Ελλάδα

Λέσβος: Συνελήφθη για «παστούρωμα» σε γαϊδούρι – Είχε δεμένα δύο πόδια του με λουρί

Πρόκειται για βαρύτατη μορφή κακοποίησης καθώς τα ζώα δένονται από μικρές ηλικίες και περνούν όλη τους την ζωή έχοντας μεγάλες δυσκολίες στις κινήσεις τους

Parallaxi
λέσβος-συνελήφθη-για-παστούρωμα-σε-973996
Parallaxi

Στην σύλληψη ενός άνδρα που δεν τηρούσε τους κανόνες ευζωίας του γαϊδουριού του, προχώρησαν οι αρχές στο Πλωμάρι της Λέσβου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας, ο άνδρας είχε τα πόδια του ζώου δεμένα μεταξύ τους, με λουρί, είχε δηλαδή επιβάλει το λεγόμενο «παστούρωμα», το οποίο και απαγορεύεται αυστηρά.

Το παστούρωμα είναι το δέσιμο των ποδιών των ζώων, κυρίως παραγωγικών και ιπποειδών, μεταξύ τους, συνήθως ένα μπροστινό και ένα πίσω της ίδιας πλευράς ή τα πόδια ανά δύο δεμένα (διπλή παστούρα).

Πρόκειται για βαρύτατη μορφή κακοποίησης καθώς τα ζώα δένονται από πολύ μικρές ηλικίες – οι κτηνοτρόφοι δένουν τα πόδια των ζώων εκτροφής αμέσως μετά τον απογαλακτισμό τους – και περνούν όλη τους την ζωή έχοντας μεγάλες δυσκολίες στην παραμικρή τους κίνηση.

Πολλές φορές δεν μπορούν καν να περπατήσουν και πέφτουν και δεν είναι λίγες φορές που – ειδικά τα κατσίκια – σπάνε τα πόδια τους στην προσπάθεια να πηδήξουν ή να τρέξουν.

Τα εξαρθρώματα και τα κατάγματα είναι ιδιαίτερα συχνά. Τα «παστουρωμένα» άλογα και γαϊδουράκια όταν πέσουν πολλές φορές δεν μπορούν να ξανασηκωθούν και πεθαίνουν από κολικούς λόγω ακινησίας.

Σε βάρος του ιδιοκτήτη του ζώου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων και του επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα