Λευκός Οίκος: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει οποιαδήποτε ημέρα

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας ακύρωσε διακοπές, καθώς η ουκρανική κρίση επιδεινώνεται.

Parallaxi
λευκός-οίκος-η-ρωσική-εισβολή-στην-ουκ-883141
Parallaxi

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει οποιαδήποτε ημέρα και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μοιράζονται τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών με τις άλλες χώρες, προκειμένου να στερήσουν από τη Μόσχα τη δυνατότητα να στήσει μια αιφνίδια επιχείρηση αντιπερισπασμού προκειμένου να εξαπολύσει μια επίθεση.

Μιλώντας στην εκπομπή του CNN “State of the Union”, ο Σάλιβαν απέφυγε να πει εάν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο μιας επίθεσης την προσεχή Τετάρτη, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε απόλυτα την ημέρα, όμως λέμε εδώ και κάποιο καιρό ότι βρισκόμαστε κοντά και μια εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει, μια μεγάλη στρατιωτική δράση θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Ρωσία στην Ουκρανία οποιαδήποτε ημέρα τώρα. Αυτό περιλαμβάνει την επόμενη εβδομάδα πριν από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων», σημείωσε ο Σάλιβαν.

Από την πλευρά του, πάντως, ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία την Τετάρτη.

«Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω αυτές τις αναφορές», δήλωσε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο “Fox News Sunday”, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια «μεγάλη στρατιωτική δράση θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε ημέρα τώρα».

Η Ουκρανία υπόσχεται να κρατήσει ανοικτό τον εναέριο χώρο της παρά τη ρωσική απειλή

Η ουκρανική κυβέρνηση υποσχέθηκε σήμερα να διατηρήσει ανοικτό τον εναέριο χώρο της, παρά την απειλή εισβολής από τη Ρωσία.

«Ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία παραμένει ανοικτός, το κράτος εργάζεται για την πρόληψη των κινδύνων για τις αεροπορικές εταιρείες», ανέφερε το υπουργείο Υποδομών σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο Facebook.

Παράλληλα, ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως η Ουκρανία δεν βλέπει κανέναν λόγο να κλείσει τον εναέριο χώρο της.

«Το σημαντικό είναι ότι η Ουκρανία δεν βλέπει κανέναν λόγο να κλείσει τον εναέριο χώρο. Αυτά είναι ανοησίες. Και, κατά την άποψή μου, είναι κάτι που θα έμοιαζε σε ενός είδους μερικό αποκλεισμό», είπε ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, ένας σύμβουλος του προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου.

«Εάν συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες αποφασίσουν να αναδιαμορφώσουν το πρόγραμμα πτήσεων τους, αυτό δεν έχει σίγουρα καμία σχέση με τις αποφάσεις ή τις πολιτικές του κράτους μας», σημείωσε σε δηλώσεις του στο Reuters.

Μπροστά στον αυξημένο κίνδυνο, η ολλανδική εταιρεία KLM ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει, μέχρι νεωτέρας, όλες τις πτήσεις στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Την ίδια ώρα, η γερμανική Lufthansa γνωστοποίησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις πτήσεις της.

Ένα αεροσκάφος της ουκρανικής εταιρείας SkyUP που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Μαδέρα της Πορτογαλίας στο Κίεβο, χρειάστηκε να προσγειωθεί χθες στο Κισινάου, στη Μολδαβία, καθώς ο Ιρλανδός ιδιοκτήτης του μισθωμένου αεροσκάφους του απαγόρευσε να εισέλθει στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

«Το κλείσιμο του εναέριου χώρου αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα της Ουκρανίας και καμία απόφαση δεν λήφθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών, έπειτα από μια συνεδρίαση με τη συμμετοχή αξιωματούχων της προεδρίας, αεροδρομίων και ουκρανικών αεροπορικών εταιρειών.

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν τα δρομολόγιά τους, διαβεβαιώνει το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας, διευκρινίζοντας πως αυτήν τη στιγμή 29 διεθνείς αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούν πτήσεις από 34 χώρες.

Ουκρανία-ΗΠΑ: Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν ο πρόεδρος της Ουκρανίας με τον Αμερικανό ομόλογό του “εντός των επόμενων ωρών

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα έχει μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, «εντός των επόμενων ωρών», με επίκεντρο τη κρίση μεταξύ Ρωσίας-Δύσης για την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ουκρανού προέδρου, Σεργκέι Νικιφόροφ.

«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συζητήσει εντός των επόμενων ωρών την κατάσταση ασφαλείας και τις διπλωματικές προσπάθειες με στόχο μια αποκλιμάκωση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν», έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου του, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς θα προειδοποιήσει τη Ρωσία με “βαριές συνέπειες”, εάν επιτεθεί στην Ουκρανία, λέει κυβερνητική πηγή

Ο Γερμανός καγκελάριος θα πει στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια συνάντηση που θα έχουν αυτήν την εβδομάδα, ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «βαριές συνέπειες», εάν επιτεθεί στην Ουκρανία, όμως το Βερολίνο δεν αναμένει απτά αποτελέσματα από τις συνομιλίες, είπε σήμερα μια κυβερνητική πηγή.

Ο Όλαφ Σολτς ταξιδεύει στο Κίεβο αύριο Δευτέρα, για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στη Μόσχα την Τρίτη για να συναντηθεί με τον Πούτιν, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης.

«Ο καγκελάριος θα καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα επιφέρει βαριές συνέπειες… και ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ενότητα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Βρετανίας», είπε η πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο Σολτς θα πει στον Πούτιν ότι η ενίσχυση των στρατευμάτων θα μπορούσε να «ερμηνευθεί μονάχα ως μια απειλή», ανέφερε η πηγή σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους, προσθέτοντας:

«Δεν αναμένω απτά αποτελέσματα, όμως αυτές οι απευθείας συνομιλίες είναι σημαντικές».

Ένα μορατόριουμ σε οποιαδήποτε ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της «εργαλειοθήκης» του Σολτς, τόνισε η πηγή, συμπληρώνοντας πως «το τι θα συμβεί στο πεδίο» θα καθορίσει εάν η Ρωσία αποκλιμακώνει την ένταση.

«Η υφιστάμενη κατάσταση είναι καθαυτού μια αποσταθεροποιητική κατάσταση που μπορεί να βγει εκτός ελέγχου», υπογράμμισε η πηγή.

Η πηγή είπε, επίσης, ότι ο Σολτς ελπίζει να συζητήσει με τους Ζελένσκι και Πούτιν τρόπους για να καταγραφεί πρόοδος στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες στοχεύουν στον τερματισμό της αυτονομιστικής σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει μιλήσει σχετικά με αυτά τα θέματα στον Πούτιν, ούτε θα είναι η τελευταία», σχολίασε η πηγή.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας ακύρωσε διακοπές, καθώς η ουκρανική κρίση επιδεινώνεται

O υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας επιστρέφει από τις διακοπές που είχε πάει στο εξωτερικό για να αντιμετωπίσει αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε “επιδεινούμενη” κρίση στην Ουκρανία.

Ο Ουάλας σχεδίαζε να περάσει το τριήμερο στο εξωτερικό με την οικογένειά του, αφότου επισκέφθηκε τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα για διπλωματικές συνομιλίες. Το ITV News μετέδωσε πως ο υπουργός ανακοίνωσε την αλλαγή των σχεδίων του, αφότου ένας από τους δημοσιογράφους τους τον εντόπισε σε ένα ευρωπαϊκό θέρετρο και το τηλεοπτικό δίκτυο ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να σχολιάσει.

“Έχοντας επιστρέψει από τη Μόσχα νωρίς το Σάββατο το πρωί και επειδή ανησυχούμε για την επιδεινούμενη κατάσταση στην Ουκρανία, ακύρωσα το τριήμερο που είχα σχεδιάσει στο εξωτερικό με την οικογένειά μου και επιστρέφω”, έγραψε ο Γουάλας στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κλήθηκε να αποπέμψει τον τότε υπουργό Εξωτερικών του Ντομινίκ Ράαμπ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αφότου πήγαν διακοπές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ και η βρετανική κυβέρνηση δυσκολεύτηκε να απομακρύνει τους υπηκόους της.

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Προσευχόμαστε για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ουκρανία»

Έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ακολουθήσουν την οδό του διαλόγου και να επικρατήσουν η ειρήνη, η σταθερότητα και η δικαιοσύνη στην Ουκρανία, απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σήμερα, Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι.

“Τα όπλα δεν είναι η λύση. Αντιθέτως, δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν πόλεμο και βία, θλίψη και θάνατο”, προειδοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ζητώντας από όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες, από όλους όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, καθώς και από κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, να επιδιώξουν την ειρηνική επίλυση αυτής της επικίνδυνα κλιμακούμενης κατάστασης, σε επίπεδο ρητορικής αλλά και ενεργειών, η οποία επικρέμαται βαριά και απειλητική πάνω από τον ουκρανικό λαό. Όπως είπε ο Παναγιώτατος, ένας πόλεμος στην Ευρώπη μπορεί να εξελιχθεί στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκεκριμένα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μιλώντας στην αγγλική γλώσσα, παρουσία Ιεραρχών του Θρόνου, των γενικών προξένων της Κροατίας, της Πολωνίας, της Μολδαβίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας, των προξένων της Ελλάδας, της Ουκρανίας και της Τσεχίας, Αρχόντων Οφφικιαλίων, και πλήθους πιστών, μεταξύ των οποίων πολλοί Ουκρανοί που ζουν στην Πόλη, υπενθύμισε ότι η Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου σηματοδοτεί την είσοδο σε μια περίοδο μετάνοιας, νηστείας και άσκησης καθ’ οδόν προς το ‘Αγιον Πάσχα, και επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή καλούμαστε όλοι να προσευχηθούμε με θέρμη και εγκαρδίως για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ουκρανία.

Ο Παναγιώτατος υπογράμμισε ότι οφείλουμε απερίφραστα να αντιταχθούμε στο ενδεχόμενο “ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής και της στρατιωτικοποίησης των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας”.

“Κάνουμε έκκληση για διαρκή ειρήνη, σταθερότητα και δικαιοσύνη στην περιοχή. Η ειρήνη είναι θέμα επιλογής και πρέπει να αποτελεί επιδίωξη όλων των δυνάμεων οι οποίες εμπλέκονται σε αυτό το εξαιρετικά περίπλοκο και ευαίσθητο γεωπολιτικό πλαίσιο. Καθήκον όλων μας είναι να προσευχόμαστε και να συμβάλλουμε ενεργά για την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων, για τον άνευ όρων σεβασμό και της προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Η σύγκρουση μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να είναι αναπόφευκτη σε αυτόν τον πεπτωκότα και κλυδωνιζόμενο κόσμο, αλλά θα πρέπει να αντιταχθούμε με όλο μας το είναι στον πόλεμο και τη βία”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στο αγαθό της ειρήνης, ενώ υπενθύμισε τη θέση του Βενιαμίν Φραγκλίνου, ο οποίος έλεγε ότι “δεν υπήρξε ποτέ καλός πόλεμος ή κακή ειρήνη”.

Και ο Πατριάρχης τόνισε:

“Ο πόλεμος μπορεί να φαίνεται γλυκός μόνο σε όσους δεν τον έχουν ζήσει (“γλυκύ δε πόλεμος απείροισιν”). Πράγματι, αν επιτρέψουμε στην καρδιά και το μυαλό μας να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς φόβο και πάθος, σίγουρα δεν θα μιλήσουν υπέρ του πολέμου, αλλά θα υμνήσουν απερίφραστα την ειρήνη.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για τη διατήρηση και τη διασφάλιση της ειρήνης εκτός της οδού του διαλόγου, ο οποίος καταργεί τις συνθήκες που οδηγούν σε βία και πόλεμο. Η ειρήνη προέρχεται από τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία. Μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας όσον αφορά τις ανθρώπινες υποθέσεις, ο λόγος της Εκκλησίας πρέπει να είναι ένα σαφές μήνυμα καταλλαγής και ειρήνης, αγάπης και δικαιοσύνης, αδελφοσύνης και αλληλεγγύης.

Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ακολουθήσουν αυτή την οδό του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να τερματιστεί η αντιπαράθεση και να μπορέσουν όλοι οι Ουκρανοί να ζήσουν αρμονικά. Τα όπλα δεν είναι η λύση. Αντίθετα, δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν πόλεμο και βία, θλίψη και θάνατο. Όπως πρόσφατα ανέφερε και ο προσφιλής αδελφός μας Πάπας Φραγκίσκος ‘’Ας μη λησμονούμε: ο πόλεμος είναι παραφροσύνη”. Όλοι οι λειτουργοί της Εκκλησίας, όλοι οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών παραδόσεων, όλοι όσοι βρίσκονται σε θέση εξουσίας, όλοι οι άνθρωποι καλής θέλησης, ο καθένας από εμάς, οφείλουμε να απευθύνουμε έκκληση για μια ειρηνική επίλυση αυτής της επικίνδυνης κλιμάκωσης, σε επίπεδο ρητορικής αλλά και ενεργειών, η οποία επικρέμαται βαριά και δυσοίωνη πάνω από τον ουκρανικό λαό. Η σιωπή και η αδιαφορία δεν είναι επιλογή. Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς διαρκή εγρήγορση. Επομένως, είμαστε όλοι ‘’καταδικασμένοι” στην ειρήνη, που σημαίνει, προορισμένοι στον διαρκή αγώνα για την εγκαθίδρυση και την υπεράσπισή της”.

Ο πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε για την ειρήνη στην Ουκρανία

Ο πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε για την Ουκρανία ενώπιον του πλήθους των πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, απευθύνοντας έκκληση στις συνειδήσεις των πολιτικών να επιδιώξουν την ειρήνη.

«Τα νέα από την Ουκρανία είναι ανησυχητικά», είπε ο Φραγκίσκος, ο οποίος έχει απευθύνει πολλές εκκλήσεις για ειρήνη στην Ουκρανία.

«Εμπιστεύομαι κάθε προσπάθεια για ειρήνη με τη μεσολάβηση της Παρθένου Μαρίας και τις συνειδήσεις των υπεύθυνων πολιτικών», είπε ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία για το εβδομαδιαίο μήνυμά του.

«Ας προσευχηθούμε σιωπηλά», πρόσθεσε.

Α.Σ, AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα