Top

Lockdown: Ανοίγει η μισή αγορά – Οι ειδικοί αποφασίζουν

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού στη χώρα μας

Parallaxi
lockdown-ανοίγει-η-μισή-αγορά-οι-ειδικοί-απο-678880
Parallaxi

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, αφού καλούνται να αποφασίσουν εάν θα ανοίξει η αγορά τις επόμενες ημέρες. 

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, η επιτροπή που ξεκίνησε την τηλεδιάσκεψή της στις 15:00 αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» να ανοίξουν τα μισά καταστήματα όπως βιβλιοπωλείακομμωτήρια και πιθανώς κάποια εξειδικευμένα, ώστε να υπάρχει μία πρώτη εκτόνωση των πολιτών από το πολυήμερο lockdown που έχει επιφέρει ο κορονοϊός.

Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι οι λοιμωξιολόγοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν αντίθετοι στο να ανοίξει οτιδήποτε. Ωστόσο, στην απόφασή τους, η οποία θα ληφθεί οριστικά αργά το απόγευμα, θα εμφανιστούν πιο ελαστικοί, λόγω και της πίεσης που υπάρχει στον πληθυσμό αλλά και της πρόθεσης της κυβέρνησης να δώσει μία ανάσα στην αγορά.

Οι ειδικοί, με βάση τα όσα μεταφέρουν μέλη της επιτροπής στο ethnos.gr, φαίνεται ότι «λύγισαν» μπροστά και στην αγωνία των κυβερνητικών στελεχών να κινηθεί η αγορά, η οποία είναι παγωμένη εδώ και καιρό.

Ταυτόχρονα όμως εντός της επιτροπής υπάρχουν και κάποιες λιγοστές βέβαια φωνές που επισημαίνουν ότι η ψυχολογία των πολιτών είναι σε κακή κατάσταση δεδομένου ότι έχουμε πανδημία εδώ και 10 μήνες, και η κατάσταση θα πρέπει να εκτονωθεί με τη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Βήμα βήμα

Πάντως σύμφωνα με τις εισηγήσεις που θα γίνουν εντός της επιτροπής η οποία ξεκίνησε στις 15:00 τη συνεδρίασή της, θα πρέπει να ανοίξουν προσεκτικά τα καταστήματα προκειμένου να υπάρξει όσο τον δυνατόν λιγότερος συνωστισμός.

Τα βιβλιοπωλεία πιθανώς και τα ανθοπωλεία, θα είναι μέσα στις κατηγορίες των καταστημάτων που θα ανοίξουν τις πύλες τους τις επόμενες ημέρες, όπως και τα κομμωτήρια, ενώ λίγες ημέρες μετά θα αποφασισθεί τι άλλο μπορεί να ανοίξει πριν τις γιορτές.

Όπως και να ‘χει, την τελική απόφαση θα τη λάβει η κυβέρνηση, καθώς έχει παρατηρηθεί κάποιες φορές, οι ειδικοί να είναι πιο επιφυλακτικοί σε σχέση με αυτά που αποφάσισαν τελικώς τα κυβερνητικά στελέχη.

Οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο, Παρασκευή.

Πέτσας: Βέβαιο ότι δε θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί

«Είναι βέβαιο ότι δε θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί» ξεκαθάρισε, μιλώντας στον Alpha, ο Στέλιος Πέτσας, κάνοντας λόγο για «καμπανάκια» μετά τις εικόνες συνωστισμού σε Harrods και Γαλλία. Για το τι ακριβώς θα γίνει σε λιανεμπόριο, εκκλησίες και κομμωτήρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την Παρασκευή. «Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με το βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα» τόνισε ο κ. Πέτσας.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε 3ο κύμα, καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Να δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση, να προσέξουμε τις επαφές μας. Με την οικογένεια μας, με το στενό κύκλο μας να μείνουμε σπίτι για να περιορίσουμε τη τη διασπορά» τόνισε. Εξήγησε ότι αρκετές εβδομάδες μείναμε σε καθεστώς λοκντάουν θα παραμείνουμε έως τις 7 του μήνα στις βασικές μας δραστηριότητες. «Είναι αχτίδα αισιοδοξίας το εμβόλιο ας φροντίσουμε αυτό να γίνει χωρίς προβλήματα» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Γεωργιάδης: Τα κομμωτήρια έχουν προτεραιότητα σε άνοιγμα- Ανοικτά Σούπερ Μάρκετ 13/12

