Lockdown: Οι λόγοι που οδηγούν σε χαλάρωση παρά το ρεκόρ κρουσμάτων

Σχέδιο για καθολικό άνοιγμα έως τα τέλη Απριλίου.

Parallaxi
lockdown-οι-λόγοι-που-οδηγούν-σε-χαλάρωση-παρ-711444
Parallaxi
Φωτογραφία: Μάριος Δαδούδης

Την ώρα που το τρίτο κύμα «σφυροκοπά» την χώρα και το σύστημα Υγείας ΕΣΥ βιώνει πραγματικά τη χειρότερη στιγμή του συζητείται σε κυβερνητικό επίπεδο η άρση κάποιων μέτρων του lockdown.

Η αλήθεια είναι ότι η κόπωση με το lockdown είναι φανερή εδώ και καιρό στην κοινωνία. Ίσως αποτελεί και έναν λόγο που τα κρούσματα είναι τόσο αυξημένα: ο κόσμος έχει κουραστεί και δεν τηρεί τα μέτρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ είναι για τους τύπους και οι μαζώξεις στα σπίτια είναι συχνό φαινόμενο.

Από την άλλη, υπάρχουν και πολλά περισσότερα πράγματα για τα οποία δεν φταίνε οι πολίτες: ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, η μη τήρηση των κανόνων για την τηλεργασία και για τους χώρους εργασίας, τα μέτρα που μια φεύγουν και μια έρχονται και φυσικά η ελλιπής στήριξη στο ΕΣΥ.

Χθες σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων και ρεκόρ διασωληνωμένων στην Ελλάδα, του αυστηρότερου και μεγαλύτερου χρονικά lockdown ολόκληρης της Ευρώπης.

Από την άλλη, την Παρασκευή οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν για να παρουσιάσουν το σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων. Ανάμεσα στα μέτρα που ακούγονται, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 21:00 (από 19:00) και το άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου έως το τέλος Μαρτίου.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως πρέπει να δώσει στον κόσμο ένα σημάδι αισιοδοξίας και γνωρίζει πως ορισμένα από τα αυστηρά μέτρα που έχουν επιβληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν τηρούνται από όλους τους πολίτες – εξαιρουμένου του μέτρου της μάσκας που τηρείται σχεδόν από όλους.

Παράλληλα η κυβέρνηση γνωρίζει πως η οικονομία πρέπει να επανεκκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Όπως όλα δείχνουν, πέφτει στο τραπέζι η σταδιακή άρση του lockdown.

Σημειώνεται πως στην σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας πως αναζητούνται «βαλβίδες αποσυμπίεσης» και πιο έξυπνοι τρόποι για σταδιακή επαναλειτουργία ορισμένων δραστηριοτήτων.

Το σχέδιο για την άρση του lockdown

«Μέσα στο επόμενο 48ωρο» θα γίνουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το πως θα ανακτώνται σταδιακά «κάποιοι βαθμοί ελευθερίας»» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβέρνηση και ειδικοί, παρά την εκτόξευση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, αναζητούν τους τρόπους και τα μέτρα με τα οποία θα πετύχουν τη «χρυσή» ισορροπία.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως σε διάστημα 10 με 14 ημερών θα παρουσιαστεί μια επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης την ώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας σαρώνει όλη την ελληνική επικράτεια.

Ο σχεδιασμός για την μερική άρση του lockdown προχωράει καθώς εκτιμάται εκτιμάται ότι στην παρούσα τα λίγα πράγματα που θα αλλάξουν για αρχή, θα βοηθήσουν στην εκτόνωση αυτής της κρίσης.

Η σειρά προτεραιότητας της κυβέρνησης παραμένει η ίδια. Αυτό που βρίσκεται προς συζήτηση είναι οι ημερομηνίες. Βέβαιη θεωρείται η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας για το σαββατοκύριακο μέχρι τις 9.

Κατά τ’ άλλα, ο οδικός χάρτης της σταδιακής επανεκκίνησης της κοινωνικο-οικονομικής ζωής έχει ως εξής:

Άνοιγμα κομμωτηρίων και υπηρεσιών μανικιούρ – πεντικιούρ στις 22 Μαρτίου

Λιανεμπόριο με click away στις 22 Μαρτίου ή με το SMS στο 13032 από 29 Μαρτίου. Προς συζήτηση βρίσκονται μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.

Πιθανώς η απελευθέρωση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο

Κλείνοντας τα άνωθεν τελούν υπό μία μικρή αίρεση. Εάν τα πράγματα είναι εξαιρετικά δραματικά δεν αποκλείεται να έχουμε μία παράταση του γενικού lockdown. Κι όλα αυτά να πάνε μια βδομάδα αργότερα.

Καθολικό άνοιγμα ως τα τέλη Απριλίου

Σταδιακά και ως τα τέλη Απριλίου, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει πετύχει το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων.

Εκτός από την αγορά και τα σχολεία (όλων των βαθμίδων), προσβλέπει ότι θα υπάρχουν οι συνθήκες και για το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικό χώρο αλλά και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Προϋπόθεση να έχουν «αποσυμπιεστεί» τα νοσοκομεία και να έχει χτιστεί ένα σημαντικό τείχος ανοσίας του πληθυσμού με τον εμβολιασμό. Κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτό, καθώς ως τότε θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου όλοι οι πολίτες με βαριά υποκείμενα νοσήματα.

Στις 15 Μαΐου η χώρα ανοίγει τις πύλες της στους τουρίστες

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό γύρω στις 15 Μάιου η χώρα ετοιμάζεται να δεχτεί τους πρώτους τουρίστες. Το άνοιγμα του τουρισμού, της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, αποτελεί το μεγαλύτερο «όπλο» για την ανάταξη της οικονομίας και στόχος είναι η φετινή σεζόν να είναι πολύ καλύτερη από την περσινή.

Τα ισχυρά χαρτιά στα χέρια της Ελλάδας για να κερδίσει αυτό το μεγάλο στοίχημα είναι το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού – πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη που υιοθετήθηκε χτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – αλλά και οι διμερείς συμφωνίες που προωθεί η χώρα με άλλες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διευκόλυνση των ταξιδιών όσων πολιτών τους έχουν εμβολιαστεί.

Γιατί επιμένει η κυβέρνηση σε χαλάρωση

Επισήμως βέβαια η κυβέρνηση παραπέμπει στις εισηγήσεις της επιτροπής, που θα συνεδριάσει αύριο Παρασκευή. Αλλά οι προθέσεις της για άνοιγμα είναι ξεκάθαρες και οι λόγοι αυτής της επιμονής είναι τρεις:

Πρώτον, το οικονομικό κόστος. Πολύ απλά δεν αντέχει η οικονομία άλλα μέτρα ενίσχυσης των κλειστών κλάδων. Κάθε μήνας lockdown κοστίζει τρία δισ ευρώ, εκ των οποίων ενάμιση δισ επιβαρύνει τον προϋπολογισμό το κλειστό λιανεμπόριο και άλλο τόσο η κλειστή εστίαση. Ο προϋπολογισμός κοντεύει ήδη να εκτροχιαστεί και το οικονομικό επιτελείο έχει προ πολλού κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο Μαξίμου.

Δεύτερον, το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυτό καθώς η κόπωση των πολιτών από ένα χρόνο περιορισμών και “άνοιξε- κλείσε”, αλλά και η οικονομική απόγνωση των καταστηματαρχών, αρχίζει να μετατρέπεται σε οργή για την κυβέρνηση.

Τρίτον, η διαπίστωση ότι από αυτό το τύποις lockdown, ενδέχεται να είναι προτιμότερο το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων, φυσικά με κανόνες, δεδομένου ότι τα μέτρα πλέον δεν τηρούνται. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι είναι προτιμότερο να λειτουργήσουν ξανά τα κομμωτήρια με μέτρα προστασίας, παρά να συνεχιστεί το φαινόμενο του… κρυφού ντεκαπάζ: Είναι κοινό μυστικό ότι κομμώτριες και αισθητικοί πραγματοποιούν επισκέψεις σε σπίτια όπου είναι άγνωστο εάν τηρούν μέτρα προστασίας, ενώ κομμωτήρια που δεν έχουν πρόσοψη σε δρόμο λειτουργούν κανονικότατα. Αλλά και ότι, ιδίως στην επαρχία, καταστήματα εστίασης σερβίρουν από καφέ έως τσίπουρο και μεζέδες, κρυφά.

Η εστία της Αττικής

Τα αρνητικά ρεκόρ στους σκληρούς δείκτες που χαρακτήρισαν τη χθεσινή ημέρα – 3.465 κρούσματα, 560 εισαγωγές στα νοσοκομεία, 630 διασωληνωμένοι- αποτυπώθηκαν στα λόγια του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, ο οποίος τόνισε πως “βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή από την αρχή της επιδημίας στη χώρα”.

Ανακοινώνοντας τα χθεσινά νούμερα και τα 1.701 περιστατικά κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε ένα 24ωρο στην Αττική – 456 στο κέντρο της Αθήνας, 318 στον Πειραιά – ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι “ο αριθμός αυτός είναι από μόνος του αρκετός για να πιστοποιήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ό, τι αφορά στα νοσοκομεία”. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ποσοστό 10-15% των κρουσμάτων εκδηλώνουν σοβαρή νόσο COvid-19 και χρειάζεται να εισαχθούν σε νοσοκομείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 381 κλίνες MEΘ covid που έχει η Αττική πλέον – σε σχέση με 229 πριν από ένα μήνα – γεμίζουν με αμείωτη ροή. Οι διασωληνωμένοι χθες ανέρχονταν σε 374 στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Συνολικά στην Αττική οι νοσηλευόμενοι ήταν 2.316, με τους 1.968 να βρίσκονται σε απλές κλίνες – ωστόσο εκτιμάται ότι το 5-7% αυτών θα χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Χθες καταρρίφθηκε και το αρνητικό ρεκόρ των 622 διασωληνωμένων από τον περασμένο Δεκέμβριο. Καταγράφηκαν 630 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, με αύξηση 46% μέσα σε δύο εβδομάδες. Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι δυσοίωνες, αναμένουν πως οι διασωληνωμένοι θα υπερβούν τους 700. Παράλληλα, αναμένεται τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες αύξηση και του αριθμού των θανάτων – χθες καταγράφηκαν επιπλέον 56 θάνατοι, ενώ μέσα στον Μάρτιο έχουν καταγραφεί 748 απώλειες.

Η ένταση του επιδημικού κύματος φαίνεται και από τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Χθες ανέρχονταν συνολικά σε 4.641, και ήταν 1.000 περισσότεροι συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Με αυξανόμενο ρυθμό κινούνται οι νοσηλευόμενοι στη Μακεδονία και τη Θράκη (στα νοσηλευτικά ιδρύματα βρίσκονται 827 ασθενείς, με τους περισσότερους στη Θεσσαλονίκη), στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο (οι ασθενεις που νοσηλεύονται έχουν ξεπεράσει τους 850) και την Κρήτη οπου οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 134.

3.700 διακομιδές από το ΕΚΑΒ στην Αττική σε 17 ημέρες

Τη μάχη που διεξάγεται σε επίπεδο προνοσοκομειακό, με τα πληρώματα και τα οχήματα του ΕΚΑΒ να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επιδημίας περιέγραψε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Παπαευσταθίου, παραθέτοντας ενδεικτικά τους αριθμούς των επιχειρήσεων του Κέντρου. Μόνο τις τελευταίες 17 ημέρες, έχουν γίνει 7.500 διακομιδές ασθενών με κορωνοιό, από τις οποίες οι 3.700 στην Αττική.

Από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, και πιο αναλυτικά από 1/3/2020 έως 1/3/2021 έχουν διακομιστεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ 61.000 άνθρωποι. Εξ αυτών οι 100 είναι αεροδιακομιδές. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι κάθε μέρα διακομίζονται με ασθενοφόρα με Covid-19 σε Νοσοκομεία της Αττικής, ενώ περί τις 500-600 διακομιδές γίνονται για non Covid ασθενείς.

Σε ερώτηση του protothema.gr και του ygeiamou.gr σχετικά με τις λίστες αναμονής για κλίνη ΜΕΘ που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες σε περιστατικά COVID-19 και non COVID-19, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση που εξελίσσεται κάθε μέρα και ότι τα περιστατικά COVID-19 που χρήζουν κλίνης ΜΕΘ εξυπηρετούνται εντός 24 ωρών.

Συμπληρωματικά, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Παπαευσταθίου ξεκαθάρισε αφενός ότι η διακομιδή ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ είναι ιατρική πράξη και επομένως έχει αρκετές και πολύπλοκες διαδικασίες και αφετέρου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των όποιων καθυστερήσεων οφείλονται στις δυνατότητες ή μη των ΜΕΘ να αντιμετωπίσουν ή μη τοιυς ασθενείς ανάλογα με τις παθήσεις τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαευσταθίου, όσοι χρήζουν ΜΕΘ, τόςο ασθενείς με Covid-19 όσο και λοιποί ασθενείς, δηλώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτύξει ο ΕΟΠΥΥ και παρακολουθείται στο συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ 24 ώρες το 24ωρο. Στην ίδια πλατφόρμα ακριβώς, δηλώνονται σε πραγματικό χρόνο οι κενές κλίνες που υπάρχουν σε κάθε Νοσοκομείο. “Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ανθρωπίνως, έτσι ώστε όταν θα ελευθερωθεί κάποιο κρεβάτι Εντατικής, η μονάδα που διαθέτει το κρεβάτι να επιλέξει ποιο είναι το περιστατικό από τη λίστα αναμονής, το οποίο μπορεί να διαχειριστεί, έτσι ώστε να το διακομίσουμε με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, με ταχύτητα και με ασφάλεια στον υγειονομικό σχηματισμό που έχει το κενό κρεβάτι” είπε ο κ. Παπαευσταθίου.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ έκανε έκκληση για λελογισμένη χρήση των ασθενοφόρων από non COVID-19 περιστατικά, τονίζοντας παράλληλα ότι έχει η ενισχυθεί η προσπάθεια για την εξυπηρέτηση όλων των αιτημάτων ταυτόχρονα.

Λέρος : Απαγόρευση κυκλοφορίας όλο το 24ωρο – Κλειστά καταστήματα και λαϊκές

Σε βαθύ κόκκινο μπήκε η Λέρος, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, τις τελευταίες ημέρες.

Από την Πολιτική Προστασία, αποφασίστηκε να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του κοροναϊού.

Τα μέτρα έχουν ισχύ από σήμερα Πέμπτη μέχρι την Δευτέρα 22 Μαρτίου και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο.

Ειδικότερα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στη νήσο Λέρο της Π.Ε. Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης μελών της Επιτροπής επιδημιολόγων, εισήγησης του Δημάρχου Λέρου και λαμβάνοντας υπόψιν τη ραγδαία εκδήλωση κρουσμάτων, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19, εφαρμόζονται στη νήσο Λέρο πρόσθετα περιοριστικά μέτρα από την Πέμπτη 18-03-2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα 22-03-2021 και ώρα 06:00 για λόγους Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα, αποφασίζεται:

Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6) ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms 2- και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας (για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).

Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της νήσου Λέρου για λόγους υγείας, πιστοποιούμενων από σχετικές βεβαιώσεις υγείας.

Επιτρέπεται η μετακίνηση προς τη νήσο Λέρο μόνο των μόνιμων κατοίκων και του προσωπικού τροφοδοσίας οχημάτων επιδεικνύοντας τα σχετικά έγγραφα.

Συγκεκριμένα στους μόνιμους κατοίκους και στο προσωπικό τροφοδοσίας οχημάτων που θα μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά προς τη νήσο Λέρο θα διενεργείται τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 (rapid) από υγειονομικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή και την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.

Η αναστολή οικοδομικών εργασιών στη νήσο Λέρο

Η αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

Η αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.

Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Λέρου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της νήσου Λέρου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της νήσου Λέρου.

ΠΗΓΕΣ: news247.gr / in.gr / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα