LGBTQ+ : Εργαζόμενοι ενός κατώτερου Θεού;

Χάσμα στις αμοιβές, διακρίσεις και προκατάληψη στον εργασιακό χώρο. Ένα ζήτημα που στο εξωτερικό προβληματίζει έντονα

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
lgbtq-εργαζόμενοι-ενός-κατώτερου-θεού-927934
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τις διαφορές που υπάρχουν στις αμοιβές ανάλογα με το φύλο φέρνει στο φως πολλές αλήθειες.

Μια δεκαετία μετά την αποφοίτηση τους, οι εργαζόμενοι με κολεγιακή εκπαίδευση στις ΗΠΑ που αυτοπροσδιορίζονται ως LGBTQ+, κερδίζουν 22% λιγότερα χρήματα σε σχέση με συναδέλφους τους, ετεροφυλόφιλους, σύμφωνα με προκαταρκτικά ευρήματα έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο Social Science Research Network τον Απρίλιο του 2022.

Έναν χρόνο μετά την αποφοίτησή τους, το χάσμα στα κέρδη ήταν 12%, κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό σχεδόν διπλασιάζεται, δέκα χρόνια μετά, από μια σειρά παραγόντων που είναι υπεύθυνες για την εμβάθυνση της ανισότητας με την πάροδο του χρόνου.

Στις αρχές του 2022, η ομάδα LGBTQ+ HRC Foundation διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι LGBTQ+ κερδίζουν περίπου 90 σεντς για κάθε δολάριο που κερδίζει ένας τυπικός ετεροφυλόφιλος εργαζόμενος στις ΗΠΑ.

Αυτή η διαφορά γίνεται ακόμα εντονότερη στους έγχρωμους LGBTQ+, τις τρανς γυναίκες και άνδρες. Οι LGBTQ+ ιθαγενείς Αμερικανοί εργαζόμενοι, για παράδειγμα, κερδίζουν 70 σεντς για κάθε δολάριο που κερδίζει ένας τυπικός εργαζόμενος.

Μια παγκόσμια μετα-ανάλυση από το 2014 διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, οι γκέι άντρες κέρδιζαν 11% λιγότερα από τους ετεροφυλόφιλους άνδρες. Οι λεσβίες κέρδιζαν 9% περισσότερα από τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί όχι απαραίτητα λόγω έλλειψης διακρίσεων, αλλά και λόγω του εισοδήματος που χάνουν οι γυναίκες το διάστημα που μένουν έγκυες ή ανατρέφουν τα παιδιά τους.

Ο αντίκτυπος των πρώιμων επιλογών

Πρώτα απ ‘όλα, οι LGBTQ+ μαθητές στις ΗΠΑ είναι λιγότερο πιθανό γενικά να τελειώσουν το σχολείο και να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο. Ακόμα κι αν δεν έχουν χειρότερες επιδόσεις από τους συνομηλίκους τους σε τυποποιημένα τεστ, όπως το SAT, είναι λιγότερο πιθανό να υποβάλλουν αίτηση για να φοιτήσουν σε κάποιο κολέγιο.

Ο μεταδιδακτορικός υπότροφος του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Marc Folch, ο οποίος εστιάζει στο θέμα, σημειώνει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι λιγότερο πιθανό να βρίσκονται σε μια θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, έναν χρόνο μετά την αποφοίτησή τους.

Αυτό το χάσμα παραμένει ανεξάρτητο από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, το οικογενειακό υπόβαθρο, το προφίλ της Πολιτείας και του σχολείου.

Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η έρευνα του Folch αποκάλυψε ότι οι LGBTQ+ απόφοιτοι ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν ειδικότητες που υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών.

Περίπου το 29% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 13 και 23 ετών που ταυτίζονται ως λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ, απροσδιόριστος, ασεξουαλικός (LGBTUA+) επέλεξαν να αποφύγουν μια καριέρα στο STEM λόγω των φόβων ότι θα υποστούν διακρίσεις.

Μόλις τα άτομα LGBTQ+ εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό, καταλαμβάνουν διαφορετικούς ρόλους, με ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση ομοφυλόφιλων και λεσβιών εργαζομένων στην ψυχολογία, τη νομική, την κοινωνική εργασία και τη διδασκαλία στο πανεπιστήμιο.

Οι εργαζόμενοι LGBTQ+ μπορεί επίσης να ελκύονται σε ρόλους που απαιτούν υψηλά επίπεδα κοινωνικής αντίληψης.

Όταν αντιμετωπίζεις από μικρός την προκατάληψη, το να προβλέπεις και να διαβάζεις τις αντιδράσεις των άλλων, είναι μια δεξιότητα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε κάποιους επαγγελματικούς κλάδους.

Αντίθετα, εκτιμάται ότι οι σημερινές βιομηχανίες STEM έχουν χάσει έως και 120.000 βιώσιμους υποψηφίους λόγω των σωρευτικών επιπτώσεων της μεροληψίας κατά της LGBTQ+.

Η συνολική εικόνα που δίνουν μια σειρά από μελέτες είναι ότι οι εργαζόμενοι LGBTQ+ συχνά, συνειδητά ή ασυνείδητα, απομακρύνονται από ορισμένα επαγγέλματα και χώρους εργασίας που αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να μην ταιριάζουν ή να μην τους είναι ευπρόσδεκτοι.

Οι άνδρες LGBTQ+ τείνουν να επιλέγουν επαγγέλματα που κυριαρχούν οι γυναίκες πιο συχνά από άλλους άνδρες. Αν και δεν συνδέεται κατηγορηματικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αυτή η συγκεκριμένη ομάδα δείγματος είπε ότι απέφευγε επαγγέλματα που θεωρούν ότι είναι αρσενικά ή φαλλοκρατικά και αναζήτησε επαγγέλματα που κυριαρχούν περισσότερο στις γυναίκες, με την ελπίδα να βρουν ένα πιο άνετο εργασιακό περιβάλλον.

Η έρευνα του Folch διαπίστωσε επίσης ότι οι απόφοιτοι LGBTQ+ ήταν πιο πιθανό να εργάζονται σε ένα επάγγελμα όπου υπήρχε επίσης υψηλότερο ποσοστό γυναικών. Αυτά, κατά μέσο όρο, τείνουν να είναι επαγγέλματα όπου οι μισθοί είναι χαμηλότεροι.

Διακρίσεις στην εργασία

Ο Folch πιστεύει ότι περίπου το ήμισυ του χάσματος στις αποδοχές μπορεί να αποδοθεί σε αυτές τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές επιλογές.

Το δικό τους ρόλο βέβαια διαδραματίζουν και οι διακρίσεις που υπάρχουν είτε κατά το στάδιο της πρόσληψης είτε κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του εργαζομένου.

Σε περιπτώσεις πρόσληψης, οι ομοφυλόφιλοι ή οι λεσβίες που ζητούν εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν 5% λιγότερες πιθανότητες να προσκληθούν σε συνέντευξη από ό,τι οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες ή γυναίκες.

Στις ΗΠΑ, οι εργοδότες είναι πιο πιθανό να βλέπουν με επικριτικό μάτι, βιογραφικά από αιτούντες που δήλωσαν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ως γκέι ή λεσβίες.

Ένα στα 10 άτομα LGBTQ+ στις ΗΠΑ είπε ότι είχε βιώσει διακρίσεις στο χώρο εργασίας μεταξύ 2020 και 2021. Παρενοχλήθηκε στο χώρο εργασίας, του αρνήθηκαν προαγωγή ή αύξηση μισθού, αποκλείστηκε από εταιρικές εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, το 9% είπε ότι τους αρνήθηκαν μια δουλειά ή τους απέλυσαν λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητάς τους.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, σχεδόν οι μισοί από τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν βιώσει να υπάρχει μεροληπτική στάση απέναντι τους.

Περίπου το ήμισυ της ομάδας δείγματος αποφοίτων του είχε βιώσει κάποια μορφή διάκρισης στην αγορά εργασίας κατά την πρώτη δεκαετία της εργασίας τους λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου.

Οι διακρίσεις μπορεί να επηρεάσουν τις αποδοχές με διαφορετικούς τρόπους – είτε καθυστερώντας την πρόοδο ενός εργαζομένου σε μια εταιρεία είτε οδηγώντας σε συχνότερες αλλαγές θέσεων εργασίας λόγω του εργασιακού περιβάλλοντος και τον τρόπο αντιμετώπισης που υπάρχει.

