Λάρισα: Δεν φαίνεται να σχετίζεται με οξεία ηπατίτιδα η νοσηλεία 16χρονης

Μαγιορκίνης: Ο ιός κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα

Parallaxi
λάρισα-δεν-φαίνεται-να-σχετίζεται-με-ο-901620
Parallaxi

«Συναγερμός» σήμανε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όταν μεταφέρθηκε για νοσηλεία κορίτσι 16 χρονών με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε ηπατίτιδα.

Σύμφωνα με το larissapress, το κορίτσι υπεβλήθη στους απαιτούμενους εργαστηριακούς ελέγχους, καθώς προσήλθε στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό, οι οποίοι έδειξαν αυξημένες τιμές στους ηπατικούς δείκτες, ωστόσο δείγμα στάλθηκε σε εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης για περαιτέρω έρευνα.

Η κλινική εικόνα της 16χρονης είναι πολύ καλή και δεν εμπνέει λόγους ανησυχίας και δεν φαίνεται να σχετίζεται με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που έχουν προσβάλει πολύ νεαρότερα παιδιά στην Ευρώπη.

Μαγιορκίνης: Ο ιός κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα

Κατά 99%, ο ιός που προκαλεί την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, εκτιμά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο τμήμα Υγιενής επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Ο καθηγητής καθησύχασε πάντως ότι με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

«Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τι είναι ο οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά

Όπως εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης πρόκεται για μία φλεγμονή του ήπατος η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα. Συνήθως κιτρινίζει το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό και αυτό είναι καμπανάκι ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού. Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί για αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ακόμα ότι από όσο γνωρίζει μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά δεν γίνονται στην Ελλάδα, και τέτοιες περιπτώσεις πήγαιναν στο εξωτερικό, γιατί είναι σπάνιες περιπτώσεις και δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα στην Ελλάδα. Συνήθως στα παιδιά γίνονται από ζωντανό δότη, που σημαίνει ότι ο πατέρας, αν είναι συμβατός, να δώσει μέρος από το ήπαρ του στο παιδί.

Όσον αφορά στα συμπτώματα, τόνισε ότι ένας πυρετός δεν χρειάζεται να ανησυχήσει τους γονείς, βασικό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και το κιτρίνισμα του ματιού.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα