Η Λίνα Μενδώνη και οι κατηγορούμενοι για το «αμαρτωλό» ταμείο
Νέα έγγραφα που έρχονται στο φως εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τον χειρισμό της υπόθεσης
Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έχει κάνει μια σειρά από ενέργειες, εξαιτίας των οποίων κατηγορήθηκε για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού και κάλυψης των εμπλεκόμενων προσώπων.
Το ταμείο συσσώρευε δημόσιο χρήμα πολλών εκατομμυρίων που δεν ελεγχόταν από κανέναν δημόσιο ελεγκτικό μηχανισμό και το διαχειρίζονταν συνδικαλιστές. Η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη και έχουν ασκηθεί διώξεις για 17 μέλη της διοικησης του. Νέα στοιχεία που ήρθαν σήμερα στο φως, επιβεβαιώνουν τα ρεπορτάζ και εκθέτουν την υπουργό.
Συγκεκριμένα, το inside story και η δημοσιογραφικη ομάδα Manifold, στο δημοσίευμα με τίτλο «Τι (δεν) έκανε η Λίνα Μενδώνη στην υπόθεση του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας», αποκαλύπτουν ότι «Έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του inside story εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τον χειρισμό της πρώτης υπόθεσης για την οποίαν ασκήθηκαν ποινικές διώξεις από την υπουργό Πολιτισμού. Από την ώρα της απαγγελίας των πρώτων κατηγοριών για κακουργήματα μέχρι σήμερα, η κ. Μενδώνη δεν έχει ασκήσει την οφειλόμενη πειθαρχική δίωξη για τους κατηγορούμενους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, όπως ρητά προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, κινούμενη σε μία γκρίζα ζώνη ερμηνείας του με προβληματικές αποχρώσεις.»
Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι:
► Η Υπουργός Πολιτισμού δεν έθεσε σε διαθεσιμότητα, ούτε έστειλε στο πειθαρχικό συμβούλιο τους υπαλλήλους που βαρύνονται με κακουργήματα, ενώ ήταν υποχρεωμένη όπως της υπέδειξε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «Το έγγραφο ωστόσο που εγείρει τα περισσότερα ερωτήματα για την απόφαση της υπουργού να μην ασκήσει άμεσα πειθαρχική δίωξη, έρχεται στις 5 Νοεμβρίου 2019, την ίδια ημέρα που η κ. Μενδώνη αποφασίζει να περιμένει το τέλος της κύριας ανάκρισης. Σε αυτό, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας τής απευθύνει σύσταση για την υπόθεση, ξεκαθαρίζοντας ότι «εφόσον τα συλλεγέντα από την ποινική δικογραφία στοιχεία επαρκούν για τη στοιχειοθέτηση πειθαρχικού παραπτώματος, παρέλκει η διενέργεια ΕΔΕ ή πειθαρχικής ανάκρισης», ενώ ζητάει από την υπουργό να εξετάσει τις σχετικές διατάξεις στην περίπτωση των κατηγορούμενων υπαλλήλων που αφορούν στη «δυνητική αργία ή/και την επιβολή του μέτρου αναστολής της άσκησης των καθηκόντων αυτών». Παράλληλα, η σύσταση υπενθύμιζε στην υπουργό ότι «η παράλειψή της [πειθαρχικής διαδικασίας] συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα».
► Η Υπουργός Πολιτισμού ισχυρίστηκε στην ελληνική Βουλή ότι ο Εισαγγελέας δεν της είχε παράσχει τα αναγκαία στοιχεία για να προβεί σε πειθαρχική δίωξη, κάτι που είναι ψευδές σύμφωνα με τα στοιχεία του inside story, αφού ο Εισαγγελέας παρείχε στην Υπουργό ό,τι εκείνη του ζήτησε: «Στην κατοχή του inside story βρίσκεται έγγραφο με ημερομηνία 1η Νοεμβρίου 2019, όπου με χειρόγραφη, υπογεγραμμένη και σφραγισμένη σημείωση του εισαγγελέα Ορνεράκη, διατάζεται να αποσταλούν στο υπουργείο όλα όσα είχε ζητήσει η υπουργός στις δύο επιστολές της.»
► Η Υπουργός αρνήθηκε να κάνει πειθαρχική δίωξη στον πρώην Διευθυντή του αμαρτωλού Ταμείου, με βάση πόρισμα ΕΔΕ για το χαμένο αρχείο του «αμαρτωλού» Ταμείου. Αντί για αυτό, παρήγγειλε νέα ΕΔΕ! Όπως γράφει το inside story: «Τον Ιανουάριο του 2020, (η Υπουργός) αποφασίζει να επιστρέψει ανυπόγραφο στην υπηρεσία που το συνέταξε, το παραπεμπτικό με το οποίο θα περνούσε ο πρώην διευθυντής του Ταμείου Αλληλοβοήθειας από το πειθαρχικά όργανα του υπουργείου». Επίσης: «(…) ο διευθυντής του Ταμείου δεν παραπέμπεται τελικά στο πειθαρχικό συμβούλιο· πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που αργότερα θα ομολογήσει την εμπλοκή του στην υπόθεση των πλαστών δανείων. Για την ιστορία, να προσθέσουμε ότι η νέα ΕΔΕ που ζήτησε η κ. Μενδώνη σε αντικατάσταση της παλιάς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αρχεία δεν χάθηκαν κατά την 38ήμερη κατάληψη της έδρας του Ταμείου, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο».
► Η Υπουργός Πολιτισμού δεν έχει ασκήσει πειθαρχική δίωξη ούτε για την δεύτερη υπόθεση για την οποία έχουν ασκηθεί διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά υπόθεση 45,5 εκ. ευρώ παράτυπων δαπανών, που εντόπισε έλεγχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σύμφωνα με το inside story: «τον Αύγουστο του 2020, η εισαγγελία απήγγειλε νέες κακουργηματικές διώξεις σε πρώην στελέχη του Ταμείου για απιστία κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου. Η δίωξη αφορά παράτυπες δαπάνες που ενδέχεται να ανέρχονται στα 45,5 εκ. ευρώ. Το υπουργείο δεν απάντησε εγκαίρως στο ερώτημά μας αν έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για αυτήν την υπόθεση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ωστόσο, η κ. Μενδώνη ούτε και σε αυτήν την περίσταση έχει εκκινήσει τις προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες. Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι εξακολουθούν να εργάζονται στο πόστο τους στο υπουργείο Πολιτισμού».
Την 1η Ιουνίου 2020 η ιστοσελίδα tvxs.gr είχε αναφερθεί στην προκλητική παρέμβαση της Μενδώνη στη Δικαιοσύνη για το «αμαρτωλό» Ταμείο.
Τελικά οι κινήσεις της Λ. Μενδώνη για την «προστασία» των κατηγορούμενων στο σκάνδαλο του Ταμείου Αλληλοβοήθειας είναι πολύ περισσότερες και συνεχίζονται αμείωτες, όπως αποδεικνύουν και τα νέα στοιχεία. Ομοίως και στην υπόθεση του πορίσματος για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο έφερε στο φως το tvxs.
Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με κατασπατάληση δημοσίου χρήματος του Υπουργείου Πολιτισμού. Η Υπουργός Πολιτισμού κανονικά θα έπρεπε αν εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε το Υπουργείο Πολιτισμού να διεκδικήσει πίσω τα χρήματα του δημοσίου που κατασπαταλήθηκαν. Θα έπρεπε το ίδιο το ΥΠΠΟΑ να είναι πολιτική αγωγή στις υποθέσεις αυτές. Αντί για αυτό, η Υπουργός ερμηνεύει νόμους, παραπλανά τη Βουλή, αγνοεί την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, αγνοεί πορίσματα ελεγκτικών αρχών, προκειμένου οι Διοικήσεις που είναι υπόλογες να μην δώσουν ποτέ λόγο. Αντί να ασκήσει τα καθήκοντα που απορρέουν από τη θέση τους, υπερασπίζεται με πάθος το «τεκμήριο αθωότητας» των συγκεκριμένων κατηγορουμενων ή δυνητικά κατηγορούμενων.
«Ούτε βάσει δημοσιευμάτων διοικούμε ούτε το κριτήριο και το τεκμήριο της αθωότητας παραγνωρίζουμε», είπε η Λ. Μενδώνη στη Βουλή όταν ρωτήθηκε για την τοποθέτηση υπόδικου σε καίριο πόστο του Υπουργείου. Ό,τι ακριβώς έλεγε και για τον Δ. Λιγνάδη, δηλαδή, μέχρι να αναγκαστεί να παραδεχτεί ότι δεν ήταν «κάποια δημοσιεύματα» αλλά ατράνταχτα στοιχεία και δεδομένα.
ΠΗΓΕΣ: insidestory.gr / tvxs.gr