Lockdown: Προς παράταση της παράτασης – Τα σενάρια για τα εμπορικά καταστήματα

Το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης του lockdown και σταδιακού ανοίγματος -και μάλιστα δύο ταχυτήτων- του λιανεμπορίου μοιάζει όλο και πιο πιθανό, δεδομένου ότι η αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορονοϊού παραμένει αργή. Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε (Alpha 98,9) ότι “δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί” και προανήγγειλε ανακοινώσεις για κομμωτήρια, εκκλησίες, εμπορικά καταστήματα και την καραντίνα των Ελλήνων του εξωτερικού, αύριο Παρασκευή.

Παραδέχθηκε δε ότι οι επιδημιολόγοι έχουν ενστάσεις για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς μετά από πέντε εβδομάδες lockdown, δεν έχει ελεγχθεί ακόμη η πανδημίακαι δεν έχει ανακουφιστεί ουσιαστικά το ΕΣΥ. “Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμη τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στο βαθμό που θα θέλαμε. Οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για περαιτέρω άνοιγμα”, είπε ο κ. Πέτσας. Εξετάζεται λοιπόν σύμφωνα με πληροφορίες ένα σταδιακό άνοιγμα, με τις κόκκινες περιοχές να παραμένουν σε lockdown.

Πρώτα θα ανοίξουν, ενδεχομένως από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, επιχειρήσεις με μικρή κινητικότητα, δηλαδή τα κομμωτήρια και κουρεία. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο να ανοίξουν ταυτόχρονα και ορισμένα εμπορικά καταστήματα, όπως τα βιβλιοπωλεία και/ή τα καταστήματα παιχνιδιών, αλλά με κανόνες. Σε αυτή την περίπτωση, τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν στις 21 Δεκεμβρίου, με ερωτηματικό για τα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, που ενδέχεται να μην λειτουργήσουν καθόλου πριν τις γιορτές. Στόχος του σταδιακού ανοίγματος είναι να “σπάσει” η προσέλευση των καταναλωτών στην αγορά και να μην υπάρξουν στην Ερμού εικόνες αντίστοιχες με αυτές έξω από τα Ηarrods στο Λονδίνο. Το αγωνιώδες ερώτημα πάντως είναι εάν όποια μέτρα ισχύσουν για το άνοιγμα των καταστημάτων, θα εφαρμοστούν σωστά, προκειμένου να αποφευχθεί και τρίτο κύμα πανδημίας και άρα νέα πιο αυστηρή καραντίνα μετά τις γιορτές.

Εξετάζεται επίσης το σενάριο το άνοιγμα να καθυστερήσει σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο ή στις περιοχές με λιγότερα κρούσματα να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες. Τα περισσότερα νέα κρούσματα παρουσιάζονται την τελευταία εβδομάδα σε Πέλλα, Πιερία, Δράμα, Κιλκίς, Ξάνθη, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Φλώρινα. Όμως το καμπανάκι που χτύπησε χθες η κυβέρνηση για τη Δυτική Αττική, δείχνει πως ο εφησυχασμός μπορεί να αποβεί επικίνδυνος και για τις περιοχές που ένιωθαν ασφαλείς.

Μόσιαλος: Πότε θα επιστρέψουμε σε μία σχετική κανονικότητα

Την ελπίδα ότι μέχρι τον Απρίλιο θα μπορέσει να επιστρέψει η σχετική κανονικότητα στη χώρα, αλλά και γενικότερα στην πλανήτη μετά την έναρξη των εμβολιασμών εξέφρασε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο Ηλίας Μόσιαλος εκτίμησε ότι στην Ελλάδα αν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί γύρω στα μέσα του Ιανουαρίου τότε ενδεχομένως στο τέλος Φεβρουαρίου να μην υπάρχει η ίδια πίεση. Σύμφωνα με όσα είπε η Ελλάδα θα λάβει περίπου 5 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer στις αρχές της χρονιάς ενώ μετά θα ακολουθήσει το εμβόλιο της Moderna με περίπου 3,5 εκ. δόσεις. Όπως είπε, εκτός από τον εμβολιασμό που θα πετύχει την ανοσία έως την Άνοιξη είναι πιθανό να ασθενήσει περίπου το 7-10% του πληθυσμού, προκαλώντας έτσι τα απαιτούμενα αντισώματα.

Στην αναμονή είναι και το εμβόλιο της Οξφόρδης το οποίο θα έρθει πιο αργά, περίπου τον Μάρτιο. Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και υπογράμμισε ότι οι θάνατοι εθελοντών δεν σχετίζονται με το εμβόλιο, αλλά οφείλονται σε παθολογικά αίτια. «Πέθαναν 4 άνθρωποι που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο και δύο που το έλαβαν από φυσιολογικά αίτια, δεν προκύπτει από πουθενά ότι συνδέεται ο θάνατος τους με το εμβόλιο», σχολίασε και πρόσθεσε πώς όταν γίνονται μελέτες με χιλιάδες ανθρώπους είναι μια φυσιολογική εξέλιξη κάποιοι να πεθαίνουν, αφού περίπου 1% του πληθυσμού κάθε χρόνο καταλήγει από φυσικά αίτια που δεν σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου.

Για τις παρενέργειες του εμβολίου

Όσον αφορά τις παρενέργειες σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές καταγεγραμμένες, παρά μόνο αλλεργικές. Για τον λόγο αυτό, όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρές αλλεργίες θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους, ώστε να είναι θωρακισμένοι. Παράλληλα εξήγησε, ότι μια παρενέργεια σημαντική θα εμφανιστεί σε λίγες μέρες από τη μέρα εμβολιασμού και όχι μήνες μετά ή ακόμη και χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο ότι οφείλεται στο εμβόλιο καθαυτό διότι, θα γινόταν σε πιο σύντομο διάστημα.

Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού στην Βρετανία ο κ. Μόσιαλος είπε ότι γίνεται ομαλά η διαδικασία. Προτεραιότητα έχουν το υγειονομικό προσωπικό και οι υπερήλικες.

Ο προγραμματισμός αυτή τη στιγμή, είναι να εμβολιαστούν οι άνθρωποι 60 ετών και άνω, διότι δεν φτάνουν οι δόσεις για όλους. Αργότερα όμως, όταν και εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca, που έχει τοπική παραγωγή, θα μπορέσουν να προχωρήσουν και στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση που κάποιοι καταλογίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ότι αυτή η επιφυλακτικότητα βοηθάει στο να μην υπάρχει ουδεμία αμφιβολία για τους ελέγχους του εμβολίου. «Αυτό θα διασφαλίσει τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά. Τα παιδιά σημείωσε, από 12-17 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν. Κάτω των 12 όμως σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δεν είναι απαραίτητο διότι την περνάνε στο «πόδι», δίχως προβλήματα.

Αυστηρό lockdown στο χωριό Ραπτόπουλο Ευρυτανίας

Άνοιγμα των βιβλιοπωλείων ζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου

«Χρειαζόμαστε τα βιβλία για την πνευματική τροφή και ηρεμία μας στην περίοδο της καραντίνας», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου εκδοτών και βιβλιοπωλών, Νίκος Νίκας, μιλώντας, ενώ οι βιβλιοπώλες είναι εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τους.

Ο κ. Νίκας σχολίασε, ότι αυτή την περίοδο η ανάγνωση βιβλίων είναι απαραίτητη για τη θωράκιση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων, ειδικότερα όταν βρίσκονται σε μια τέτοια πιεσμένη κατάσταση, όπως είναι η καραντίνα. Άλλωστε, όπως είπε, η ψυχολογία των ανθρώπων σύμφωνα με μελέτες φαίνεται να είναι στο ναδίρ. Αποκάλυψε παράλληλα ότι οι ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων, είχαν στείλει δύο επιστολές στην κυβέρνηση ζητώντας να μην κλείσουν, ώστε να μπορεί ο κόσμος να βρίσκει καταφύγιο στα βιβλία. Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά βιβλία, ο κ. Νίκας μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 εκτιμά ότι δεν έχουν την ανταπόκριση του φυσικού.

«Ο κόσμος θέλει να κρατάει το βιβλίο στα χέρια του», σχολίασε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στα ηλεκτρονικά καταστήματα, σημείωσε ότι τα προβλήματα είναι πολλά με τις εταιρείες ταχυμεταφορών να έχουν καταρρεύσει με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν και τα βιβλιοπωλεία προβλήματα. Για το αν θα ανοίξουν, φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος λέγοντας ότι περιμένουν την απόφαση της κυβέρνησης, αν και παραμένουν σκωπτικοί. Ωστόσο, σε συνομιλίες με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο ίδιος φάνηκε θετικός.

24χρονος διασωληνωμένος ασθενής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Αγωνία για νεαρό ασθενή που διασωληνώθηκε την Τρίτη το βράδυ και εισήχθη το βράδυ της επόμενης μέρας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Ο 24χρονος ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα της νόσου Covid, ενώ λίγα 24ωρα αργότερα εμφάνισε επιδείνωση από το αναπνευστικό του σύστημα. Οι γιατροί αποφάσισαν να τον διασωληνώσουν, όμως, δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

Η κοντινότερη διαθέσιμη κλίνη ήταν στα Γιάννενα, όπως λέει, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Δ/ντης Πνευμονολογικής Κλινικής Παν/μίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. “Δυστυχώς χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Είναι 24 ετών, πολύ νεαρής ηλικίας. Τον κρατήσαμε διασωληνωμένο στην κλινική, γιατί το κρεβάτι ΜΕΘ που ήταν διαθέσιμο, ήταν στα Γιάννενα. Την Τετάρτη το βράδυ, όμως, ελευθερώθηκε κρεβάτι στην δική μας ΜΕΘ και έκανε εισαγωγή”, αναφέρει. Οι γιατροί κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες, ώστε να μην χρειαστεί να διασωληνώσουν τον 24χρονο, όμως, αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς η υγεία του εμφάνιζε επιδείνωση. Να σημειωθεί ότι ο νεαρός πάσχει από υποκείμενο νόσημα. “Εμείς κάναμε προσπάθεια να τον κρατήσουμε εκτός ΜΕΘ, αυτό προσπαθούμε με όλους τους ασθενείς.

Τους κρατάμε με high flow (σ.σ. υψηλή ροή οξυγόνου), με μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό, αλλά όταν μπαίνουν ΜΕΘ τα ποσοστά είναι αυτά που ξέρετε. Ένα ποσοστό 60% θα πάει καλά και ένα 40% δεν θα τα καταφέρει. Δεν φταίει η ΜΕΘ γι’ αυτό φταίει ότι είναι βαριά περιστατικά, αυτό φταίει”, αναφέρει ο Καθηγητής.

Αμαλιάδα: Σε καραντίνα 18 γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου

Γουργουλιάνης: «Μετακίνηση» των μολύνσεων στη Λάρισα από τους νέους, στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας

Κατά το πρώτο διάστημα του δεύτερου κύματος, στις αρχές του lockdown στα μέσα Οκτωβρίου, στη Λάρισα υπήρχε μεγαλύτερη διασπορά της νόσου ανάμεσα στους νέους, αναφέρει ο καθηγητής κ. Γουργουλιάνης, ο οποίος επικαλείται στοιχεία από μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου. Στα τυχαία τεστ επαναληπτικά δειγματοληπτικά τεστ που έγιναν ανάμεσα σε 1.000 κατοίκους της Λάρισας, ωστόσο, έδειξαν στις αρχές Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν από λίγες ημέρες, ότι οι νέες μολύνσεις έχουν μετατοπιστεί πλέον στις μεγαλύτερες ηλικίες και μάλιστα με έμφαση στις γυναίκες. Αυτό αποτυπώνεται, σύμφωνα με τον Καθηγητή, και στις νοσηλείες στο νοσοκομείο.

“Στο πρώτο διάστημα, οι περισσότεροι θετικοί ήταν νέοι από μπαρ, καφετέρειες και εστίαση. Πριν κλείσουμε στο lockdown. Τώρα αυτό το διάστημα έχουμε μια μετακίνηση σε μεγαλύτερες ηλικίες, αυτό που βλέπουμε και στους νοσηλευόμενους δηλαδή. Κυρίως προς τις γυναίκες, μάλιστα μεγαλύτερης ηλικίας. Ίσως είναι οι κυρίες που μετακινούνται πιο πολύ στις λαϊκές, ή στο σούπερ μάρκετ κλπ. Είναι έμμεση εκτίμηση αυτή. Άρα έχουμε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με την αρχή και περισσότερες γυναίκες”, σημειώνει. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, ο δείκτης θετικότητας στην περιοχή έχει πλέον μειωθεί -σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις- από το 8.8% στις αρχές Οκτωβρίου, στο 4,5% στις αρχές Δεκεμβρίου.

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν rapid τεστ σε δύο σημεία

Συνεχίζονται τα δωρεάν rapid τεστ σε διάφορα σημεία της Ελλάδας από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και Κινητών Μονάδων Υγείας. Για την Πέμπτη 10/12 έχουν διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη δύο ειδικοί χώροι που θα λειτουργούν μέχρι τις 15:00 στο πάρκινγκ του Ποσειδωνίου και στην είσοδο του Καυταντζόγλειου. Αναλυτικά:

– ΠΕ Χίου: Πυργί, 10:30-14:30

– ΠΕ Φθιώτιδας: Φιλίας 10, Λαμία, 09:00-14:00

– ΠΕ Μαγνησίας: Καλά Νερά, Βόλος, 09:00-14:00

– ΠΕ Θεσσαλονίκης: Ποσειδώνιο (parking), Μαρία Κάλλας, 10:00-15:00

– ΠΕ Θεσσαλονίκης: Καυτανζόγλειο Στάδιο (είσοδος σταδίου), 10:00-15:00

Θλίψη στο Βόλο: Αδέλφια «έφυγαν» μέσα σε διάστημα λίγων ωρών από κορονοϊό

Μια οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε στο νοσοκομείο του Βόλου όπου δύο αδέρφια «έφυγαν» από τη ζωή με διαφορά λίγων – μόλις – ωρών από επιπλοκές της νόσου COVID-19. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thenewspaper.gr, πρόκειται για μία 75χρονη γυναίκα και για έναν 79χρονο άνδρα, οι οποίοι έδωσαν «μάχη» για να κρατηθούν στη ζωή, νοσηλευόμενοι στην κλινική COVID19 του «Αχιλλοπουλείου». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλεύθηκαν και άλλα μέλη της οικογένειας, όμως ο οργανισμός τους ανταποκρίθηκε και έλαβαν εξιτήριο.

Βασιλακόπουλος : 2+1 διευκρινήσεις για το εμβόλιο κατά του covid

Πηγή: ethnos.gr / ALPHA / skai.gr / news247.gr / newsit.gr/ iefimerida.gr / ΘΕΜΑ104,6 FM

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα