Διεθνή

Το Λονδίνο ξανά σε περιπέτεια-Δείτε live τι συμβαίνει

Αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων έχει τραυματιστεί από την φωτιά στον πύργο διαμερισμάτων του δυτικού Λονδίνου

Parallaxi
το-λονδίνο-ξανά-σε-περιπέτεια-δείτε-live-τ-204949
Parallaxi

*ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ

Αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων έχουν τραυματιστεί από την φωτιά που εκδηλώθηκε μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Λονδίνου) σήμερα σε πύργο 27 ορόφων με 120 διαμερίσματα που βρίσκεται στο δυτικό Λονδίνο κα ανεγέρθηκε το 1974 και σύμφωνα με την Guardian δέχτηκε πρόσφατα εργασίες ανακαίνισης που ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2016.

Εκφράζονται σοβαροί φόβοι ότι άνθρωποι εγκλωβισμένοι έως αυτή την ώρα που φλέγεται ακόμα στο κτίριο. Κλειστός είναι ο αυτοκινητόδρομος Α40. Αναφέρονται διαρκώς μαρτυρίες ανθρώπων που πηδούσαν από τα παράθυρα για να γλυτώσουν. Μια γυναίκα εθεάθη να κρατά το μωρό της έξω από ένα παράθυρο για να το δουν. Συσσίτια στήριξης στήθηκαν σήμερα το πρωί σε εκκλησίες της περιοχής για ανθρώπους που κατοικούν στο κτίριο.

Παρά τις διαρκείς απειλές για τρομοκρατικές ενέργειες γράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ ποτέ δεν δόθηκαν στους κατοίκους τέτοιων κτιρίων οδηγίες εκκένωσης. Σε σημείωμα που τοποθετήθηκε πριν λίγες μέρες στους ανελκυστήρες του συγκεκριμένου κτιρίου υπήρχε η παραίνεση σε περίπτωση φωτιάς να καθίσουν εντός των διαμερισμάτων τους!

Στα social media υπάρχουν βίντεο ανθρώπων με πιτζάμες που αγωνιούν για τους συγγενείς τους που εγκλωβίστηκαν μέσα στο κτίριο. Άνθρωποι στα παράθυρα ψηλών ορόφων κουνούσαν τα φωτισμένα τους κινητά για να του εντοπίσουν καθώς το κτίριο σταμάτησε να έχει ρεύμα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου έχει κινητοποιηθεί με περισσότερους από 200 πυροσβέστες και 40 οχήματα που βρίσκονται στο σημείο καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς που κατακαίει τον πύργο από κάτω προς τα επάνω.

Πρόκειται για τον πύργο ( Grenfell Tower) που βρίσκεται στην περιοχή ( Lancaster West Estate) στο δυτικό Λονδίνο. Μερικοί ένοικοι έχουν εγκλωβιστεί από την φωτιά στον πύργο, ενώ κάποιοι άλλοι ζητούσαν βοήθεια από τα παράθυρα των ορόφων που βρίσκονταν πιο πάνω, καθώς η φωτιά εξαπλώνονταν σύμφωνα με αναφορές βρετανικών ΜΜΕ, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες αυτές.

Το BBC μεταδίδει θορύβους από κρύσταλλα που έσπαγαν σε κάθε όροφο, λάμψεις σε ψηλούς ορόφους και λάμψη που φαινόταν από χιλιόμετρα μακριά. Στάχτες κάλυψαν ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο ενώ και κραυγές ανθρώπων που έκλαιγαν αναφέρονται διαρκώς.

“Ένας αριθμός ανθρώπων δέχεται ιατρική βοήθεια τραυματισμούς, ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης του πύργου” δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η αιτία που προκάλεσε την φωτιά παραμένει άγνωστη. Η προσπάθεια διάσωσης ανθρώπων.

Σε εξέλιξη 

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει να βρίσκονταν στον πύργο την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, ενώ στην περιοχή έχουν οργανωθεί κέντρα φιλοξενίας προκειμένου να προσφέρουν καταφύγιο στους ενοίκους των διαμερισμάτων του πύργου.

Ενημέρωση 08:00: Τα ασθενοφόρα έχουν μεταφέρει σε 5 Νοσοκομεία 30 τραυματίες μέχρι τώρα σύμφωαν με την Guardian. To κτίριο καίγεται ακόμη 6 ώρες μετά ενώ υπάρχουν φόβοι κατάρρευσης. Ένοικοι αναφέρουν πως δεν χτύπησε συναγερμός φωτιάς στο κτίριο, ακούστηκαν μόνο οικιακοί συναγερμοί καπνού. Εκκενώθηκαν τα γύρω κτίρια.

Η Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε έναν αριθμό τηλεφώνου σε όσους αναζητούν συγγενείς: fire  Casualty Bureau 0800 0961 233

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται ήδη ο κώδωνας κινδύνου για κίνδυνο πυρκαγιάς στο κτίριο υπήρχε από το 2013 οπότε και οι ένοικοι βίωναν καθημερινά προβλήματα με τα ηλεκτικά του κτιρίου. Οι ανησυχίες των ενοίκων είχαν κριθεί αναίτιες από το Συμβούλιο των δήμων Kensignton και Chelsea στο οποίο ανήκει το κτίριο.

Η Πυροσβεστική του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι έφτασε 6 λεπτά μετά την πρώτη κλήση στο κτίριο.

10.ΟΟ: Υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες αλλά δεν μπορεί να διευκρινιστεί ο αριθμός τους.

10.33: 50 οι τραυματίες που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση των νοσοκομειακών οχημάτων του Λονδίνου. 

10:35: «Παίζοντας με την φωτιά»…συνεχείς προειδοποιήσεις των κατοίκων για την παραβίαση των κανόνων ασφαλείας στο Grenfell Tower

Ομάδα κατοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ΄επανάληψιν για τους κινδύνους πυρκαγιάς στο Grenfell Tower εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.

Τον Νοέμβριο 2016, η Ομάδα Δράσης του Grenfell Tower (Grenfell Action Group) είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον οργανισμό που διαχειρίζεται το κτίριο, το Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, με τον δυσοίωνο τίτλο «Παίζοντας με την φωτιά».

«Η σκέψη είναι πραγματικά τρομακτική, αλλά η Ομάδα δράσης του Grenfell πιστεύει ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα του διαχειριστή, του KCTMO, και θα θέσει τέλος στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και την παραμέληση της υγείας και των κανονισμών ασφαλείας…» από τον οργανισμό διαχείρισης του κτιρίου, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο…θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO», αναφέρεται στο έγγραφο που καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που καταγγέλλουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

12.54: Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει φθάσει μέχρι τον 19ο-20ο όροφο του κτιρίου, αναζητεί τυχόν εγκλωβισμένους και ελέγχει την στατικότητά του

Η Επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον δήλωσε ότι η υπηρεσία διέσωσε από πολύ νωρίς σήμερα έναν μεγάλο αριθμό ενοίκων από διάφορους ορόφους του πολυώροφου κτιρίου κατοικιών που κάηκε στο δυτικό Λονδίνο και ότι οι πυροσβέστες έχουν μέχρι στιγμής φθάσει μέχρι τον 19ο και 20ο όροφο του Πύργου Γκρένφελ των 24 ορόφων.

Η Κότον πρόσθεσε ότι η υπηρεσία εξακολουθεί να αναζητεί τυχόν εγκλωβισμένους και ότι ένας στατικός μηχανικός ελέγχει την στατικότητα του κτιρίου, που μέχρι στιγμής δείχνει να είναι ασφαλές.

13.18: Δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει το πολυώροφο κτίριο, συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί τις προσπάθειες να θέσει υπό έλεγχο την φωτιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών της πρωτεύουσας, το οποίο ωστόσο δεν κινδυνεύει με κατάρρευση.

“Τα πληρώματά μας εξακολουθούν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά στο #GrenfellTower και πραγματοποιούν ενδελεχείς έρευνες”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική.

“Τα ειδικά πληρώματά μας αστικής έρευνας και διάσωσης και ένας στατικός μηχανικός έχουν ελέγξει το κτίριο και ανακοίνωσαν ότι δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει και ότι είναι ασφαλές για τα πληρώματά μας να βρίσκονται εκεί”.

13:32: Τουλάχιστον έξι νεκροί

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την φωτιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών στην πρωτεύουσα και ότι αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός αυτός.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι πληρώματά της εξακολουθούν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά στο κτίριο των 24 ορόφων, του οποίου η στατικότητα ελέγχθηκε και κρίθηκε ασφαλές.

“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε έξι νεκρούς αυτή τη στιγμή έπειτα από την πυρκαγιά στο Βόρειο Κένσινγκτον”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

“Αυτά είναι πολύ πρώιμα στάδια και αναμένουμε τον αριθμό να αυξηθεί”.

Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 50, ενώ κάποιοι ένοικοι φέρεται να έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε αυτό.

14.42: «Βαθιά θλίψη» εκφράζει η Τερέζα Μέι. Περισσότεροι από 70 οι τραυματίες.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εκφράζει την «βαθιά θλίψη» της για τις ζωές που χάθηκαν στην πυρκαγιά του 24ώροφου κτιρίου εργατικών κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο που μετατράπηκε σε πύρινη κόλαση παγιδεύοντας τους κατοίκους του.

«Η πρωθυπουργός διακατέχεται από βαθιά θλίψη για την τραγική απώλεια ζωών στο Grenfell Tower και ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπός της προσθέτοντας ότι έχει συγκαλέσει διακυβερνητική σύσκεψη για τον συντονισμό της αντιμετώπισης της κατάστασης.

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι νοσηλεύονται, 20 από τους οποίους χρήζουν εντατικής νοσηλείας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών του Λονδίνου, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανεβάζει σε 6 τους νεκρούς, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό.

15:38: Η πυροσβεστική υπηρεσία λέει ότι θα επιχειρεί στο πολυώροφο κτίριο για τις επόμενες 24 ώρες

Για τουλάχιστον ακόμα 24 ώρες θα επιχειρούν οι πυροσβέστες στην πυρκαγιά του 24ώροφου κτιρίου εργατικών κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία.

«Ήταν μια πολύ μεγάλη και πολύ σοβαρή πυρκαγιά. Αναμένω ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου θα είναι στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς για τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες», δήλωσε η Επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον.

Η Κότον δήλωσε επίσης ότι ένας αριθμός πυροσβεστών υπέστη ελαφρά τραύματα κατά τη διάρκεια του συμβάντος, στο οποίο τουλάχιστον έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 70 τραυματίστηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ, twitter, Βρετανικά ΜΜΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα