Διεθνή

Λονδίνο: Τα ΜΜΕ αποκαλύπτουν τις συζητήσεις – ντροπή για τα Μάρμαρα

Η συμφωνία θα αφορά το δανεισμό, γεγονός που αναγνωρίζει την ιδιοκτησία των Βρετανών

Parallaxi
λονδίνο-τα-μμε-αποκαλύπτουν-τις-συζητ-956534
Parallaxi

Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, που παραμένει ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα εδώ και σχεδόν δύο αιώνες, είναι και πάλι στην επικαιρότητα. Το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι συμμετέχει σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για την επιστροφή… ορισμένων από τα Αρχαία Μάρμαρα που εκτίθενται στο Λονδίνο από το 1832.

Όμως, ο βρετανικός Τύπος αποκαλύπτει ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία η οποία κρύβει δύο τουλάχιστον προβληματικά σημεία για τη χώρα μας, γεννώντας σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης γύρω από το μείζον αυτό θέμα που γίνεται τώρα για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους.

Πρώτον, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα του Guardian, γίνεται λόγος για κάποια… τμήματα των Γλυπτών και όχι για την επιστροφή τους στο σύνολό τους. Για κάποια κομμάτια από τα Γλυπτά και όχι για το σύνολο των κλοπιμαίων.

Δεύτερον, αν αληθεύουν όσα πληροφορούμαστε (από τους ξένους!) και τελικά οι δύο πλευρές καταλήξουν στην εν λόγω συμφωνία, φέρεται πως θα αφορά τελικά σε δανεισμό των Μαρμάρων, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναγνώριζε οριστικά και αμετάκλητα ότι τα Γλυπτά… δεν της ανήκουν, αλλά είναι νόμιμη ιδιοκτησία των Βρετανών.

Κάπου εδώ, είναι εύλογο και κρίσιμο να θυμηθούμε κάποια από τα λόγια της Μελίνας Μερκούρη: «Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν για εμάς τους Έλληνες τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Είναι η υπερηφάνεια μας, είναι οι θυσίες μας. Είναι το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο το όνομα μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητας.»

Ειδικότερα, όπως γράφει το βρετανικό μέσο, η Ελλάδα επιμένει εδώ και καιρό ότι θέλει τα μάρμαρα πίσω, μόνιμα. Ωστόσο, η σταθερή θέση του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα βλέπει αντικείμενα να επιστρέφονται μόνο με δανεισμό. Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τροποποιήσει τον νόμο για το Βρετανικό Μουσείο, που το εμποδίζει να επιστρέψει οριστικά οποιαδήποτε συλλογή του, εκτός από κάποιες εξαιρετικά περιορισμένες περιπτώσεις.

«Δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας, καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ανθρωπότητας», ανέφερε το μουσείο σε δήλωσή του εκείνη την εποχή.

Το Βρετανικό Μουσείο ετοιμάζεται για… ανακαίνιση

Μια ακόμη «λεπτομέρεια» που έφερε ξανά στο φως το θέμα των Μαρμάρων είναι ότι το μουσείο θα ανακοινώσει σύντομα ένα από καιρό σχεδιασμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού ύψους 1 δισ. λιρών που ονομάζεται Rosetta Project, στο οποίο θα υπάρξει μια «πλήρης επανασχεδιασμός» του μουσείου και μια σημαντική ανακαίνιση πολλών από τις γκαλερί του.

Η πτέρυγα του Παρθενώνα, που βρίσκεται σε κακή κατάσταση επισκευής εδώ και αρκετό καιρό, αναμένεται να τεθούν σε προτεραιότητα για ανακαίνιση, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει μια βολική στιγμή για να δανειστούν ορισμένα από τα αντικείμενα στην Ελλάδα εάν επιτευχθεί συμφωνία.

Ωστόσο, «οι ελληνικές και διεθνείς εκκλήσεις για μόνιμη επιστροφή των γλυπτών είναι απίθανο να ικανοποιηθούν με ένα δανεισμό», σχολιάζει ο Guardian. Τον περασμένο μήνα, το Βατικανό έδωσε πίσω στην Ελλάδα τρία γλυπτά του Παρθενώνα από τη συλλογή του, λέγοντας ότι η δωρεά ήταν «ένα συγκεκριμένο σημάδι της ειλικρινούς επιθυμίας του Πάπα Φραγκίσκου, να ακολουθήσει στον οικουμενικό δρόμο της αλήθειας» κάτι που δεν είναι καθόλου στις προθέσεις του Βρετανικού Μουσείου που μιλάει μόνο για πιθανότητα δανεισμού.

Το δημοσίευμα του Bloomberg και η διάψευση του υπ. Πολιτισμού

Οι εικασίες εντείνονται τους τελευταίους μήνες, ότι θα μπορούσε να συναφθεί μια συμφωνία, ενώ την Τρίτη (3/1) το bloomberg ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης πλησιάζουν σε μια συμφωνία ως μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Οι περίπλοκες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, είπαν οι άνθρωποι, σημειώνοντας ότι η επιμέλεια της μεταφοράς των Γλυπτών είναι επίσης πολύ περίπλοκη.

Όμως, την ίδια ημέρα, πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσαν τα όσα ανέφερε το Bloomberg και την Τετάρτη (4/1) το διεθνές μέσο διέψευσε με τη σειρά του το υπουργείο!

Η βρετανική Daily Telegraph είχε αναφέρει επίσης ότι έχει συνταχθεί μια συμφωνία με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, πρώην υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή των Μαρμάρων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής.

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα