Λιβανέζος πολιτικός: Η έκρηξη στη Βηρυτό είναι ξεκάθαρη ισραηλινή επίθεση
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου και ο νυν βουλευτής Nohad Machnouk κατηγορεί ανοιχτά το Ισραήλ
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου και ο νυν βουλευτής Nohad Machnouk, έγινε ο πρώτος ανώτερος πολιτικός του Λιβάνου που κατηγόρησε το Ισραήλ για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού την περασμένη εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Machnouk δήλωσε ότι το Ισραήλ ήταν “σαφώς” υπεύθυνο για την τεράστια έκρηξη που σκότωσε πάνω από 200 άτομα, τραυμάτισε χιλιάδες και άφησε όλη τη χώρα χωρίς σιτηρά, καθώς καταστράφηκαν τα σιλό συγκέντρωσης που ήταν κοντά στην περιοχή της έκρηξης.
“Αυτή η επιχείρηση στη Βηρυτό διεξήχθη από το Ισραήλ με σαφή και χυδαίο τρόπο”, δήλωσε ο Machnouk. “Είναι σαφές ότι εξετάζουμε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, και ως εκ τούτου κανείς δεν τολμά να διεκδικήσει ευθύνη για αυτό”.
Ο υψηλόβαθμος πολιτικός υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου το 2014 και ξανά το 2016. Είναι μέλος του “Κινήματος του Μέλλοντο”, του πρώην πρωθυπουργού Saad Hariri, του σουνιτικού μπλοκ της χώρας και αντιτίθεται στο κίνημα της Χεζμπολάχ. Μετά την έκρηξη, είπε: “Είναι η πρώτη φορά από την εποχή των Φοίνικων που δεν έχουμε λιμάνι στη Βηρυτό”.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Machnouk συνέχισε να περιγράφει τον Λίβανο ως “πολιτικά κατεχόμενη χώρα”, προτρέποντας τους υποστηρικτές του Χαρίρι να δηλώσουν πολιτική αντίσταση για να απελευθερώσουν τον Λίβανο από την “κατοχή”, σε σχέση με τη Χεζμπολάχ που έχει επίσης εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο, αλλά είναι η πιο ισχυρή ένοπλη οντότητα στη χώρα.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαΐντ Χασάν Νασράλα απέρριψε τις κατηγορίες ότι το κίνημα είχε χρησιμοποιήσει τις αποθήκες για την αποθήκευση όπλων και, όπως και ο σύμμαχός του, ο πρόεδρος, Μισέλ Αούν, δεν απέκλεισε την πιθανότητα σαμποτάζ, αλλά και οι δύο έχουν σταματήσει να κατηγορούν το Ισραήλ, εντελώς. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επίσης αρνηθεί τη συμμετοχή.
Εάν το Ισραήλ κριθεί υπεύθυνο, αναφέρουν οι Asia Times, θα απαιτούσε μια ισοδύναμη απάντηση από τη Χεζμπολάχ, η οποία θα οδηγούσε σε έναν καταστροφικό πόλεμο που δεν είναι προς το συμφέρον οποιασδήποτε πλευράς. Το να κατηγορούμε το Ισραήλ θα οδηγούσε επίσης σε περαιτέρω έρευνες για το τι ακριβώς στόχευε, και θα έθετε ερωτήματα αναφορικά με όλες τις πλευρές στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου του Machnouk, σχετικά με το πώς επέτρεψαν στις Αρχές του λιμανιού να αποθηκεύσουν ένα τόσο μεγάλο απόθεμα νιτρικού αμμωνίου.
Πηγή: Asia Times