Λαοθάλασσα στη Γαλλία – 3 εκατ. πολίτες στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό
«Παρέλυσαν» οι συγκοινωνίες, έγιναν συλλήψεις στο Παρίσι - Ραντεβού και για νέα συλλαλητήρια
Λαοθάλασσα κόσμου, καπνογόνα, πανό και συνθήματα: Αυτή ήταν η εικόνα ολόκληρης σχεδόν της Γαλλίας την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, μετά τις διαδηλώσεις για την «απάνθρωπη» μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, συμμετείχαν 1,272 εκατ. άνθρωποι. Το συνδικάτο CGT πάντως ανακοίνωσε πολύ υψηλότερο αριθμό, 2,8 εκατομμύρια διαδηλωτών.
Στο Παρίσι το υπουργείο έκανε λόγο για 87.000 συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις, όμως το CGT μίλησε για 500.000 κόσμου.
France has seen a second wave of protests and strikes against President Emmanuel Macron's plans to raise the retirement age from 62 to 64. #LaFrance #Paris pic.twitter.com/rnkUcSt7ky
— H24 NET (@H24Net) January 31, 2023
Ήταν η δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων, μετά τις 19 Ιανουαρίου και κατέγραψε ρεκόρ συμμετοχής σε πορεία εδώ και τριάντα χρόνια, εκθρονίζοντας εκείνη της 12ης Οκτωβρίου 2010, η οποία είχε συγκεντρώσει 1,25 εκατομμύρια διαδηλωτές, μεταδίδει η Le Monde.
Οκτώ βασικά συνδικάτα συμμετείχαν στην απεργία, η οποία προκάλεσε αναστάτωση στα σχολεία, τις δημόσιες συγκοινωνίες και τα διυλιστήρια πετρελαίου.
Μετά τη μαζική συμμετοχή των πολιτών, τα συνδικάτα ανακοίνωσαν δύο νέες ημέρες κινητοποίησης ενάντια στη μεταρρύθμιση, στις 7 και 11 Φεβρουαρίου, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων τους κεκλεισμένων των θυρών.
🇫🇷 GENERAL STRIKE 🇫🇷#FRANCE
Hundreds of thousands of protesters have demonstrated today against the #French government's pension reform. More protesters are reported than in the last Protest on January 19 of one million protesters. – #descifraguerrapic.twitter.com/l7Arb41Zpd
— gr8MusicVenues (@gr8musicvenues) January 31, 2023
Οι Γάλλοι φαίνονται αποφασισμένοι να εμποδίζουν την ψήφιση της πρότασης του Μακρόν, που αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, από τα στα 64 έτη.
Το συνδικάτο CGT είπε ότι μισό εκατομμύριο διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μόνο στο Παρίσι, αν και οι αρχές έκαναν λόγο για 87.000 και ανέβασαν τον συνολικό αριθμό σε όλη τη Γαλλία έως και 2,8 εκατομμύρια.
Ώρες πριν από την έναρξη της κύριας διαμαρτυρίας στην Place d’Italie στο κέντρο του Παρισιού, χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στην Τουλούζη, τη Μασσαλία και τη Νίκαια στα νότια και το Saint Nazaire, τη Νάντη και τη Ρεν στα δυτικά.
Ωστόσο, παρά τη μαζική κινητοποίηση, δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι διαδηλωτές μπορούν να αναγκάσουν τον κ. Μακρόν να υποχωρήσει.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η σημαντική πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση, αλλά ο Μακρόν σκοπεύει να επιμείνει. Η μεταρρύθμιση είναι «ζωτικής σημασίας» για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, υποστήριξε ο ίδιος τη Δευτέρα (30/1)
Χωρίς πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να βασίζεται στους δεξιούς Ρεπουμπλικάνους για υποστήριξη όσο και στους ίδιους τους βουλευτές των κυβερνώντων κομμάτων.
Την Κυριακή (29/1), η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν είχε δηλώσει ότι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ήταν «μη διαπραγματεύσιμη», κατά τη διάρκεια συνέντευξής στον τηλεοπτικό σταθμό France Info, αναφέρει το CNN.
