Λαβρόφ σε Μητσοτάκη: Έτοιμη η Ρωσία να συμβάλει σε ομαλοποίηση στα ελληνοτουρκικά
Η δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ.
Την ετοιμότητα της Μόσχας να συμβάλλει σε ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως είπε χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων –και ζητημάτων στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μέσω απευθείας διαλόγου.
«Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης», τόνισε ο κ. Λαβρόφ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με την άποψη πως είναι πολύ επικίνδυνο να χρησιμοποιείται ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια.
Ο Λαβρόφ είπε μάλιστα ότι η Μόσχα εδώ και χρόνια προωθεί πρωτοβουλία να αναγνωριστούν ως καταδικαστέες πράξεις, όχι μόνο ο αντισημιτισμός αλλά και η χριστιανοφοβία και η ισλαμοφοβία στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Χαιρέτισε μάλιστα τη στάση της Ελλάδας που υποστηρίζει τα ζητήματα αυτά και έχει κοινές προσεγγίσεις με τη Ρωσία.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, εκτίμησε ότι οι συνομιλίες που είχε σήμερα στην Αθήνα, επιβεβαίωσαν ότι η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
«Βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Η δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ (με βάση τη διερμηνεία)
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να σας συναντήσω κατά την επίσκεψή μου στην Ελλάδα. Εμείς εκτιμούμε πάρα πολύ τις σχέσεις μας, που έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην Ιστορία, στο βάθος των αιώνων, και βεβαίως τη σύνδεση που έχουν οι χώρες μας στο ιστορικό και πνευματικό επίπεδο. Και βεβαίως θερμά και ενεργά υποστηρίζουμε την επιθυμία σας να γιορτάσετε με τον δέοντα τρόπο την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Σήμερα με τον συνάδελφό μου, τον Νίκο Δένδια, υπογράψαμε το κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του «Έτους Ιστορίας», το 2021, για το οποίο συμφωνήσατε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, κύριο Vladimir Putin. Προγραμματίζεται πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που ελπίζω ότι θα έχουν ενδιαφέρον όχι μόνον για τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους αλλά και για το ευρύτερο κοινό των χωρών μας.
Πολύ περιεκτικά, συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, που είναι πολύ σημαντική από γεωπολιτικής άποψης. Και συμφωνούμε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου.
Αυτό αφορά και τα ζητήματα στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου. Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προωθούμε την πρωτοβουλία να αναγνωριστούν όχι μόνο ο αντισημιτισμός αλλά και η χριστιανοφοβία και η ισλαμοφοβία ως καταδικαστέες πράξεις. Υποστηρίζει και η Ελλάδα αυτά τα ζητήματα, κοινές προσεγγίσεις έχουμε. Θα προωθήσουμε αυτό το θέμα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι τώρα στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδος στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα προωθεί κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Και οι σημερινές μου συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι -όπως και εσείς είπατε- η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.
Βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις. Ευχαριστώ πολύ. Πηγή: skai.gr