύμφωνα με τους σχολιαστές, στα νέα, αυστηρότερα μέτρα του «σούπερ πράσινου πάσου». Οι δε χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων, σημείωσε θεαματική αύξηση, του 52,6%.
Ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων, τέλος, ανακοίνωσε ότι από τα τέλη Ιανουαρίου του 2022, στην χώρα θα είναι διαθέσιμα τα δυο αντιιικά χάπια, molnupiravir και paxlovid, των εταιριών Μerck και Pfizer, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του κορονοϊού.
Γαλλία: Το μεταναστευτικό και η ανάπτυξη της Ευρώπης μετά την πανδημία, βασικές προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
Η μεταρρύθμιση του Χώρου Σένγκεν, με την εγκαθίδρυση νέων μηχανισμών για την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελέσουν τις βασικές προτεραιότητες της Γαλλίας όταν αναλάβει την προεδρία του μπλοκ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Η Γαλλία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ σε μια περίοδο που η Λευκορωσία κατηγορείται ότι πυροδοτεί τη μεταναστευτική κρίση, μεταφέροντας μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και ωθώντας τους να περάσουν παράτυπα τα σύνορα και να μπουν στην Πολωνία και τη Λιθουανία.
Η Ένωση εδώ και χρόνια είναι βαθιά διχασμένη σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και τη φύλαξη των κοινών εξωτερικών συνόρων του Χώρου Σένγκεν.
«Θα έλεγα ότι πρέπει να μετακινηθούμε, από μια Ευρώπη που συνεργάζεται εντός των συνόρων της, σε μια Ευρώπη που είναι ισχυρή στον κόσμο, πλήρως κυρίαρχη, ελεύθερη στις επιλογές της και κυρία της μοίρας της» είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας.
Μεταξύ των προτάσεων της Γαλλίας θα είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού αντίδρασης έκτακτης ανάγκης που θα βοηθούσε τις χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν κρίσεις στα σύνορά τους. Οι χώρες αυτές «θα πρέπει να μπορούν να βασίζονται στη στήριξη της Frontex» αλλά επίσης και «στην αλληλεγγύη των χωρών μελών» που θα στέλνουν αστυνομικούς για να βοηθήσουν στα σύνορα, είπε. Ο Μακρόν θέλει επίσης να γίνονται τακτικές πολιτικές συναντήσεις με αντικείμενο το μεταναστευτικό, όπως κάνουν ήδη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για να συζητήσουν οικονομικά θέματα.
Στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, όπου ο Μακρόν διεκδικεί μια δεύτερη θητεία, τα συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα αναμένεται ότι θα αναγάγουν σε κυρίαρχο θέμα το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα για το οποίο ορισμένοι θεωρούν ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει τηρήσει ήπια στάση.
«Η προστασία των συνόρων μας είναι αναγκαία προϋπόθεση, τόσο για την ασφάλεια των Ευρωπαίων όσο και (…) για να αποφύγουμε τραγωδίες σαν αυτές που βιώσαμε», εξήγησε ο Μακρόν, αναφερόμενος στο ναυάγιο που σημειώθηκε στη Μάγχη στα τέλη Νοεμβρίου και στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι.
Ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει επίσης ότι θα προωθήσει τις συζητήσεις γύρω από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη λόγω των διαφωνιών που εκφράζουν πολλές χώρες μέλη. Ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει «καλύτερη οργάνωση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» με τη συνεργασία των χωρών προέλευσης και των χωρών τράνζιτ «ώστε να καταπολεμήσουμε τη διακίνηση ανθρώπων, να αποφύγουμε τις ροές, να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας, να εναρμονίσουμε τους κανόνες μας, ιδίως για το άσυλο».
Οικονομία
Το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρώπης, που μέχρι τώρα καθοριζόταν από τα κριτήρια του Μάαστριχτ, θα πρέπει να επανεξεταστεί, σημείωσε ο Μακρόν, με στόχο, όπως είπε, να καλυφθεί «η ανάγκη για νέες επενδύσεις» μετά την πανδημία της Covid-19.
Με την υγειονομική κρίση «βάλαμε σε παρένθεση την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων», υπενθύμισε. «Πρέπει να επανέλθουμε στους κανόνες που επιτρέπουν τη σύγκλιση των οικονομικών μας» αλλά δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν συνέβη τίποτα και «να επανέλθουμε στο δημοσιονομικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990», τόνισε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επίσης να συζητήσει εάν αρκεί το πακέτο ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αναζωογόνηση της οικονομίας μετά την Covid-19. «Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν είμαστε υπέρ ή κατά του 3% (ο κανόνας για έλλειμμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ της χώρας). Έχουμε φύγει από αυτό. Χρειαζόμαστε δημοσιονομικούς κανόνες για να παραμείνουμε ένας σοβαρός φορέας, σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί η εμπιστοσύνη», τόνισε.
Ο Μακρόν σκοπεύει να συγκαλέσει μια ειδική σύνοδο των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο με στόχο να καθοριστεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ευρώπης. Η ΕΕ πρέπει να μετατραπεί σε χώρο «παραγωγής, καινοτομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας» έχοντας «μια εμμονή: τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας», όπως είπε.
Σύμφωνα με τον Μακρόν, μέχρι την άνοιξη του 2022 θα έχει συνταχθεί από την ΕΕ το προσχέδιο για την εφαρμογή του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου που συμφωνήθηκε φέτος. Το Παρίσι θα εργαστεί επίσης για την υιοθέτηση ενός «αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού» στην Ευρώπη, πρόσθεσε.
Γερμανία: Σύσταση της Stiko για τον εμβολιασμό στις ηλικίες 5-11 ετών
Η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) συνιστά τον εμβολιασμό κατά τις Covid-19 των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, τα οποία πάσχουν από υποκείμενη νόσο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, θα πρέπει να χρησιμοποιείται το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer, ενώ η σύσταση εμβολιασμού αφορά και τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με ευπαθή άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Το εμβόλιο, το οποίο έχει ήδη λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Φαρμάκων, θα είναι διαθέσιμο για αυτές τις ηλικίες από τις 13 Δεκεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά γενικά τα παιδιά 5-11 ετών, η Stiko εκτιμά ότι η απόφαση ανήκει στην οικογένεια και τον γιατρό της.
ΕΕ: Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, σε αυτό το στάδιο, για τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον στην αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων, δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΑ για τη στρατηγική για τα εμβόλια
«Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, σε αυτό το στάδιο, για τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον στην αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων Covid-19, αλλά σαρώνουμε συνεχώς τον ορίζοντα για να συγκεντρώσουμε στοιχεία». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη στρατηγική για τα εμβόλια, Μάρκο Καβαλέρι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
Ο επικεφαλής του ΕΜΑ για τα εμβόλια είπε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες που εμπορεύονται τα εμβόλια κατά της Covid-19 υποχρεούνται να υποβάλουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών μελετών τους για τον προσδιορισμό του επιπέδου εξουδετέρωσης της παραλλαγής Όμικρον. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η σύνθεση του εμβολίου θα χρειαστεί να αλλάξει. Ο χρόνος θα το δείξει», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ΕΜΑ είναι έτοιμος να αναλάβει γρήγορα μέτρα αν χρειαστεί. Πρόσθεσε, πάντως, ότι παραμένει ακόμα ασαφές αν η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα.
Εξάλλου, ο Μ. Καβαλέρι ανέφερε o EMA ενδέχεται να ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο της Novavax κατά του κορονοϊού, πριν από το τέλος του έτους. Όταν εγκριθεί, θα είναι το πέμπτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της covid-19 στην ΕΕ και θα παρέχει μια νέα επιλογή στους πολίτες για τον εμβολιασμό.
Τέλος, ο Μ. Καβαλέρι επανέλαβε το κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού και προς όσους πληρούν τις προϋποθέσεις να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