🙌🇫🇷FRANCE – Today France Will Protest again, as Macron tries to raise the pension age. pic.twitter.com/4nJkyR12fM
— Truthseeker (@Xx17965797N) January 31, 2023
Σταματημένα τα τρένα της SNCF
Η SNCF (κρατική σιδηροδρομική εταιρία) ακύρωσε την Τρίτη συνολικά 7.199 δρομολόγια από τα 9.633 (σχδόν το 75%) που ήταν προγραμματισμένα έξω από το Ile-de-France, σύμφωνα με ανοιχτά στοιχεία από τη δημόσια ομάδα που ανέλυσε το Agence France-Presse.
Αυτά τα δεδομένα δεν λαμβάνουν υπόψη τα προάστια του Παρισιού (Transilien), τα οποία συνήθως συγκεντρώνουν το 40% των τρένων SNCF και μεταφέρουν το 70% των επιβατών της SNCF Voyageurs. Η κυκλοφορία τους διαταράχθηκε πολύ την Τρίτη, με μόνο 1 στους 10 συρμούς σε πολλές γραμμές και πολλά τμήματα να λειτουργούν μόνο σε ώρες αιχμής ή καθόλου.
Παράλληλα, η Air France (AFLYY) ακύρωσε το 10% των πτήσεων μικρών αποστάσεων, αλλά είπε ότι οι απεργίες δεν θα επηρεάσουν τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Η Eurostar, εν τω μεταξύ, ακύρωσε πολλά δρομολόγια μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου.
Δεκάδες συλλήψεις στο Παρίσι
Εκατοντάδες άνθρωποι συνέχισαν να μένουν γύρω από την Place Vauban (7ο διαμέρισμα) στο Παρίσι το βράδυ της Τρίτης. Στο σημείο υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία.
Στις 6.15 μ.μ., είχαν καταγραφεί 23 συλλήψεις στο περιθώριο της διαδήλωσης, σύμφωνα με τη νομαρχία του Παρισιού.
Σημειώνεται, ότι το BBC κάνει λόγο για 30 συλλήψεις στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.
Strikes and protests continue in France's pension battle: Labor unions aimed to mobilize more than 1 million protesters in what one veteran left-wing leader described as a "citizens' insurrection." https://t.co/wlWMQrTYCG pic.twitter.com/ojBxo5BlIU
— Marcus Evans 📚 ⚛️ 🔭 ⚖️ 💙 🎼 🏅 (@MarcuswevansSr) January 31, 2023
«Ο κ. Μακρόν είναι βέβαιο ότι θα χάσει», είπε ο ηγέτης της ακροαριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν σε δημοσιογράφους στη Μασσαλία. «Κανείς δεν θέλει τις μεταρρυθμίσεις του και όσο περνούν οι μέρες, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίθεση σε αυτές».
Το συνδικάτο CGT ανέφερε ότι τουλάχιστον τα 3/4 των εργαζομένων αποχώρησαν από τα μεγάλα διυλιστήρια και τις αποθήκες καυσίμων της TotalEnergies, αν και η εταιρεία είπε ότι ο αριθμός ήταν πολύ μικρότερος. Τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής ανέφεραν μειωμένη παραγωγή μετά την απεργία των εργαζομένων στην κύρια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας EDF.
Ένα από τα κύρια συνδικάτα δασκάλων είπε ότι περίπου το 55% των δασκάλων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχαν αποχωρήσει, αν και σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ποσοστό ήταν λίγο πάνω από το 1/4.
Μαθητές λυκείου πραγματοποίησαν διαδηλώσεις έξω από σχολεία και φοιτητές δήλωσαν ότι θα καταλάβουν το Πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι για να υποστηρίξουν τους απεργούς.
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα αποφέρει επιπλέον 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ (19,18 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ετήσιες συνταξιοδοτικές εισφορές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας.
Τα συνδικάτα όμως λένε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αυξηθούν τα έσοδα, όπως η φορολόγηση των υπερπλούσιων, ή να ζητηθεί από τους εργοδότες ή τους εύπορους συνταξιούχους να συνεισφέρουν περισσότερα.
«Αυτή η μεταρρύθμιση είναι άδικη και βάναυση», δήλωσε ο Λουκ Φάρ, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων UNSA.
ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr