Lockdown: Γεμάτες ΜΕΘ και μεταλλάξεις ανοίγουν από τώρα τη συζήτηση για νέα παράταση

Το κρίσιμο όριο των δέκα ημερών, αλλά και η παγίδα που κρύβεται μετά τη Καθαρά Δευτέρα.

Parallaxi
lockdown-γεμάτες-μεθ-και-μεταλλάξεις-ανοίγου-513410
Parallaxi

Δύο είναι τα κρίσιμα… μέτωπα κορονοϊού στη χώρα μας και αφορούν από τη μία την ασφυξία στα νοσοκομεία λόγω της μεγάλης αύξησης των διασωληνεμένων και από την άλλη η διασπορά των μεταλλάξεων και ειδικά της βρετανικής στις περισσότερες περιοχές.

Αρχές και ειδικοί εστιάζουν σε αυτά τα δύο ζητήματα, για τα οποία αναμένουν αποτελέσματα και ύστερα από την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων μέτρων του νέου lockdown, που βρίσκεται στην τρίτη του ημέρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται πλέον 3.223 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορονοϊού, εκ των οποίων περίπου οι μισοί, 1.581, βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 449, καταγράφοντας σταθερά αύξηση στις τελευταίες 10 ημέρες, και δημιουργώντας αγωνία για τους ανθρώπους που δίνουν σκληρή μάχη για τη ζωή τους, αλλά και για τις αντοχές του συστήματος δημόσιας υγείας. Μόλις την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 367 και στις 18 του ίδιου μήνα ήταν 320. Το αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων – το οποίο όλοι απεύχονται να καταρριφθεί- καταγράφηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019 και ήταν 622.

Να σημειωθεί παράλληλα ότι τις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες Covid-19, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ-COVID-19 φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες. Παρόλα αυτά, στην Αττική η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι πολύ μεγάλη.

Επέλαση της μετάλλαξης

Επίσης όπως προαναφέρθηκε ένα στοιχείο που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία είναι η αύξηση 70% παρουσιάζει η βρετανική μετάλλαξη στη χώρα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης εξέτασε 944 δείγματα στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Μυτιλήνης και Σύρου και από αυτά τα 677 βρέθηκαν με την βρετανική μετάλλαξη η οποία έχει αρχίσει και εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, βρέθηκαν και 21 κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, κάτι που σημαίνει πως από τα 944 δείγματα που εξετάστηκαν, τα 702 αφορούν μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα 1.667 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και 48 της νοτιοαφρικανικής. Τα 48 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 41 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 5 από την Περιφέρεια Αττικής.

«Είχαμε προειδοποιήσει»

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Παναγιώτης Παπανικολάου, Γ.Γ. Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, τόνισε ότι στο νοσοκομείο που υπηρετεί, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

«Διαθέσιμη κλίνη δεν υπάρχει ούτε για πλάκα. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κοροναϊό αυτήν την στιγμή είναι ακριβώς εκατό, από αυτούς οι τέσσερις μάλιστα διασωληνώθηκαν σήμερα το πρωί», είπε ο κ. Παπανικολάου, σημειώνοντας ότι οι 4 ασθενείς διασωληνώθηκαν στα απλά κρεβάτια που νοσηλεύονται.

Μεγάλο είναι το ζήτημα που έχει προκύψει, καθώς τα νοσοκομεία γενικής εφημερίας, εκτός από το βάρος των ασθενών Covid-19, πρέπει να σηκώσουν και όλα τα υπόλοιπα περιστατικά.

«Αυτήν την περίοδο έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα ταυτόχρονης αύξησης προσέλευσης ασθενών και Covid και non Covid, για παράδειγμα πολλούς τραυματισμούς και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν καλά ή επαρκώς», είπε ο κ. Παπανικολάου για τα λοιπά περιστατικά που χρειάζονται νοσηλείας.

Ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Παναγιώτης Παπανικολάου, τόνισε ότι η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει τους αρμόδιους για τις «τραγικές ελλείψεις προσωπικού».

«Φωνάζουμε τόσο καιρό και δεν ιδρώνει το αυτί των αρμοδίων. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι για όλα αυτά είχαμε προειδοποιήσει από τις 9 Φεβρουαρίου 2021. Είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, την Αχαΐα και όλη τη νότια Ελλάδα. Δυστυχώς ανταπόκριση δεν είχαμε».

Αγωνία για την υποχώρηση των κρουσμάτων

Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία στην κυβέρνηση για το τι θα γίνει αυτές τις μέρες τις επόμενες ημέρες.

Είναι δύσκολες μέρες και η αγωνία έγκειται στο γεγονός ότι θα πρέπει να αποδειχθεί αυτό που οι λοιμωξιολόγοι ότι είμαστε δηλαδή στο πικ του τρίτου κύματος, ή αν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, το πρώτο ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση. Οι 12 μέρες είναι το όριο, που έχει βάλει η κυβέρνηση. Οι 10 μέρες όμως είναι αυτές που μεσολαβούν μέχρι τη μεθεπόμενη Παρασκευή, ημερομηνία που θα μάθουμε αν θα έχουμε μια βδομάδα παράταση, κάτι που τώρα φαίνεται κάπως πιο πιθανό ή θα έχουμε άρση του lockdown.

Ακολουθούν ημέρες κρίσιμες σαν τη σημερινή κάτι που φοβάται το κυβερνητικό επιτελείο.

Εάν υπάρξει μία πολύ μεγάλη κινητικότητα απόψε και την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα που είναι μέρες γιορτών, θα φέρει περισσότερα κρούσματα, τα οποία θα φανούν αργότερα.

Άρα μπορεί να πέσουμε σε μια επικίνδυνη παγίδα όταν θα έχει ανοίξει κάπως η οικονομία και μετά το άνοιγμα να δούμε απότομη εκτίναξη κρουσμάτων που θα οφείλονται σε γιορτές.

Η πολιτική αντιπαράθεση για το lockdown

Η διάρκεια του lockdown και οι αποφάσεις για παράταση και αυστηροποίηση, έφεραν μάλιστα και πολιτική αντιπαράθεση η οποία πυροδοτήθηκε από την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ο οποίος μίλησε για αποτυχία της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας και για το πιο παρατεταμένο lockdown στην Ευρώπη. Η Νέα Δημοκρατία σήκωσε το γάντι και με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, επιχείρησε να αποδομήσει τα επιχειρήματα αυτά παραθέτοντας στοιχεία για τα στοιχεία διάρκειας των lockdown στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σταχυολογώντας αυτό που τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως η Ελλάδα, όχι μόνο απέτυχε αλλά είναι και από τις πιο πετυχημένες χώρες στην ΕΕ, αφού μόλις τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας «κοκκίνισε» στον χάρτη του ECDC. Μάλιστα επισημαίνουν ότι η πρακτική των κατά περίπτωση παρεμβάσεων με περιοριστικά μέτρα και παράταση των lockdown είναι μία μέθοδος που ακολουθείται από όλες τις χώρες, με τις περισσότερες από αυτές στην Ένωση να βρίσκονται ήδη σε καθεστώς απαγορευτικού και ορισμένες από αυτές να το παρατείνουν ακόμα και για τα μέσα του επόμενου μήνα.

Αισιοδοξία για τον εμβολιασμό

Την ίδια ώρα στην… φαρέτρα του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι και η διαδικασία του εμβολιασμού, ο οποίος προχωρά χωρίς απρόοπτα και εξαρτάται πλέον από την προμήθεια των σκευασμάτων για να αυξηθούν οι ημερήσιοι εμβολιασμοί. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, με μία… επικοινωνιακή ρελάνς επιχείρησε να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα θετικά νέα από το μέτωπο του εμβολιασμού. Σε λίγες ώρες, είχε απευθύνει μήνυμα στους πολίτες επ’ αφορμής του στόχου του 1.000.000 εμβολιασμών ο οποίος έσπασε, δημοσίευσε βίντεο στα social media, ενώ σε επίσκεψή του σε εμβολιαστικό κέντρο στα Πατήσια, είπε πως είμαστε η Ελλάδα είναι από τις ταχύτερες χώρες όσον αφορά στην ταχύτητα του εμβολιασμού.

Πάντως, όσο κι αν κυβέρνηση και επιστήμονες επιχειρούν να στέκονται στα θετικά, η πραγματικότητα δείχνει πως ακόμα χρειάζεται υπομονή για να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.219 κρούσματα σε 55.702 τεστ, εκ των οποίων τα 1.051 στην Αττική. Την ίδια στιγμή το γεγονός πως οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 449 δείχνει πως η προσοχή αναμένεται να στραφεί ακόμα περισσότερο, τα επόμενα 24ωρα, στο κατά πόσο το ΕΣΥ αντέχει.

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / in.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα