Λίγο πριν το lockdown η Αττική – Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού στην Ελλάδα

Όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής στην χώρα

Parallaxi
λίγο-πριν-το-lockdown-η-αττική-όλες-οι-τελευτ-645138
Parallaxi

μάσκα

Κατέληξαν τέσσερις ασθενείς – Στους 356 οι νεκροί

Μακραίνει η «μαύρη» λίστα των θυμάτων της πανδημίας στην Ελλάδα καθώς τις τελευταίες ώρες έχασαν τη μάχη για τη ζωή τρία ακόμη ηλικιωμένα άτομα.

Συγκεκριμένα, έχασε τη ζωή τους 84χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σωτηρία, 87χρονος στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης και 84χρονος στον Ευαγγελισμό.

Τελευταίο θύμα του φονικού ιού, μια 85χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων». Η ηλικιωμένη κατέληξε τα ξημερώματα και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Νωρίτερα σήμερα είχαν γίνει γνωστοί οι θάνατοι ενός 84χρονου από το νοσοκομείο «Σωτηρία», ενός 87χρονου στη Μυτιλήνη και ενός 84χρονου από τον «Ευαγγελισμό».

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα έφτασε τους 356.

Παγώνη: Εκκενώνονται κρεβάτια στις ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό

Για τη οριακή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας, για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και το ενδεχόμενο lockdown, μίλησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη  και ο καθηγητής δημόσιας υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορωνοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

«Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τονίζοντας ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο Αττικό, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία.

«Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19» τόνισε. «Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», τόνισε η κ. Παγώνη. Εξήγησε ότι η τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της κατάστασης πριν από 15 ημέρες, γύρω στις 5 Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή γύρισαν όλοι από τις διακοπές και πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Στο τραπέζι επιλεκτική αναστολή δραστηριοτήτων και όχι πλήρες κλείσιμο Είμαστε σε κομβικό σημείο που θα κρίνει αν θα παραμείνουμε σε σταθερότητα ή θα προχωρήσουμε προς μεγάλη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή σχεδόν διπλασιασμό τους κάθε λίγες ημέρες, προειδοποίησε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Για το ενδεχόμενο lockdown εξήγησε ότι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ένα πλήρες κλείσιμο αλλά περισσότερο μια επιλεκτική αναστολή σε δραστηριότητες και ενδεχομένως σε περιοχές.

Τι μορφή θα έχουν θα δείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα εξήγησε ο καθηγητής αλλά έφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσαν τα μέτρα αυτά να προβλέπουν μείωση ωρών λειτουργίας δραστηριοτήτων ή επιλεκτικά μέτρα υποστήριξης και όχι αστυνομικά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Δημόπουλος: Πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή και διάθεση εμβολίων

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο κ. Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ για τις δοκιμές των εμβολίων, πότε μπορεί να είναι διαθέσιμα, αλλά και για την πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ.

O κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στο δεύτερο περιστατικό εγκάρσιας μυελίτιδας το οποίο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες παρουσιάστηκε στις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca.

Όπως σημείωσε, την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε η παρενέργεια, οι δοκιμές σταμάτησαν κάτι που δεν είναι κακό, αφού αποδεικνύει τη σοβαρότητα της μελέτης. «Όπως και την πρώτη φορά, έτσι και τώρα είναι πολύ πιθανό να εκκινήσει εκ νέου η μελέτη και από εκεί και πέρα θα φανεί αν θα εμφανιστεί και άλλες φορές η ίδια ανεπιθύμητη παρενέργεια» είπε.

Εφόσον όλα πάνε καλά, υπάρχει ελπίδα να αρχίσει η παραγωγή και διανομή μέρους των απαραίτητων ποσοτήτων των εμβολίων κατά το τέλος του χρόνου με αρχές του 2021, τμηματικά.

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε και στη μελέτη για εμβόλιο στις ΗΠΑ που είναι σε εξέλιξη και πιθανότατα να έχουμε αποτελέσματα σε μερικές εβδομάδες.

«Προς το τέλος του 2020 θεωρώ ότι θα έχουμε αποτελέσματα από 3-4 μελέτες που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια» σημείωσε.

Επιφυλάξεις διατήρησε ως προς το ρωσικό εμβόλιο τονίζοντας ότι ο χρόνος που απαιτείται για αυτού του είδους τις μελέτες «δεν μπορεί να συμπιεστεί παραπάνω από ένα βαθμό έτσι ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη ασφάλεια».

Ερωτηθείς αν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να ανταπεξέλθει καλύτερα στον κορoνaϊό, απάντησε αρνητικά. Παρόλα αυτά, ενδείκνυται, σε όσες περιπτώσεις χρειάζεται, να γίνονται τόσο το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου όσο και το αντιγριπικό.

Το αντιγριπικό μάλιστα θα πρέπει να γίνει φέτος σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Μειώνοντας τα περιστατικά γρίπης θα μειώσουμε παράλληλα και την πίεση που υφίσταται κάθε χρόνο το σύστημα υγείας με ασθενείς με βαριά πνευμονία από τον ιό της γρίπης.

Σημείωσε επίσης ότι πίεση δέχονται οι ΜΕΘ για την αντιμετώπιση περιστατικών κορoνaϊού και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διάθεση περισσότερων κλινών ΜΕΘ για τον covid.

Έδωσε επίσης οδηγίες όταν υπάρχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό. Παιδιά και ενήλικες πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για να αποφευχθεί η διασπορά των ιών.

Η παιδίατρος κ. Λένια Αντωνιάδου μιλώντας στην εκπομπή, τόνισε ότι φέτος τα παιδιά στα πρώτα συμπτώματα – λίγο συνάχι ή βήχα- θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι και οι γονείς να είναι σε επικοινωνία με τον παιδίατρο.

Σχετικά με το φαινόμενο γονείς να ζητούν βεβαιώσεις για να μην φορούν τα παιδιά τους μάσκα, τόνισε ότι σε μία περίπτωση γονείς της ζήτησαν τέτοια βεβαίωση, ενώ αρκετά περιστατικά έχουν αντιμετωπίσει και συνάδελφοί της.

Γιατί ο κορονοϊός επηρεάζει διαφορετικά τα παιδιά από τους ενήλικες;

Οι λόγοι για τους οποίους η λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 έχει πολύ διαφορετική βαρύτητα στα παιδιά έναντι των ενηλίκων είναι ουσιαστικά άγνωστοι. Αν και έχουν γίνει πολλές υποθέσεις, οι διαφορετικές ανταποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος φαίνεται να αποτελούν τη βασική διαφορά  μεταξύ παιδιών και  ενηλίκων.

Μια μελέτη που συνέκρινε τις ανοσολογικές αντιδράσεις των ενηλίκων και των παιδιών με COVID-19 εντόπισε βασικές διαφορές που μπορεί να συμβάλουν στην κατανόηση του γιατί τα παιδιά συνήθως εμφανίζουν ηπιότερη νόσο από τους ενήλικες. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κακή έκβαση σε νοσηλευόμενους ενήλικες με COVID-19 σε σύγκριση με τα παιδιά μπορεί να μην οφείλεται σε αποτυχία δημιουργίας προσαρμοστικών ανοσολογικών αντιδράσεων.

Τα ευρήματα, δημοσιεύονται στο περιοδικό Science Translational Medicine. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ, ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτής της μελέτης.

Η μελέτη, διεξήχθη από ερευνητές στο Albert Einstein College of Medicine, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Montefiore (CHAM) και το Πανεπιστήμιο Yale, και αφορούσε 60 ενήλικες ασθενείς με COVID-19 και 65 παιδιατρικούς/νεαρού ενήλικες ασθενείς με COVID-19 (ηλικίας κάτω των 24 ετών) που νοσηλεύτηκαν μεταξύ 13 Μαρτίου και 17 Μαΐου. Είκοσι από τους παιδιατρικούς ασθενείς είχαν εμφανίσει πολύ-συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Τα παιδιά/νεαροί ενήλικές με COVID-19 είχαν πολύ καλύτερη έκβαση, είχαν μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο , λιγότερο συχνά χρειάστηκαν διασωλήνωση και είχαν  χαμηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με τους ενήλικες. Πιο συγκεκριμένα, 22 ενήλικες (37%) χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό σε σύγκριση με μόνο πέντε (8%) παιδιατρικούς ασθενείς ενώ, 17 ενήλικες (28%) πέθαναν στο νοσοκομείο σε σύγκριση με δύο (3%) παιδιατρικούς ασθενείς ενώ δεν σημειώθηκαν θάνατοι σε παιδιατρικούς ασθενείς που είχαν εμφανίσει πολύ-συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο.

Οι λόγοι για τις διαφορές στις κλινικές εκδηλώσεις υποδηλώνουν ότι παράγοντες που εξαρτώνται από την ηλικία μπορούν να ρυθμίσουν την ανοσολογική απόκριση έναντι του ιού. Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος  των ασθενών για την παρουσία διαφόρων τύπων ανοσοκυττάρων, αποκρίσεων αντισωμάτων και κυτταροκινών, και συνέκριναν τις χυμικές (δηλαδή κυτταροκίνες, χημειοκίνες, φλεγμονώδεις παράγοντες κα) ικαι κυτταρικές ανοσοαποκρίσεις των ασθενών. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα παιδιά με COVID-19 έχουν καλύτερη έκβαση  από τους ενήλικες, επειδή η ισχυρότερη έμφυτη (φυσική ή εγγενής) ανοσία τους τα προστατεύει από τον SARS-CoV-2.

Σε σύγκριση με ενήλικες ασθενείς, οι παιδιατρικοί ασθενείς με COVID-19 στη μελέτη είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ορισμένων κυτταροκινών που σχετίζονται με την έμφυτη ανοσολογική απόκριση. Αυτό υποδηλώνει ότι η πιο ισχυρή έμφυτη απόκριση των νέων τους προστατεύει από την ανάπτυξη του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) – που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των σοβαρών και συχνά θανατηφόρων περιπτώσεων COVID-19. Μία κυτταροκίνη συγκεκριμένα, η ιντερλευκίνη-17Α (IL-17A), βρέθηκε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε παιδιατρικούς ασθενείς από ότι στους ενήλικες και αυτά τα υψηλά επίπεδα της IL-17A μπορεί να είναι σημαντικά για την προστασία τους από την εξέλιξη του COVID-19.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι οι συγκεντρώσεις της IL-17A και της  ιντερφερόνης-γ (IFN-γ) στον ορό, αλλά όχι του TNF-α ή της ιντερλευκίνης-6 (IL-6), είχαν αντίστροφη σχέση με την ηλικία. Οι ενήλικες εμφάνισαν μια πιο ισχυρή απόκριση  μέσω των Τ-λεμφοκυττάρων στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού σε σύγκριση με παιδιατρικούς ασθενείς. Διαπιστώθηκε ότι τόσο οι παιδιατρικοί όσο και οι ενήλικες ασθενείς με COVID-19 παράγουν αντισώματα κατά της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να μολύνει κύτταρα. Αυτά τα εξουδετερωτικά αντισώματα εμποδίζουν τον κορονοϊό να μολύνει κύτταρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε ενήλικες ασθενείς με COVID-19 που πέθαναν ή χρειάζονταν διασωλήνωση ήταν υψηλότερα από αυτών που ανέκαμψαν, και σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων που εντοπίστηκαν σε παιδιατρικούς ασθενείς. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η πιο σοβαρή νόσος COVID-19 που παρατηρείται σε ενήλικες δεν προκαλείται από την αποτυχία της προσαρμοστικής ανοσίας να προκαλέσει αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρων ή να παράγει αντισώματα. Αντίθετα, οι ενήλικες ασθενείς ανταποκρίνονται σε λοίμωξη από κορονοϊό με μια υπερβολικά έντονη προσαρμοστική ανοσολογική απόκριση που μπορεί να προάγει τη φλεγμονή που σχετίζεται με το σύνδρομο οξείας  αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Τα ευρήματα αυτά παρέχουν και σημαντικές πληροφορίες για θεραπείες και εμβόλια έναντι της COVID-19.  Καθώς οι ενήλικες ασθενείς με COVID-19 που είχαν κακή έκβαση είχαν υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων, το πλάσμα από αναρρώσαντες ασθενείς το οποίο είναι πλούσιο σε εξουδετερωτικά αντισώματα, μπορεί να μην βοηθά τους ενήλικες που έχουν ήδη αναπτύξει σύνδρομο οξείας  αναπνευστικής ανεπάρκειας. Αντιθέτως, οι θεραπείες που ενισχύουν την έμφυτη ανοσοαπόκριση,  στις αρχικές φάσεις της νόσου,  μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές. Τα περισσότερα υποψήφια εμβόλια για προστασία έναντι της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 στοχεύουν στην ενίσχυση της άμυνας μέσω των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Με βάση τα δεδομένα από αυτή την μελέτη μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο αξιολόγησης εμβολίων που προάγουν την ανοσία με άλλους τρόπους, όπως π.χ. με την ενίσχυση της έμφυτης ανοσολογικής απόκρισης.

Διαβάστε περισσότερα:

Βατόπουλος: Το σύστημα υγείας υφίσταται μεγάλη πίεση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος σχολίασε όλες τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με τον κορονοϊό στη χώρα μας και τόνισε πως «στο χέρι μας είναι να αποφύγουμε το lockdown».

Παράλληλα, ο καθηγητής σημείωσε πως «έχουμε σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους» και πως το σύστημα υγείας υφίσταται μεγάλη πίεση, ενώ όσον αφορά στο πώς εξελίσσεται η δυναμικότητα του ιού, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι «το νόσημα δεν είναι από την πρώτη μέρα βαρύ, 5 έως 6 ημέρες μπορεί να πάει ελαφριά και μετά να εξελιχθεί».

Τέλος, όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής ανέφερε πως «τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό λιγότερο» και ότι «η Πολιτεία δεν έχει δυνατότητα για περισσότερες σχολικές αίθουσες».

Πέτσας: Ενόχληση και αιχμές για τις καταλήψεις στα σχολεία

Την έντονη ενόχληση του με την «πανδημία» των καταλήψεων στα σχολεία της ελληνικής επικράτειας εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

«Στην αρχή φοβόμασταν μην κλείσουν τα σχολεία από τον κορονοϊό και τώρα έχουμε έξι-εφτά φορές περισσότερα κλειστά σχολεία λόγω των καταλήψεων. Δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτό. Πρέπει να συνετιστούν όλοι».

Την ίδια ώρα άφησε αιχμές σε βάρος των τοπικών διοικούντων τονίζοντας ότι πολλές φορές επιχειρούν να δώσουν πολιτική κάλυψη στα φαινόμενα των καταλήψεων.

Διαβάστε περισσότερα:

Σύψας: Νέα μέτρα ακόμη και αύριο

Δεύτερο τμήμα σε σχολείο της Θεσσαλονίκης που αναστέλλει την λειτουργία του για τις επόμενες ημέρες, εξαιτίας επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού.

Σύμφωνα με την λίστα που έδωσε το υπουργείο Παιδείας στη δημοσιότητα, πρόκειται για το τμήμα Γ1 στο 2ο ημερήσιο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, στην οδό Ικτίνου, καθώς μαθήτρια βρέθηκε θετική.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε θετικό κρούσμα σε εκπαιδευτικό στο 3ο δημοτικό σχολείο Περαίας, με αποτέλεσμα και εκεί να μπει «λουκέτο» σε ένα τμήμα.

Σε όλη την Ελλάδα σε λιγότερο από δέκα ημέρες, 73 τμήματα ή συνολικά σχολικές μονάδες ανέστειλαν τη λειτουργία τους, λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε μαθητές ή εκπαιδευτικούς.

Τρίκαλα: Νέος συναγερμός για κρούσματα κορονοϊού σε γάμο

Νέος συναγερμός για κρούσματα κορονοϊού σε γάμο. Τρία άτομα που παρέστησαν στο μυστήριο στα Τρίκαλα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr, αρχικά βρέθηκε θετική μια κοπέλα από άλλη πόλη καθώς και δύο καλεσμένοι οι οποίοι παρέστησαν στο τραπέζι προ του γάμου. Τα τεστ έγιναν σε ιδιωτικά εργαστήρια και βγήκαν θετικά. Από σήμερα, Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσει η ιχνηλάτηση στις στενές επαφές των νοσούντων.

Στο μεταξύ, εννιά νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στα Τρίκαλα την Τρίτη, σύμφωνα με την ειδική συντονιστική ομάδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που συστήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19. Οχτώ κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων (17/09/2020-18/09/2020-20/09/2020-21/09/2020) και εξετάστηκαν τέσσερα στο Γ.Ν. Τρικάλων και τέσσερα σε ιδιωτικά εργαστήρια ενώ 1 ακόμη κρούσμα εξετάστηκε σε ιδιωτικό εργαστήριο κατόπιν συμπτωματολογίας.

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ – Το «έσκασαν» ασθενείς με κορονοϊό από νοσοκομείο

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς το μεσημέρι της Τρίτης δύο ασθένειες θετικοί στον κορονοϊό «δραπέτευσαν» από το νοσοκομείο «Σωτηρία» όπου νοσηλεύονταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 24χρονο από το Πακιστάν κι έναν 41χρονο από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι πριν από περίπου μια εβδομάδα είχαν μεταφερθεί από το «Ιπποκράτειο» στην 10η πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Ωστόσο, το μεσημέρι της Τρίτης διέφυγαν της προσοχής των γιατρών και εξαφανίστηκαν.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η ΕΛ.ΑΣ. και είναι σε εξέλιξη αναζητήσεις για τους δύο, καθώς υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Θεοδωρικάκος για καταλήψεις: «Κλειστό σχολείο είναι κακό σχολείο»

«Ο κορωνοϊός είναι μια τεράστια απειλή και δεν έχουμε περιθώριο να την υποτιμήσουμε. Μπορεί να μας πάει πολύ πίσω», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας το πρωί στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Ειδικά για τα σχολεία είπε ότι γίνεται σημαντική προσπάθεια από τη συντριπτική πλειοψηφία των δασκάλων και των παιδιών, ενώ για τις καταλήψεις σημείωσε ότι με αυτές δεν λύνεται κανένα πρόβλημα. «Το κλειστό σχολείο είναι κακό σχολείο», σημείωσε.

Όσον αφορά στις μάσκες, τόνισε ότι δεν είναι ατομικό είδος προστασίας. «Με τη μάσκα προστατεύεις όλη την κοινωνία», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Σημασία έχει να εφαρμοστούν τα μέτρα ασφαλείας».

Διατίθενται 4 εκατομμύρια ευρώ άμεσα στον δήμο Καρδίτσας Για την επίσκεψή του στην Καρδίτσα και όσα αντίκρισε εκεί, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε: «Είδα θλίψη και απόγνωση γιατί η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Είμαστε εδώ για να κάνουμε πράξη την ελπίδα».

Ο υπουργός σημείωσε ότι διατίθενται 4 εκατομμύρια ευρώ άμεσα στον δήμο Καρδίτσας. «Έχουν ήδη πιστωθεί στο ταμείο του Δήμου. Από εδώ και πέρα είναι δουλειά του να διατεθούν στις οικογένειες.

Αυτό το τριήμερο οι πολίτες μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και ζήτησε χωρίς γραφειοκρατία να δοθούν στους πολίτες τα χρήματα. «Εμείς είπαμε στον Δήμο Καρδίτσας: δώστε τα χρήματα πριν τελειώσει η καταγραφή των ζημιών», πρόσθεσε.

Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι μίλησε με πολλούς ανθρώπους, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Καρδίτσα και τόνισε ότι δεν αντιλήφθηκε να υπήρχε κάποια δυσαρέσκεια.

Διαβάστε περισσότερα:

Συγκέντρωση και πορεία μαθητών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Εικόνες από το σημείο

Εκτός από την Αττική ποιές είναι οι 3 άλλες περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο

Ραγδαία είναι η εξάπλωση του κορονοϊού στην Αττική, με τα κρούσματα να καταγράφουν αύξηση καθημερινά. Την Τρίτη ανακοινώθηκαν 346 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 210 στο Λεκανοπέδιο. Τα έξι μόνο συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Η Αττική, όπως έχουν δηλώσει οι επιστήμονες, βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, ωστόσο δεν είναι η μοναδική περιοχή που ανησυχεί τους ειδικούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι τέσσερις περιοχές της χώρας με το βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο είναι η Αττική, τα Τρίκαλα, η Πέλλα και η Πιερία.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, η Πολιτική Προστασία έχουν αναλυτική εικόνα για την ανθρωπογεωγραφία, γνωρίζοντας ακόμα και τις γειτονιές, στις οποίες παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Όπως αποκάλυψε η Realnews της Κυριακής, ολόκληρη η Αττική παρακολουθείται συνεχώς από τους ειδικούς, με έμφαση στο κέντρο της Αθήνας, τον δήμο Πειραιά, τον δήμο Κηφισιάς αλλά και άλλους δήμους των βορείων προαστίων όπως οι δήμοι Αμαρουσίου και Φιλοθέης – Ψυχικού. Παράλληλα, παρακολουθείται η Γλυφάδα, ενώ υπήρξε αύξηση κρουσμάτων στο Περιστέρι. Τέλος, υπό παρακολούθηση βρίσκεται και το Κορωπί, εξαιτίας κρουσμάτων κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε επιχείρηση με 150 εργαζομένους.

Στο κόκκινο η Αθήνα – Νέα μέτρα πριν το lockdown, πόσες είναι οι ΜΕΘ Covid-19

Σήμα κινδύνου για την έξαρση του κορωνοϊού στην Αθήνα εκπέμπουν οι ειδικοί και η κυβέρνηση, καθώς χθες Τρίτη, από τα 346 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τα 210 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Το βάρος έχει πέσει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δέχεται πίεση, ενώ αναμένεται να αποφασιστούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο lockdown.

Διαθέσιμο το 30% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19

Αυτή τη στιγμή, (23/09) σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, στην Αττική από τα 337 κρεβάτια ΜΕΘ (στρατιωτικά και κρατικά) έχουν διατεθεί 150 κρεβάτια για τις ανάγκες των ασθενών με Covid-19. Από αυτά τα 150 κρεβάτια, περίπου το 30% είναι ελεύθερα προς διάθεση.

Νωρίτερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ για να μετατραπούν σε Covid-19, σήμερα στο Αττικό Νοσοκομείο, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία. «Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», τόνισε η κ. Παγώνη. Ειδικά για τις ΜΕΘ των νοσοκομείων, σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε να αναπτυχθούν νέες κλίνες και να μετατραπούν μονάδες γενικών περιστατικών σε Covid- 19.

Το Σύστημα Υγείας έχει αρχίσει και πιέζεται έντονα, καθώς έχουμε αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων και εισαγωγών στα νοσοκομεία, δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Βασίλη Χιώτη.

Ο καθηγητής τόνισε ότι προς το παρόν δεν έχουμε εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και εξήγησε ότι υπερμεταδόσεις γίνονται εκεί που υπάρχει μεγάλος συνωστισμός, όπως για παράδειγμα σε γειτονιές με μετανάστες όπου ζουν πολλοί άνθρωποι μαζί.

Σύψας: Ίσως και αύριο τα νέα μέτρα

«Μπορεί και αύριο (Πέμπτη 24/9), αν δούμε νέα έξαρση της επιδημίας, να λάβουμε νέα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας στον ΑΝΤ1, λέγοντας ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία «προοιωνίζονται θύελλα».

«Το κέντρο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», επεσήμανε και είπε πως θα «δούμε αν είναι εφικτό να απομονώσεις μία μικρή περιοχή. Αλλιώς, θα πάμε σε οριζόντια μέτρα».

«Αν αποδώσουν τα μέτρα δεν θα έχουμε lockdown», τόνισε ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής δημόσιας υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, εξήγησε μιλώντας για το lockdown στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι αυτό που βρίσκεται το τραπέζι, δεν είναι ένα πλήρες κλείσιμο αλλά περισσότερο μια επιλεκτική αναστολή σε δραστηριότητες και ενδεχομένως σε περιοχές.

Τι μορφή θα έχουν θα δείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, εξήγησε ο καθηγητής και έφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσε να γίνει μείωση στις ώρες λειτουργίας δραστηριοτήτων ή να εφαρμοστούν επιλεκτικά μέτρα υποστήριξης και όχι αστυνομικά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Πέτσας: Το Σύστημα Υγείας πιέζεται – Στο τραπέζι το lockdown

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι δεν έχει αποκλειστεί από τα εργαλεία ένα τοπικό lockdown. Πρόσθεσε ότι παρά τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται συνεχώς από τον Ιούλιο τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα μεγάλο αριθμό και προκαλούν πίεση σιγά –σιγά στο Σύστημα Υγείας.

«Επομένως, κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις: Η μία είναι να δίνουμε συνεχώς Μ.Ε.Θ. στο Σύστημα. Η άλλη είναι να ζητούμε απ’ όλους τους πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα. Είναι πραγματικά κρίσιμο να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα, για να μην πάμε σε κάτι χειρότερο, το οποίο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πάντα, είχαμε στη φαρέτρα μας αυτό το εργαλείο (τοπικό lockdown) για να περιχαρακώσουμε τα κρούσματα. Τώρα, το επιδημιολογικά φορτίο είναι μεγάλο στην Αττική και ιδίως στον Δήμο Αθηναίων. Εξετάζουμε το πώς μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος και Δήμου, προκειμένου να ελέγξουμε τα κρούσματα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε δεν αποκλείουμε να πάρουμε και περισσότερα μέτρα, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί και αυτή τη στιγμή ακόμη δεν είμαστε εκεί. Αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, δεν θα φτάσουμε κι εκεί».

Ηλεία: Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις στα σχολεία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Patrisnews, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα των καταλήψεων στα σχολεία της Ηλείας προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή εξωσχολικών ατόμων ή η υπερδραστηριότητα προς αυτή την κατεύθυνση ατόμων που έχουν σχέση με το σχολικό περιβάλλον.

Οι επτά παράγοντες που προκαλούν ανησυχία

Τον «κώδωνα» του κινδύνου για την έξαρση του κορονοϊού στην Αττική έκρουσε ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας προειδοποιώντας πως η Περιφέρεια είναι στην πορτοκαλί φάση της επιδημίας και «το επόμενο βήμα είναι το κόκκινο που σημαίνει lockdown». Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σύψας μιλώντας στον ΑΝΤ1, «όλα τα ποιοτικά στοιχεία της επιδημίας είναι άσχημα» στην Αττική.

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η επιδείνωση που παρουσιάζουν για την Αττική τα εξής ποιοτικά στοιχεία:

  • αύξηση κρουσμάτων
  • θάνατοι
  • εισαγωγές στα νοσοκομεία
  • διασωληνώσεις
  • κάλυψη κλινών ΜΕΘ
  • ποσοστό δειγμάτων που βγαίνουν
  • θετικά δείκτης R

«Όλα αυτά προοιωνίζονται μια θύελλα. Πρέπει πολίτες και πολιτεία, όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται στην Αττική» προσέθεσε ο κ. Σύψας.

Διαβάστε περισσότερα:

Πηγή: skai.gr, trikalavoice.gr, ethnos.gr, enikos.gr, Patris News, cnn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα