Top

Lockdown: Τρία μέτρα στο τραπέζι – Κρίσιμη σύσκεψη για τη Θεσσαλονίκη

Σε γενική επιφυλακή μετά το «καμπανάκι» Τσιόδρα - 48ωρο που θα κρίνει πολλά για τις αποφάσεις που θα ληφθούν

Parallaxi
lockdown-τρία-μέτρα-στο-τραπέζι-κρίσιμη-σύσ-692826
Parallaxi
Μάριος Δαδούδης

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι για τα επίδημιολογικά στοιχεία που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη, η οποία μαζί με την Αττική και την Αχαΐα, θεωρούνται οι «καυτές ζώνες» της πανδημίας.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.151 νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 606 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 82 στην Περιφερειακή ενότητα Αχαΐας, και τα 83 στη Θεσσαλονίκη, όπου εκτός των άλλων πρωτοεμφανίστηκε και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Μάλιστα, η ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα της συμπρωτεύουσας επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις των λυμάτων, αφού σύμφωνα με αυτές το ιικό φορτίο είναι αυξημένο κατά 50%.

Έκτακτη σύσκεψη

Σήμερα το πρωί (9:45), ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να πραγματοποιήσουν έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τον κορονοϊό, με τη συμμετοχή φορέων της πόλης.

Στη σύσκεψη θα εξεταστεί η πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και η λειτουργία της αγοράς της Θεσσαλονίκης, καθώς φαίνεται να υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και αναμένονται αποφάσεις για ενδεχόμενη λήψη μέτρων.

Κατακόρυφη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Ιδιαίτερα ανησυχητικό θεωρείται το γεγονός ότι στην Θεσσαλονίκη καταγράφεται κατακόρυφη άνοδος στο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα κατά 50%.

Στο ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα κατέληξε η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ μετά από την έρευνα που πραγματοποιεί σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.

«Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί.

Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%», δήλωσε, στο ΑΠΕ, ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Όπως εξήγησε, «η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αντανακλά την περίοδο από το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικές δομές και καταστήματα λιανικού εμπορίου», ενώ «προφανώς έχουμε και τις επιπτώσεις από φαινόμενα συνωστισμού στους δρόμους, και συναθροίσεων που έγιναν το προηγούμενο δεκαήμερο».

Κρίσιμο 48ωρο

Εναλλακτικά σενάρια και μέτρα για όλα τα ενδεχόμενα μελετούν οι επιστήμονες μετά την υπέρβαση του ψυχολογικού φράγματος των 1.000 κρουσμάτων ημερησίως στη χώρα, ανεβάζοντας τα επίπεδα πίεσης στο εθνικό σύστημα υγείας. Στην «καρδιά» του δεύτερου κρούσματος της πανδημίας, το μέγεθος των υπαρκτών κινδύνων αποτύπωσε, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη».

Αγωνία για την Αττική

Αποτυπώνοντας την τρέχουσα, επιδημιολογική εικόνα, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την Αττική, καθώς τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ ανοδική τάση καταγράφεται και στις νέες νοσηλείες, προμηνύοντας δύσκολες καταστάσεις. Σύμφωνα με τον Καθηγητή, σε απόλυτους αριθμούς οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά, επιστρέφοντας στα δεδομένα των πρώτων μηνών του 2020. Η διαφορά, ωστόσο, σε σχέση με την παρούσα φάση της πανδημίας είναι η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, φτάνοντας μέχρι και το 40% των νέων κρουσμάτων, με τον κ. Τσιόδρα να απευθύνει έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα» με τις μεταλλάξεις, κατέληξε.

Η ευλαβική τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης είναι και ένας από τους κύριους πυλώνες, πάνω στους οποίους θα βασιστεί η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας στο εξής, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή το ενδεχόμενο καθολικού lockdown. Παρότι προς στιγμήν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν συνηγορούν υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης, η αυστηροποίηση των ελέγχων με τα κλιμάκια της ΕΛΑΣ να αναλαμβάνουν εκ νέου πρωτεύοντα ρόλο είναι ένα από τα βασικά σενάρια που μελετούν κυβερνητικοί παράγοντες, διαβλέποντας πως υπάρχει ακόμη περιθώριο επιμέρους παρεμβάσεων με τοπικό πρόσημο, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Πιθανά σενάρια

Υπό αυτό το πρίσμα, στα εναλλακτικά σενάρια που μελετώνται τις τελευταίες ώρες είναι:

· η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9 το βράδυ στην Αττική (όπως δηλαδή ισχύει σήμερα) και μέχρι τις 5 το πρωί, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χθες, μολονότι το σενάριο αυτό παρουσιάζει υψηλές πιθανότητες κυκλοφοριακής συμφόρησης και δημιουργίας νέας επιδημιολογικής επιβάρυνσης.

· η επιστροφή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τηλεκπαίδευση για όλες τις περιοχές (και όχι μόνο για τις κόκκινες), προκειμένου να μειωθεί δραστικά η κινητικότητα στην κοινότητα, άποψη με την οποία συμπαρατάσσεται ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, αλλά δεν κρίνεται μέχρι σήμερα επιβεβλημένη από το ιικό φορτίο.

· η οριζόντια λειτουργία του λιανεμπορίου με την μέθοδο του click away για όλες τις περιοχές (όχι μόνο τις κόκκινες), μολονότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί αντιδράσεις τόσο στον εμπορικό κόσμο, όσο και σε κυβερνητικούς παράγοντες.

«Δεν θέλω να σκέφτομαι το κλείσιμο του λιανεμπορίου. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ενεργό τον πνεύμονα της λιανικής πώλησης γιατί χρηματοδοτεί τα οικονομικά του κράτους και το κράτος καλύπτει διάφορες δαπάνες», δήλωσε, μπροστά σε μια τέτοια πιθανότητα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Ο ίδιος εμφανίστηκε πιο καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι «μια μέρα δεν καθορίζει τις αποφάσεις. Θα περιμένουμε και τις επόμενες μέρες την πορεία της νόσου και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Να δούμε πως θα πάει η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε» αναφορικά με το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ενώ παρέπεμψε στους ειδικούς για περαιτέρω αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς.

Ισορροπία υγείας – κοινωνίας

Αποδέκτες, άλλωστε, του προβληματισμού του εμπορικού κόσμου είναι και οι επιστήμονες, με τον κ. Τσιόδρα να περιγράφει χθες πως «με την επιδημία θα τελειώσουμε με αξιόπιστα δεδομένα επιτήρησης», τα οποία -πρόσθεσε- θα συσχετιστούν με τη βελτιστοποίηση των μέτρων σε ένα αποδεκτό επίπεδο, κοινωνικά και οικονομικά, που θα διατηρεί χαμηλό και σταθερό ποσοστό λοίμωξης ώστε να υπάρξει ισορροπία, μεταξύ του αρνητικού αποτελέσματος για τη δημόσια υγεία, και φυσικά, μειωμένο κοινωνικό κόστος.

Οι «καυτές» ζώνες

Αναζητώντας τη χρυσή τομή μεταξύ προστασίας της δημόσιας υγείας και της πραγματικής οικονομίας, ως πρώτη γραμμή άμυνας για το κυβερνητικό επιτελείο απέναντι στον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων φαντάζει η περαιτέρω λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα, στεγανοποιώντας το υπόλοιπο της χώρας από πιθανή υπερμετάδοση του ιού. Στην «πυρίκαυστη» ζώνη έχουν περάσει μέχρι αυτήν την ώρα η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Χαλκίδα, με την κυβέρνηση να εντείνει τους περιορισμούς και κυρίως την επιτήρηση τις επόμενες ώρες.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / in.gr / ethnos.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα