Υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους τάσσεται η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, ενώ παράλληλα απευθύνει έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά βαλβίδες αποσυμπίεσης μετά από μήνες περιορισμών και εν αναμονή των εισηγήσεων της επιτροπής λοιμωξιολόγων, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στο CNN Greece τονίζει την ανάγκη να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών στους εξωτερικούς χώρους:
«Νομίζω ότι το τελευταίο lockdown είχε κάποια στοιχεία που ενθάρρυναν τους ανθρώπους να μένουν μέσα και να συνωστίζονται σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μέτρα. Δεν είναι λογικό να μην έχεις πρόσβαση έξω. Όλες οι οδηγίες λένε να γίνεται αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου. Το να μην έχεις πρόσβαση σε κάποιον υπαίθριο χώρο είναι λάθος γιατί κάπου θα είσαι: ή έξω ή μέσα», λέει χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις επικείμενες ανακοινώσεις για χαλάρωση κάποιων περιορισμών, λέει:
«Καλό είναι να χαλαρώσουν μόνο αυτά τα μέτρα που επιτρέπουν στους ανθρώπους να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους. Αναφορικά με τα καταστήματα να ανοίξουν μόνο τα πολύ μικρά που έχουν τη δυνατότητα να έχουν παράθυρα και πόρτες και πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων».
Σχολιάζοντας την πορεία των εμβολιασμών, η κα Λινού επικροτεί τη στάση της ελληνικής ρυθμιστικής αρχής να μην αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, κάνοντας λόγο για δικαίωση της απόφασης αυτής μετά και το χθεσινό πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων: «Βέβαια οι μελέτες συνεχίζονται, φαίνεται ωστόσο ότι στην πραγματικότητα ο κίνδυνος είναι ελάχιστος και απ’ ό,τι ξέρω δεν υπάρχει κίνδυνος για τις ηλικίες 60-69».
Εκφράζει πάντως την έντονη ανησυχία της για τον αργό ρυθμό εμβολιασμού, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και τέταρτου κύματος αν δεν σπεύσουμε.
«Βλέπω ότι αργούμε και πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να αποκτήσουμε περισσότερα εμβόλια. Αν δεν βιαστούμε να έχουμε πολλά εμβόλια γρήγορα δεν είναι σίγουρο ότι αυτό το ‘κύμα’ της πανδημίας θα είναι το τελευταίο».
Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και την επέλαση του τρίτου κύματος μίλησαν η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.