Το να είσαι ανοιχτός σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό μπορεί να οδηγήσει σε απόρριψη, διακρίσεις και χάσμα στις αμοιβές στην εργασία.

Μια βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Industrial and Labor Relations Review διαπίστωσε ότι το χάσμα στις αμοιβές τείνει να είναι μεγαλύτερο για τους ομοφυλόφιλους άνδρες που έχουν σύντροφο έναντι αυτών που είναι ελεύθεροι. 

Ωστόσο, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και οι λεσβίες που είναι ανοιχτές σχετικά με τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό στο χώρο εργασίας τους, είναι πιο πιθανό να αναφέρουν υψηλότερη εργασιακή ικανοποίηση.

Το 46% του LGBTQ+ εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ μπορεί να μην ανοίγει τα χαρτιά του για να αποφευχθούν εργασιακές διακρίσεις, όμως αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος και στρες.

Συνδέεται επίσης με χαμηλότερη ικανοποίηση από την εργασία και περιορισμένη επαγγελματική εξέλιξη. 

Κατά μέσο όρο, οι απόφοιτοι που ήταν κλεισμένοι είτε σε εργασιακό, άμεσο οικογενειακό και/ή κοινωνικό περιβάλλον ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή τους, είχαν 18% χαμηλότερες αποδοχές και είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με την έρευνα του Folch.

Ο Folch λέει ότι είναι σαφές ότι οι οργανισμοί πρέπει να εργαστούν για να βελτιώσουν το περιβάλλον τους για τους εργαζόμενους LGBTQ+. «Ο τελικός στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να κρύψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή να δώσουν εξηγήσεις γι’ αυτόν».

Γεφυρώνοντας το χάσμα

Μέχρι να γίνει όμως πραγματικότητα το παραπάνω, τι μπορεί να συμβεί για να μειωθεί το χάσμα;

«Η έρευνα έχει δείξει ότι όταν οι νόμοι αλλάζουν υπέρ των δικαιωμάτων LGBTQ+, οι κοινωνικοί κανόνες τείνουν να ακολουθούν», λέει ο Pawel Adrjan, διευθυντής οικονομικής έρευνας EMEA στον παγκόσμιο ιστότοπο στρατολόγησης Indeed. «Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, σε πολιτείες που νομιμοποίησαν τους γάμους του ιδίου φύλου, υπήρχε θετικός αντίκτυπος στη συμμετοχή των LGBT ατόμων στο εργατικό δυναμικό. Έτσι, υπήρχαν λιγότερες διακρίσεις και προκαταλήψεις».

Σε επίπεδο εταιρείας, είναι σημαντικό οι οργανισμοί να ασκούν μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε προκατάληψη ή παρενόχληση προς την κοινότητα LGBTQ+ μόλις ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχει ισότητα προσλήψεων, προαγωγής και ευκαιριών – επεκτείνοντας τα πακέτα ιατρικών παροχών, τα οποία θα πρέπει να είναι εξίσου διαθέσιμα για συζύγους και συντρόφους του ίδιου φύλου», λέει ο Adrjan.

Οι κατευθυντήριες γραμμές στο χώρο εργασίας σχετικά με την αλλαγή φύλου είναι μια άλλη ουσιαστική προσέγγιση για τη βελτίωση της ζωής των τρανς ατόμων. «Αυτό το είδος θετικής συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας μπορεί να κάνει τα τρανς άτομα να αισθάνονται πιο αποδεκτά, ότι χαίρουν της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης», λέει ο Nick Drydakis, καθηγητής οικονομικών στο Anglia Ruskin University.

Μπορούν βέβαια όλα να πάρουν το δρόμο τους από πολύ πιο νωρίς.

«Οι εκπαιδευτικοί και επαγγελματικοί δρόμοι πρέπει να είναι ανοιχτοί στους ανθρώπους ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό», λέει ο Adrjan. «Τότε οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν μια ικανοποιητική καριέρα, είτε είναι LGBT είτε όχι. Ο Folch πιστεύει ότι αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει πιο επιθετικές πολιτικές υπέρ της εκπαίδευσης των μαθητών σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, καθώς και τη σημασία της διαφορετικότητας και της αποδοχής.

ΠΗΓΗ: BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα