Λινού: Δεν γίνονται στοχευμένα τεστ, δε ξέρουμε πόσα είναι τα κρούσματα
Τι είπε για τα φετινά Χριστούγεννα
Στη διενέργεια πολλών και στοχευμένων τεστ ώστε να μπορεί να επιτηρείται η πραγματική διασπορά στην κοινότητα, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Πρόληψης, Αθηνά Λινού.
Η κ. Λινού επεσήμανε, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 πως «δεν ξέρουμε πραγματικά πόσα είναι τα κρούσματα, δεν είναι εύκολο γιατί μια μέρα έχουμε 20.000 και 30.000 τεστ και την άλλη 10.000», υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνονται επαρκή τεστ κοροναϊού τα οποία να είναι και αντιπροσωπευτικά. Όπως είπε, «είναι δύσκολο να πει κανείς αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει μείωση των κρουσμάτων διότι δεν γίνονται στοχευμένα τεστ αλλά, όσοι έχουν συμπτώματα εξετάζονται οι ίδιοι».
Αναφερόμενη πιο συγκεκριμένα στα μειωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από την επιτροπή, η κυρία Λινού είπε ότι «εν μέρει κάτι σημαίνει να είναι κάπως λιγότερα τα κρούσματα, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι αυτή η μείωση. Επ’ ουδενί μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μείωση 20% ή 30%, τουναντίον μπορεί και να αυξάνονται τα κρούσματα και είναι πολύ άδικο και για την επιστημονική κοινότητα, την Επιτροπή του υπουργείου να καλείται να κάνει προτάσεις, αλλά και για την πολιτεία που παίρνει αποφάσεις, με μη ακριβή στοιχεία».
«Με ανησυχεί που δεν ξέρουμε τα πραγματικά κρούσματα πού βρίσκονται, άρα χρειαζόμαστε περισσότερα και οργανωμένα τεστ, θα ήταν κάπως καλύτερα, συνέχισε και πρόσθεσε: «η μη αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος που ελέγχεται προκαλεί διασπορά. Η διάγνωση πρέπει να γίνεται γρήγορα για να εμποδίσουμε τη διασπορά, να απομονωθεί όποιος είναι θετικός και να γίνει ιχνηλάτηση».
Σχετικά με τον τρόπο καταγραφής της πανδημίας στον ΕΟΔΥ, τόνισε ότι «το σημαντικό είναι να δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία, ώστε και οι επιστήμονες και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα αρχεία. Αν υπάρχει ένα ή τρία αρχεία δεν έχει σημασία, αρκεί το ένα που χρησιμοποιούμε να έχει ακριβή στοιχεία, να είναι καλό και δυστυχώς δεν έχει τη δυνατότητα να είναι καλό λόγω του τρόπο που επιλέγονται αυτοί που θα εξεταστούν».
Για τις γιορτές η κυρία Λινού είπε ότι η «κανονικότητα είναι σχετική, καθώς υπάρχουν έτσι κι αλλιώς οικογένειες που κάνανε πάντα σε στενό κύκλο τα Χριστούγεννα, ίσως με τη γιαγιά και τον παππού». «Άλλες οικογένειες οργανώνανε ρεβεγιόν με 100 και 150 ανθρώπους, αυτό είναι επικίνδυνο» ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι «το ελάχιστο δυνατό είναι το ιδανικό. Να χαρούμε με τους ελάχιστους δυνατούς ανθρώπους, πέντε με επτά, είναι το ιδανικό».