Επικαιρότητα

Λαγκαδάς: Εβδομάδα των «παθών» για τις αυξήσεις στο νερό

Οι κάτοικοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και ζητούν αναπροσαρμογή των τιμολογίων – Δεν κάνει πίσω η διοίκηση του δήμου

Φίλιππος Δεργιαδές
λαγκαδάς-εβδομάδα-των-παθών-για-τις-995876
Φίλιππος Δεργιαδές

Διαστάσεις πάνδημης διαμαρτυρίας και ξεσηκωμού, προσλαμβάνουν οι αντιδράσεις των κατοίκων στο δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, λόγω των υπέρογκων, όπως υποστηρίζουν, αυξήσεων μέχρι και 700% σε μερικές περιπτώσεις των λογαριασμών ύδρευσης  ενώ η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης, όπως και η διοίκηση του δήμου, επιμένουν πως οι ανατιμήσεις είναι λογικές και αναμενόμενες λόγω του κόστους λειτουργίας του δικτύου.

Η τελευταία κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Μεγάλη Τρίτη, όταν κάτοικοι της κοινότητας Όσσας, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ζητώντας διευκρινίσεις για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς 6μήνου, ύδρευσης αποχέτευσης, που ξεκινούν από 100% και φτάνουν μέχρι και 700%.

Οι αυξήσεις αποφασίστηκαν πέρσι τον Μάρτιο, με σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Λαγκαδά, χωρίς δηλαδή το θέμα να τεθεί στην κρίση του δημοτικού συμβουλίου, και πριν κηρυχθεί αντισυνταγματική η σχετική διάταξη του νόμου Θεοδωρικάκου, για τη συγκρότηση και τις αρμοδιότητες των Επιτροπών των ΟΤΑ.

Οι λογαριασμοί που εστάλησαν στο τέλος του 2022, στους κατοίκους των επτά δημοτικών ενοτήτων και των 47 χωριών και οικισμών του δήμου Λαγκαδά, των περίπου 40000 κατοίκων, ο οποίος να τονίσουμε είναι ο 10ος σε έκταση δήμος της χώρας, ήταν εναρμονισμένοι στην νέα τιμολογιακή πολιτική που είχε υιοθετηθεί και προέβλεπε γενναίες αυξήσεις.

Να σημειωθεί ότι το τεράστιο δίκτυο ύδρευσης του δήμου, κατασκευασμένο τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, κυρίως από σωλήνες αμιάντου σε ποσοστό κοντά στο 70%, και με απώλειες που μπορεί να ξεπερνούν το 50%, τροφοδοτείται κυρίως από γεωτρήσεις, γεγονός που απαιτεί την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας για να φέρει σε πέρας την υδροδότηση.

Η παρούσα διοίκηση της ΔΕΥΑΛ και η διοίκηση του δήμου, επικαλούνται τα χρόνια προβλήματα της επιχείρησης που κληρονόμησαν, αλλά και τα αυξημένα κόστη λειτουργίας, προκειμένου να εξηγήσουν γιατί τελικά κάποιοι κάτοικοι βρέθηκαν να χρωστούν υπέρογκα ποσά που φτάνουν και σε τετραψήφια νούμερα.

Κοντά στα 7 εκατομμύρια τα χρέη της ΔΕΥΑΛ

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα επικαλούνται οι αρμόδιοι, τα χρέη της ΔΕΥΑΛ καταγράφονται κοντά στα 7 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως προς τη ΔΕΗ ενώ τα προηγούμενα χρόνια λόγω της «φιλολαϊκής πολιτικής» ή κατ’ άλλους «λαϊκιστικής πολιτικής του δήμου», ένα ποσοστό των καταναλωτών που έφτανε μέχρι και το 50%, δεν πλήρωναν τους λογαριασμούς του νερού ή κατέβαλαν μόνο το πάγιο.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης, νυν υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, κατηγόρησε τις προηγούμενες διοικήσεις για την πολιτική που ακολούθησαν και χαρακτήρισε τις αυξήσεις επιβεβλημένες λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους. «Το ότι έχει χρέη η ΔΕΥΑΛ δεν έχει σχέση με την αύξηση του νερού», είχε τονίσει ενώ ανέφερε πως πλέον η χρέωση είναι ανάλογη με τον όγκο της κατανάλωσης και πως «η αύξηση για το 65% με 70% των καταναλωτών δεν είναι μεγάλη».

Περίπου στην ίδια γραμμή και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Ξενιτίδης, τόνισε στην Parallaxi πως μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι κάτοικοι πλήρωναν ένα πάγιο και σήμερα αρνούνται να κατανοήσουν ότι το νερό κοστίζει. Παραδέχεται ότι η χρέωση γίνεται κλιμακωτά και πως πάνω από 200 κυβικά, κοστίσει 2,5 ευρώ αλλά σημειώνει πως κανείς από όσους διαμαρτύρονται δεν αμφισβητεί τις μετρήσεις.

«Η ΔΕΥΑΛ αντιμετωπίζει μεγάλα χρέη και εμείς πρέπει να εισπράττουμε τους λογαριασμούς», τονίζει και αναφέρει πως το 2019 μόνο ένα 50% των καταναλωτών πλήρωναν το λογαριασμό του νερού, ενώ αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου 2500 καταναλωτές, που για περισσότερες από 6 φορές, δεν έχουν πληρώσει το νερό. «Σήμερα φτάσαμε στο 80% των καταναλωτών να πληρώνουν το νερό και πράγματι πάνω από 200 κυβικά η τιμή μονάδας είναι στα 2,5 ευρώ, διότι κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι το νερό έχει κόστος», τονίζει και αναφέρει πως το ενεργειακό κόστος για την ΔΕΥΑΛ το 2019 ήταν 900.000 ευρώ και το 2021 έφτασε το 1,7 εκατομμύριο ευρώ και το 2022 θα κλείσει με μεγαλύτερο κοστολόγιο ενέργειας. «Πρακτικά δηλαδή η ΔΕΥΑΛ αντιμετωπίζει προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσει», ενώ αναφέρει πως σε κάθε χρονιά εκδίδονται 4 λογαριασμοί, 2 με το πάγιο και δύο με τις μετρήσεις.

Γεωργουδάκης: Φορτώνουν τα χρέη στον λαό

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο δήμο Λαγκαδά, ο δημοτικός σύμβουλος, Φίλιππος Γεωργουδάκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τονίζει πως η πληρωμή, κλιμακωτά, δηλαδή ξεκινώντας από 0,65 λεπτά και φτάνοντας στο 7ο κλιμάκιο με 2,5 ευρώ, αυξάνει τα τιμολόγια του νερού κατακόρυφα, όταν μάλιστα αυτό γίνεται ανά εξάμηνο.

«Θα πρέπει τις μετρήσεις να τις κάνουν ανά τρίμηνο και όχι ανά εξάμηνο ή ακόμα και 8μηνο, ώστε οι λογαριασμοί να υπολογίζονται και να εκδίδονται με βάση τον όγκο του νερού του τριμήνου και την κλίμακα που αναλογεί» τονίζει και μιλά για πολιτική που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα συμφέροντα των λαϊκών νοικοκυριών.

Επίσης κατηγορεί το δήμο ότι χρεώνει τέλος όμβριων και αποχέτευσης όταν σε όλα τα χωριά «δεν υπάρχει σχάρα για τα όμβρια ύδατα» ενώ για τα χρέη τονίζει πως το κεντρικό κράτος επιδότησε την ΔΕΥΑΛ με 4,5 εκατομμύρια ευρώ και πως «η διοίκηση δεν μπορεί να φορτώνει τα βάρη των χρεών στις πλάτες των δημοτών». «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως μόνο αγωνιστικά μπορούν να λυθούν τα προβλήματα», τονίζει ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Προσφεύγουν δικαστικά

Πάντως και οι ίδιοι οι κάτοικοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην παραδώσουν τα όπλα και τις… βρύσες και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς των εκατοντάδων ευρώ που καλούνται να πληρώσουν.

Να σημειωθεί πως ήδη το Ειρηνοδικείο Λαγκαδά εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει στη ΔΕΥΑΛ να διακόψει την παροχή νερού σε κάτοικο από τις Πέντε Βρύσες της Κοινότητας Εξαλόφου που κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, μέχρι τη συζήτηση της υπόθεσης στο δικαστήριο

Οι κάτοικοι της Όσσας, αλλά και γειτονικών χωριών, μιλούν για απαράδεκτες και καταχρηστικές χρεώσεις που δεν προτίθενται να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Ζητούν δε αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΛ και  προειδοποιούν την ΔΕΥΑΛ και το Δήμο για μαζική προσφυγή στη δικαιοσύνη. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα