Λιανεμπόριο: Η Επιτροπή εισηγείται, η κυβέρνηση αποφασίζει – Τα σενάρια για την αγορά
Την ώρα που η κατάσταση στην Αθήνα δείχνει «εύθραυστη», ενώ στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα παγιώθηκαν σε διψήφιο αριθμό
Η αντίστροφη μέτρηση για τo άνοιγμα του λιανεμπορίου, όπως όλα δείχνουν, από τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, έχει ξεκινήσει.
Η κρίσιμη ημέρα για τις οριστικές αποφάσεις για την άρση περιοριστικών μέτρων του αυστηρού lockdown λόγω κορονοϊού, δεν είναι άλλη από σήμερα Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, όταν αρχικά θα συνεδριάσει η επιτροπή λοιμωξιολόγων (συνήθως η τηλεδιάσκεψη γίνεται ή στις 12:00 ή στις 15:00, για να υπάρχει ολοκληρωμένη επιδημιολογική εικόνα) και εν συνεχεία η πρόταση θα κατατεθεί στον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στις 18:00 όταν και έχει οριστεί η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, θα δοθεί η απάντηση που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το άνοιγμα των καταστημάτων και των κοσμηματοπωλείων, υπό συγκεκριμένους όρους, όπως είχε γράψει πρώτο το ethnos.gr, δηλαδή σε κάποιες περιπτώσεις με click in shop και σε κάποιες περιπτώσεις με click away.
Αλλωστε η επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) του τελευταίου 24ώρου φαίνεται να επικυρώνει τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφρασε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσολιά, «είναι ενθαρρυντικό ότι δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Βλέπουμε ότι η επίδραση των Χριστουγέννων δεν ήταν πολύ αρνητική στην επιδημιολογία».
Τα 599 νέα κρούσματα που ανέδειξαν τα τεστ το απόγευμα της Πέμπτης, 14 Ιανουαρίου (35.039 έναντι 34.980 στις 13 Ιανουαρίου) αποτυπώνουν μια υποχώρηση της διασποράς του κορονοϊού, αν και τα rapid tests ήταν και σήμερα διπλάσια σχεδόν από τους μοριακούς ελέγχους (22.764 και 12.275 αντίστοιχα). Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτούνται τουλάχιστον 15.000 μοριακοί έλεγχοι για την ακριβή επιδημιολογική εικόνα.
Η μείωση στον δείκτη των διασωληνωμένων, με 328 το τελευταίο 24ωρο από 340, επιβεβαιώνουν μια πτωτική πορεία προς το φράγμα των 300 διασωληνώσεων. Ωστόσο, η αποσυμπίεση του Συστήματος Υγείας εξακολουθεί να κινείται σε αργούς ρυθμούς.
To σχέδιο για άνοιγμα με click away και click in shop
Πώς θα ανοίξει, όμως, το λιανεμπόριο; Σύμφωνα με την πρόταση που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και παρουσίασε πρώτο το ethnos.gr, προβλέπεται οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away και click in shop. Με click in shop θα λειτουργήσουν καταστήματα με ρούχα και παπούτσια αλλά και κοσμηματοπωλεία, μετά το τελικό πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους.
Μάλιστα, για να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις οι καταναλωτές θα στέλνουν SMS στο 13033 με κωδικό 2 και μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα πηγαίνουν στο ραντεβού με τον καταστηματάρχη και τα ραντεβού θα είναι καταγεγραμμένα. Επίσης, στο κατάστημα θα μπορεί να μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά.
Ανοιγμα του συνόλου των μαγαζιών με τη μέθοδο του click away, όπως ίσχυε και την περίοδο πριν τις γιορτές ώστε να διεκπεραιωθούν και οι παραγγελίες, οι οποίες έχουν ήδη γίνει.
Ανοιγμα και με φυσική παρουσία των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, αλλά και των κοσμηματοπωλείων με την εφαρμογή της μεθόδου click in shop και με τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας.
Η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα γίνει οριζόντια, πράγμα που σημαίνει ότι θα λειτουργήσουν και όσα βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα.
Εξαίρεση θα αποτελούν τα καταστήματα που βρίσκονται σε περιοχές που είναι στο «κόκκινο» και στις οποίες έχουν επιβληθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Πού θα εφαρμόζεται το click in shop
Με το click in shop ο καταναλωτής θα μπορεί να κλείνει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά ραντεβού για την επίσκεψή του στο κατάστημα σε προκαθορισμένη ώρα, να διαλέγει το προϊόν που τον ενδιαφέρει εκεί, να το δοκιμάζει εφόσον επιθυμεί και να το πληρώνει εντός του καταστήματος. Οπωσδήποτε θα ισχύει η υποχρέωση αποστολής sms στο 13033 με το ραντεβού από το κατάστημα προκειμένου να μπορέσει να μεταβεί εκεί ο καταναλωτής.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμάται ότι αυτή η λύση μπορεί να «περπατήσει» αφού θα δώσει μία ανάσα στην αγορά και δε θα χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων, η οποία πέρυσι οδήγησε σε τζίρο ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ το αποτύπωμά της στη μετάδοση του κορονοϊού δεν είναι μεγάλο, καθώς ο συνωστισμός θα αποτρέπεται με τη διαδικασία του ραντεβού και την αυστηρή τήρηση της αναλογίας πελατών/τετραγωνικών.
Τέσσερις πελάτες ανά 100 τετραγωνικά
«Ακόμα και στους πολέμους ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας παραμένουν ανοιχτοί για να μπορούν να τροφοδοτούν και τα δημόσια ταμεία» λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. Με την επίσκεψη με προκαθορισμένο ραντεβού σε κάθε κατάστημα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως 4 πελάτες ανά 100 τετραγωνικά μέτρα. Σε πολλά μικρά συνοικιακά καταστήματα, η αναλογία αυτή πρακτικά σημαίνει τη δυνατότητα εισόδου μόνο ενός πελάτη τη φορά.
Επιπλέον για την οποιαδήποτε μετακίνηση θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη η αποστολή sms στο 13033, με την ένδειξη 2 εφόσον πρόκειται για αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση των αρμόδιων υπουργείων, αφορά άνοιγμα των καταστημάτων με αυστηρά μέτρα καθώς υπολογίζεται ότι ο κλάδος ένδυσης και υπόδησης έχασε περίπου το 80% του τζίρου του μετά την επιβολή του lockdown και κυρίως την περίοδο των εορτών, ενώ σχεδόν καθόλου δεν δούλεψαν τα κοσμηματοπωλεία.
Ωστόσο αντίστοιχη ήταν η εισήγηση και για την προηγούμενη εβδομάδα. Βρήκε όμως τη σθεναρή αντίδραση των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θεώρησαν παρακινδυνευμένο το άνοιγμα των καταστημάτων, ειδικά εφόσον είχε προκριθεί το άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
549 οι νεκροί τις πρώτες 14 μέρες του Ιανουαρίου
Θετικά σημάδια για την αποκλιμάκωση της επιδημίας κορονοϊού βλέπουν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στα επιδημιολογικά δεδομένα των πρώτων δύο εβδομάδων του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας – σημάδια που εκτιμάται πως θα αποτυπωθούν και στην εισήγησή τους σήμερα, μετά την τηλεδιάσκεψή τους, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του click away και click in shop.
Τα 599 νέα κρούσματα της χθεσινής έκθεσης του ΕΟΔΥ που προέκυψαν από 35.039 ελέγχους αποτυπώνουν υποχώρηση της διασποράς, αν και τα rapid tests ήταν και χθες διπλάσια σχεδόν από τους μοριακούς ελέγχους (22.764 και 12.275 αντίστοιχα). Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτούνται τουλάχιστον 15.000 μοριακοί έλεγχοι για την ακριβή επιδημιολογική εικόνα.
Την ίδια σαφή τάση υποχώρησης του επιδημικού κύματος δείχνει και ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων κατά το διάστημα 6-13 Ιανουαρίου. Όπως ανέφερε προχθές ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, παραθέτοντας στοιχεία της ενημέρωσης που είχε από τον καθηγητή, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο μέσος όρος των επτά εκείνων ημερών «κλειδώνει» στα 657 κρούσματα την ημέρα.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι «δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Βλέπουμε ότι η επίδραση των Χριστουγέννων δεν ήταν πολύ αρνητική στην επιδημιολογία» όπως είπε την Τετάρτη η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Μαρία Τσολιά, θεωρείται ενθαρρυντικό και αισιόδοξο για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ αλλά και την επαναλειτουργία κλάδων και δραστηριοτήτων.
Την ίδια στιγμή, τα αλυσιδωτά τοπικά lockdown μοιάζουν να αμαυρώνουν τη θετική οπτική των ειδικών ενισχύοντας την ανησυχία τους. Τα σκληρά τοπικά lockdown μέσα στο γενικό lockdown πολλαπλασιάζονται ή παρατείνονται, με τους ειδικούς της Επιτροπής να εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες και λιανεμπόριο, σε αυτές τις περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι πλέον σε καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων βρίσκονται, με διαφορετική χρονική αφετηρία, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Αργολίδας, τα νησιά Λέσβος και Κάλυμνος, ο δήμος Σπάρτης, οι δήμοι Ασπροπύργου και Ελευσίνας στη δυτική Αττική, Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, η κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμύνταιου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και η κοινότητα Παλαιοκάστρου του Δήμου Σητείας Κρήτης.
Η εύθραυστη ισορροπία της Αττικής
Η Αττική, παρά τη μείωση των χθεσινών κρουσμάτων – 227 νέες διαγνώσεις από 271 προχθές- και με εκατοντάδες ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία – ο αριθμός τους ήταν χθες 469- προβληματίζει την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και την κυβέρνηση.
Όπως τόνισε άλλωστε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου την Τετάρτη, ο Υπουργός Υγείας «πρόκειται για μία πολύ μεγάλη Περιφέρεια, με μεγάλο πληθυσμό, σχεδόν τον μισό της χώρας, για αυτό και οι επιστήμονές μας, οι ειδικοί, οι επιδημιολόγοι, στατιστικολόγοι, λοιμωξιολόγοι μελετούν προσεκτικά και βήμα-βήμα καθημερινά τα στοιχεία και πάντα μας εισηγούνται με σύνεση και με επιστημοσύνη».
Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθούν να συγκεντρώνουν οι περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής (29 και 34 νέα κρούσματα αντίστοιχα), με τη δεύτερη όμως να σημειώνει υψηλό ιικό φορτίο στο λεκανοπέδιο (18,02 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους). Αντίθετα, σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο Βόρειος Τομέας Αθήνας με 24 λοιμώξεις έναντι 46 προχθές, με τον Κεντρικό Τομέα να ακολουθεί με 50 από 62 χθεσινά κρούσματα.
Ωστόσο, σταθερά ανοδικά κινείται ο δείκτης των νέων εισαγωγών στο λεκανοπέδιο. Το περασμένο 24ωρο έγιναν 68 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής από τις 154 που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα. Η μείωση στον σκληρό δείκτη των διασωληνωμένων, με 328 έναντι 340 προχθές, επιβεβαιώνουν μια πτωτική πορεία προς το «φράγμα» των 300 διασωληνωμένων – επώδυνα αργή αν αναλογιστούμε ότι αυτό το «φράγμα» οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι θα «σπάσει» μέχρι τα Χριστούγεννα.
Ωστόσο, η αποσυμπίεση του συστήματος υγείας εξακολουθεί να κινείται σε αργούς ρυθμούς, ενώ χθες τη μάχη με τις επιπλοκές του κορωνοϊού έχασαν 33 ασθενείς. Μέσα στον Ιανουάριο έχουν καταλήξει 549 άνθρωποι – συνολικά τα θύματα ανέρχονται σε 5.387.
Η θετική εικόνα της Θεσσαλονίκης
Η υποχώρηση της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη αποτυπώνεται στον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων – χθες ανακοινώθηκαν 69 θετικά κρούσματα κορονοϊού- αλλά και στον συνεχώς μειούμενο αριθμό νοσηλευομένων στα νοσοκομεία της πόλης όπως και της βορείου Ελλάδας. Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι χθες ήταν 503 με τους διασωληνωμένους να είναι 138.
Μείωση των ασθενών δείχνουν τα στοιχεία και στα νοσοκομεία Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων νήσων.
Στην υπόλοιπη χώρα, και παρά το «ξε-κοκκίνισμα» του χάρτη επιδημιολογικής επίπτωσης για τις τελευταίες 14 ημέρες (αποτυπώθηκε μάλιστα και στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη που δημοσίευσε το ΕCDC), η επιδημία επιμένει σε αρκετές περιφερειακές ενότητες.
Η Χαλκιδική με 11 διαγνώσεις συνεχίζει να διαγράφει αρνητική πορεία, ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η διασπορά στην ενότητα Τρικάλων (16 νέα από 7 προχθες, στα οποία περιλαμβάνονται κρούσματα προηγούμενου χρονικού διαστήματος λόγω καθυστερημένης δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών). Σε διψήφια κινούνται οι ενότητες Έβρου (19 κρούσματα από 5 χθες), Κιλκίς (11 από 5), Λάρισας (20), Πιερίας (25), Σερρών (16), Αχαΐας (22), Αιτωλοακαρνανίας (10) και Κοζάνης (26), Αργολίδα (11 από 3) και Βοιωτίας (16 και υψηλό ιικό φορτίο 13,57).
ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / protothema.gr