Top

Λάρισα: Δεκάδες μετασεισμοί τη νύχτα- Στο Δαμάσι ο Στέλιος Πέτσας

Τι λέει ειδικός για την πιθανότητα νέου μεγάλου σεισμού.

Parallaxi
λάρισα-δεκάδες-μετασεισμοί-τη-νύχτα-σ-731741
Parallaxi

ελασσόνα σεισμός

Δεκάδες μετασεισμοί σημειώθηκαν τόσο χθες βράδυ όσο και τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή της Λάρισας από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παρόλα αυτά, καμία δόνηση δεν ήταν ισχυρή, όπως τουλάχιστον συνέβη τα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Όλες κυμάνθηκαν από 1,4 μέχρι 3,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Πάντως, ο σεισμός που έγινε στις 21.44 το βράδυ μεγέθους 3,9 βαθμών Ρίχτερ έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στη Λάρισα.

Αυτή τη στιγμή, το βλέμμα είναι στραμμένο σε όσα θα καταγράψει ο δορυφόρος την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να γίνει σαφές εάν οι δύο ισχυροί σεισμοί που “χτύπησαν” την περιοχή την Τετάρτη και την Πέμπτη ήταν οι κύριοι.

Έφθασε στο Δαμάσι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας – Δείτε φωτογραφίες

Στο μεταξύ, λίγο πριν τις 9.30 το πρωί του Σαββάτου έφθασε στο σεισμόπληκτο Δαμάσι του Τυρνάβου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση μετά το διπλό σεισμό της Τετάρτης και της Πέμπτης.

Μαζί του είναι μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκκουρας και ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας.

Δείτε τη φωτογραφία του onlarissa.gr:

Σήμερα εκτιμάται ο κίνδυνος για το βράχο στο Δαμάσι

δαμάσι βράχος

Ελεγχόμενη φαίνεται πως είναι η κατάσταση για τον βράχο που έχει αποκολληθεί μετά τους σεισμούς, στο βουνό που βρίσκεται πάνω από το Δαμάσι και προκάλεσε μια εύλογη ανησυχία στους κατοίκους.

Εκατοντάδες μέτρα από το χώρο του γηπέδου όπου έχουν εγκατασταθεί οι σεισμόπληκτοι, το κομμάτι του βράχου έχει καταγραφεί τόσο από άνδρες της ΕΜΑΚ όσο και από drone.

Έχει ενημερωθεί η πολιτική προστασία και αρμόδιο κλιμάκιο αναμένεται να επισκεφτεί ακόμα και σήμερα, Σάββατο το σημείο.

Τσελέντης: «Δίδυμοι» σεισμοί πάνω στο ίδιο ρήγμα – Πολύ μικρή η πιθανότητα νέου μεγάλου σεισμού

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης σε ότι αφορά την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή της Ελασσόνας.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει πολύ καιρό ακόμη και θα δώσει σεισμούς ακόμη και 5,4 ρίχτερ. Ωστόσο επισήμανε ότι η πιθανότητα ενός νέου σεισμού στην Ελασσόνα ίδιου μεγέθους με εκείνους της Τετάρτης και της Πέμπτης είναι πολύ μικρή.

Τόνισε επίσης ότι επειδή τα κτίρια είναι πολύ καταπονημένα, με πολύ μικρότερες δονήσεις μπορεί να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου χαρακτήρισε τους δύο σεισμούς “δίδυμο σεισμό πάνω στο ίδιο ρήγμα”.

Σήμερα πάντως συνεχίζεται ο σχεδιασμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Υποδομών για τη σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της ΠΕ Λάρισας, οι οποίες επλήγησαν από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις των προηγούμενων ημερών. Ειδικότερα ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση και βελτίωση της προσωρινής στέγασης των κατοίκων που διαμένουν τις τελευταίες μέρες σε σκηνές, καθώς τα σπίτια τους έπαθαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό και έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σήμερα αναμένονται να φτάσουν από το υπουργείο Υποδομών στις περιοχές Ελασσόνας – Τυρνάβου ένας πρώτος αριθμός 40 τροχόσπιτων, ώστε να βελτιωθεί η μετεγκατάσταση ενός αριθμού ανθρώπων οι οποίοι διαμένουν σε σκηνές μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της Τετάρτης. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες, όπου αναμένεται σταδιακά να καταφθάνουν νέα τροχόσπιτα, αλλά και μεγαλύτεροι οικίσκοι που θα εγκατασταθούν όπου χρειάζεται σε συνεργασία με τους δήμους.

Ο κ. Αγοραστός, σημείωσε πως στις πληγείσες περιοχές συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με είδη πρώτης ανάγκης ειδικά για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Συγκεκριμένα στα ειδικά διαμορφωμένα σημεία σε Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου και αλλού, όπου έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής σκηνές για τους πληγέντες, συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με κουβέρτες, υπνόσακους, πόσιμο νερό και φαγητό, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ηλεκτροδότησης ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν θερμαντικά σώματα για την προστασία των κατοίκων από το κρύο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπ. Υποδομών έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι χθες Παρασκευή 5 Μαρτίου αυτοψίες σε 841 σπίτια εκ των οποίων τα 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.

Αξίζει να σημειωθεί πως συνεχίζεται, επίσης και η υποβολή αναφορών προς τον δήμο Λαρισαίων από κατοίκους και της πόλης της Λάρισας, για την εμφάνιση ρωγμών σε σπίτια, ενώ κλιμάκια μηχανικών συνεχίζουν τους ελέγχους. Αναφορικά με τα προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης στη πόλη της Λάρισας, όπου εντοπίστηκε έντονη θολότητα στο νερό, μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με την ΔΕΥΑΛ, έχει γίνει η αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης.

Παράλληλα όμως στην ανακοίνωση της δημοτικής επιχείρησης σημειώνεται, πως λόγω του μεγάλου μεγέθους του δικτύου ύδρευσης αλλά και του περιορισμού χρήσης των προβληματικών γεωτρήσεων, συστήνεται στους καταναλωτές ο περιορισμός της κατανάλωσης για όλες τις χρήσεις στις απολύτως αναγκαίες ποσότητες, προκειμένου να ομαλοποιηθεί σταδιακά η λειτουργία του δικτύου.

Ελασσόνα: Δωρεά 20 οικίσκων στους σεισμοπαθείς από τον Βαγγέλη Μαρινάκη

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτωνας.

«Είμαστε στην τρίτη ήδη νύχτα που οι άνθρωποι βρίσκονται μέσα στις σκηνές. Οι συνθήκες είναι δύσκολες γιατί και το ψύχος είναι αρκετό αλλά ζούμε και με το φόβο των μετασεισμών. Χτες είχαμε ένα μεγάλο μετασεισμό κοντά στην περιοχή της Ελασσόνας που προσέθεσε φόβο σε όλους τους ανθρώπους. Το πρόβλημα επικεντρώνεται στο Δαμάσι, το χωριό που έχει πληγεί περισσότερο. Οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ έχουν χάσει τα σπίτια τους, καθώς έχουν κριθεί ακατάλληλα για να μείνουν. Κάποιοι είναι στις σκηνές, κάποιοι σε ξενοδοχεία, και η κατάσταση είναι δύσκολη», είπε ο Μητροπολίτης Ελασσόνας.

Σεισμός Ελασσόνα: Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους – Τι λένε οι ειδικοί

Μιλώντας για τους 20 οικίσκους που δώρισε στους σεισμοπαθείς ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο ίδιος είπε ότι «Θέλω να εκφράσω τις πολλές μου ευχαριστίες στον κ. Μαρινάκη που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας και διέθεσε 20 οικίσκους για να τακτοποιηθούν οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη. Η επικοινωνία αυτή έγινε σήμερα και ήταν άμεση η ανταπόκριση του κ. Μαρινάκη. Τον ευχαριστώ εκ μέρους όλων των κατοίκων, για τη μεγάλη προσφορά του».

Μετέωρα: Κλειστοί θα παραμείνουν οι βυζαντινοί ναοί λόγω του σεισμού – Ανοιχτά τα μοναστήρια

Κλειστοί θα παραμείνουν για το επόμενο χρονικό διάστημα αρκετοί βυζαντινοί ναοί που βρίσκονται στην περιοχή των Μετεώρων, μετά από κοινή απόφαση που πήρε η εφορεία αρχαιοτήτων Τρικάλων και η μητρόπολη Σταγών.

Αυτό κρίθηκε απαραίτητο λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή. Οι ναοί, οι οποίοι χρονολογούνται μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα και προστατεύονται από την αρχαιολογική νομοθεσία, θα μείνουν κλειστοί έως ότου τα ειδικά κλιμάκια της εφορείας αρχαιοτήτων καταφέρουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο της επικινδυνότητας που προκάλεσε ο σεισμός.

Να διευκρινιστεί ότι η παραπάνω απόφαση δεν ισχύει για τις μονές των Μετεώρων, αφού παρ’ όλες τις επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις και την αποκόλληση ορισμένων βράχων χθες το βράδυ, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε όλα τα μοναστήρια, δεν παρουσιάστηκε καμία ζημιά και έτσι δεν κρίνεται απαραίτητο το κλείσιμό τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την προσεχή Κυριακή στην ιερά μονή Ρουσσάνου, θα πραγματοποιηθεί κανονικά η θεία λειτουργία από τον μητροπολίτη Σταγών Θεόκλητο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ενθρόνιση της νέας ηγουμένης, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Mε πληροφορίες onlarissa.gr / larissanet.gr/ Αναστάσιος Βόπης/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ant1/ Mega

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Τυρνάβου, Φαρκαδόνας και η Δ.Ε. Ποταμιάς

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα