Live οι καταθέσεις στην PEGA των Μενουδάκου, Ράμμου, Ανδρουλάκη
To σκάνδαλο των υποκλοπών επί τάπητος στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά την υπόθεση
To σκάνδαλο των υποκλοπών επί τάπητος στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά την υπόθεση, με τις καταθέσεις στη σημερινή συνεδρίαση της PEGA του προέδρου της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Κωνσταντίνου Μενουδάκου και του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστου Ράμμου.
Eκπροσωπώντας τους Σοσιαλιστές Δημοκράτες, στη συνεδρίαση θα μιλήσει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης κι ο ίδιος θύμα παρακολούθησης τόσο της ΕΥΠ όσο και με το κακόβουλο λογισμικό Predator.
Στις 15:30 ώρα Ελλάδας, ο κ. Ανδρουλάκης θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση της Νομικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου JURI, η οποία κατόπιν αιτήματος του θα εξετάσει αν η παρακολούθηση της ΕΥΠ παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Η ατζέντα στην πρωινή συνεδρίαση προβλέπει ανταλλαγή απόψεων με τον Μάικλ Ο’ Φλάχερτι, επικεφαλής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA).
Η πρόσκληση των δύο Ελλήνων αξιωματούχων στην PEGA προέκυψε μετά τις απανωτές αποκαλύψεις για το εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων και την τελευταία θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής για την παρακολούθηση της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας και του υπουργού εργασίας Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ.
Ήδη, η Κομισιόν έχει ζητήσει από την Ελλάδα εξηγήσεις για την εξαγωγή του Pretator. Επιπλέον, η εταιρεία Intellexa τις προηγούμενες ημέρες έστειλε εξώδικο στην PEGA. Νωρίτερα, η εισηγήτρια της PEGA ευρωβουλευτής Σοφί ιν’τ Φελντ με το πόρισμα που απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι μετά την εξαγωγή προς τη Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές, οι «ελληνικές» εξαγωγές του Predator περιλαμβάνουν τουλάχιστον το Σουδάν και μία αραβική χώρα.
Επιπλέον, η PEGA τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι έχει χορηγήσει άδειες εξαγωγής στην Intellexa για την πώληση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator σε καταπιεστικές κυβερνήσεις».
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου η PEGA δημοσίευσε ένα δεκάλογο συστάσεων, συμπεραίνοντας «ότι παραβιάσεις και φαινόμενα κακής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα».