Διεθνή

Lockdown-Κίνα: Στη μέθοδο ανταλλαγής προϊόντων επέστρεψαν οι κάτοικοι της Xi’an

Άνθρωποι ανταλλάσσουν τσιγάρα με λάχανο και υγρό πιάτων με μήλα.

Parallaxi
lockdown-κίνα-στη-μέθοδο-ανταλλαγής-προϊόντω-760891
Parallaxi

Χωρίς πυροτεχνήματα, χωρίς ιδιωτικές συγκεντρώσεις και καμία μορφή δημόσιων εορτασμών. Δεν υπήρχαν καλά νέα για όσους ήλπιζαν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά στην κινεζική πόλη Xi’an, η οποία βρίσκεται σε lockdown από τις 23 Δεκεμβρίου, όταν εντοπίστηκε ένα σημαντικό κύμα τοπικών μεταδόσεων COVID-19.

Για τους κατοίκους της βορειοδυτικής πόλης Xi’an της Κίνας, η αρχή του 2022 μοιάζει πολύ με το 2020. Από τον Δεκέμβριο, η αρχαία πόλη παλεύει με το μεγαλύτερο κοινοτικό ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Κίνα από την Ουχάν, το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 1.600 κρούσματα έχουν αναφερθεί στην πόλη. Ενώ ο αριθμός είναι ωχρός σε σύγκριση με εκείνους σε πολλές άλλες χώρες, το ξέσπασμα ώθησε τον όγκο των κρουσμάτων της Κίνας την τελευταία εβδομάδα του 2021 στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.

Επιβολή lockdown και ανταλλαγές προϊόντων

Για 12 ημέρες, οι 13 εκατομμύρια κάτοικοι της Xi’an έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους. Η πόλη, πρώην τουριστικό hotspot, υποδέχτηκε τη νέα χρονιά με ερημικούς δρόμους, κλειστά καταστήματα, κλειστές κατοικίες και ένα άδειο αεροδρόμιο. Το lockdown είναι το πιο αυστηρό και μεγαλύτερο από την Ουχάν, η οποία σφράγισε 11 εκατομμύρια ανθρώπους στις αρχές του 2020.
Ορισμένοι κάτοικοι στο Xi’an έχουν αρχίσει να ανταλλάσσουν τρόφιμα και τσιγάρα εν μέσω των ελλείψεων, σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ζητήθηκε από τους κατοίκους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του lockdown, με ένα μέλος της οικογένειας να επιτρέπεται να φεύγει κάθε δεύτερη μέρα σε μια μερικές φορές άκαρπη προσπάθεια να βρει προμήθειες. Άλλοι επέκριναν τις αρχές ότι δίνουν προτεραιότητα σε οικιστικά συγκροτήματα όπου ζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τους κατοίκους να ανταλλάσσουν προμήθειες και ακόμη και τεχνολογικά gadget με αντάλλαγμα φαγητό
Βίντεο και φωτογραφίες στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo έδειχναν ανθρώπους να ανταλλάσσουν τσιγάρα με λάχανο, υγρό πιάτων με μήλα και σερβιέτες για ένα μικρό σωρό λαχανικά. Επιπλέον, ένα βίντεο έδειξε έναν κάτοικο να φαίνεται να ανταλλάσσει την κονσόλα του Nintendo Switch με ένα πακέτο instant noodles και δύο ψωμάκια στον ατμό.
από Weibo
Χάος στα νοσοκομεία 

Τα νεύρα ξεφτίζουν καθώς ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων και το χάος στα νοσοκομεία συμπιέζουν τους ιατρικούς πόρους, με αποτέλεσμα να στερούνται περίθαλψης ασθενείς που υποφέρουν από άλλες παθήσεις.

Παράδειγμα αποτελεί ο πατέρας ενός κατοίκου της Xi’an, ο οποίος δεν μπορούσε να βρει ιατρική περίθαλψη μετά από ξαφνική καρδιακή προσβολή, παρά το αρνητικό τεστ Covid, σύμφωνα με ένα ευρέως διαδεδομένο άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν μπόρεσαν επίσης να λάβουν βοήθεια μέσω μιας ιατρικής τηλεφωνικής γραμμής. «Xi’an SOS», έγραψε ο κάτοικος, σε μια έκκληση για εξωτερική βοήθεια.

Μετακινήσεις

Οι τοπικοί ηγέτες στο Xi’an έχουν αποθαρρύνει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στις αγροτικές πόλεις τους κατά τη διάρκεια των διακοπών της Πρωτοχρονιάς. Υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τον αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης του ιού και την εμφάνιση γεγονότων μετάδοσης σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Η Zhengzhou, η πρωτεύουσα της επαρχίας της Henan, τέθηκε σε μερικό lockdown τη νύχτα, αφού δύο κρούσματα Covid αναφέρθηκαν στην πόλη τη Δευτέρα. Η Yuzhou, μια μικρότερη πόλη στην ίδια επαρχία, έκλεισε νωρίτερα.

Κραυγές για βοήθεια και κριτική σχετικά με την αντιληπτή ανικανότητα της τοπικής κυβέρνησης Xi’an

Την περασμένη εβδομάδα, τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από κραυγές για βοήθεια και κριτική σχετικά με την αντιληπτή ανικανότητα της τοπικής κυβέρνησης Xi’an. Οι κάτοικοι πλημμύρισαν μια ζωντανή ροή μιας κυβερνητικής συνέντευξης Τύπου για τον Covid με απαιτήσεις για είδη παντοπωλείου – ωθώντας τους αξιωματούχους σε αμηχανία, με αποτέλεσμα να απενεργοποιήσουν όλα τα σχόλια.
Πολλοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους που δεν είχαν μαζέψει τρόφιμα εκ των προτέρων, επειδή οι τοπικές αρχές τους είχαν επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι οι προμήθειες τροφίμων ήταν άφθονες και δεν υπήρχε ανάγκη για αγορές πανικού.
Αυστηρότητα μέτρων με επιβολή βίας

Για μερικούς ανθρώπους στο Σιάν, η πείνα ήταν τόσο έντονη που δεν είχαν άλλη επιλογή από το να σπάσουν τους περιορισμούς του lockdown για να πάρουν φαγητό. Αλλά όπως και με τους αυστηρούς ελέγχους επιδημίας, οι αξιωματούχοι της Σιάν φαίνεται να έχουν μια πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην ανυπακοή.

Το Σαββατοκύριακο, ένα βίντεο κλιπ (στα κινέζικα) που έκανε τον γύρο των κινεζικών κοινωνικών δικτύων έδειξε έναν νεαρό άνδρα στο Xi’an να δέχεται σωματική επίθεση από αρκετούς κοινοτικούς εργαζόμενους επειδή έφυγε από το σπίτι για να αγοράσει ψωμάκια στον ατμό. Στο βίντεο φαίνεται το άτομο να εξηγεί την κατάστασή του στους εργάτες, οι οποίοι τον χτυπούν και τον κλωτσούν, γκρεμίζοντας το φαγητό του στο έδαφος. Μετά την έκρηξη του βίντεο στο διαδίκτυο, πυροδοτώντας θύελλα κριτικής για τη βία από τους κυβερνητικούς υπαλλήλους, οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι δύο από τους κοινοτικούς εργαζόμενους τιμωρήθηκαν, προσθέτοντας ότι ζήτησαν συγγνώμη για τις πράξεις τους.

Πηγές: bbc.com / bloomberg.com / cnn.com / supchina.com
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα