Featured

«Lost in the Frontline»: Η αποκαλυπτική έρευνα για τους νεκρούς γιατρούς και νοσηλευτές της Αμερικής

Η δημοσιογράφοι του Guardian με τεκμηριωμένα στοιχεία επισημαίνουν την ανεπάρκεια της αμερικανικής κυβέρνησης

Δήμητρα Λιόγκα
lost-in-the-frontline-η-αποκαλυπτική-έρευνα-για-τους-490294
Δήμητρα Λιόγκα

Η δημοσιογραφική ομάδα του Guardian, σε συνεργασία με άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Αμερικής έλαβαν την σημαντική πρωτοβουλία και προχώρησαν σε μία λεπτομερής έρευνα για τα αίτια θανάτου εκείνων που εργάστηκαν στην πρώτη γραμμή, κατά την διάρκεια της καραντίνας. Εξέτασαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες, αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν άδικα, ενώ ήρθαν σε επικοινωνία με τις οικογένειες τους, ώστε να εμβαθύνουν στην αφήγηση των προσωπικών ιστοριών τους.

Ειδικότερα, μία ομάδα 50 δημοσιογράφων από το πρακτορείο του Guardian, Kaiser Health News και από άλλες δημοσιογραφικά σωματεία, μέσω πολύμηνης αναζήτησης, επικαιροποίησαν τα στοιχεία των νεκρών από κοροναϊό και πιο συγκεκριμένα όσων εργάστηκαν στην πρώτη γραμμή του συστήματος υγείας, ελέγχοντας το περιβάλλον εργασίας τους.

Λαμβάνοντας υπόψιν παράγοντες, όπως την εθνικότητα, την ηλικία, το επάγγελμα, τη τοποθεσία, η ψηφιακή βάση δεδομένων, που δημιούργησαν οι δημοσιογραφικές ομάδες, με τον τίτλο «Lost in the frontline» διαθέτει πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του αμερικανικού συστήματος υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ορισμένοι από τους θανάτους που έχουν ανακοινωθεί, ήταν προβλέψιμοι, όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι. Η έλλειψη ετοιμότητας για την αντιμετώπιση της επιδημίας, τα κυβερνητικά λάθη και το υπερχρεωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης επιδείνωσαν τις συνθήκες εργασίας των ιατρών και νοσηλευτών. Ο ανεπαρκής αριθμός τεστ και προστατευτικού εξοπλισμού, αλλά και η αντίσταση στην κοινωνική απόσταση που είχαν υιοθετήσει πολλοί Αμερικανοί, ήταν ορισμένοι παράγοντες που συνέβαλαν στην ραγδαία αύξηση των νεκρών.

Μέχρι τώρα 922 μέλη του ιατρικού προσωπικού έχουν πεθάνει και η κατάσταση συνεχώς κλιμακώνεται

Από τις 26 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, έχουν υπολογιστεί 922 θάνατοι εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στη διαδικασία επιβεβαίωσης κάθε θανάτου, συμβουλευόμενοι τα μέλη της οικογένειας, τους εργοδότες, τους συναδέλφους και τους ιατρούς και καταγράφουν τις ιστορίες για τη ζωή του κάθε ατόμου.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξεταστεί τα προφίλ 177 εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην πρώτη γραμμή.

Από αυτούς:

  • Η πλειοψηφία, 110 άνθρωποι ήταν έγχρωμοι
  • Τουλάχιστον 57 είχαν ανεπαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας (ΜΑΠ).
  • Οι ηλικίες κυμαίνονταν από 20 έως 80, με 21 άτομα κάτω των 40 και οκτώ κάτω των 30 ετών. Εβδομήντα οκτώ άτομα ήταν 60 ετών και άνω.
  • Σχεδόν το ένα τρίτο, τουλάχιστον 52, γεννήθηκαν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και 25 από τις Φιλιππίνες.
  • Περίπου σε ποσοστό 38% ήταν νοσοκόμες, αλλά το σύνολο περιλαμβάνει επίσης γιατρούς, φαρμακοποιούς, πρώτους ανταποκριτές και τεχνικούς νοσοκομείων, μεταξύ άλλων.
  • Η πλειονότητα των θανάτων, 108, σημειώθηκαν τον Απρίλιο, μετά την αρχική αύξηση στην ανατολική επικράτεια της χώρας.

1079 εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή έχουν πεθάνει από το Covid-19

Πώς, όμως, η αμερικανική κυβέρνηση μετράει τους θανάτους των εργαζομένων της υγειονομικής περίθαλψης;

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν διαθέτει ολοκληρωμένο αρχείο για τους γιατρούς και νοσοκόμους που πέθαναν από το Covid-19. Από τις 5 Αυγούστου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν 598 θανάτους μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, αλλά ο οργανισμός δεν απαριθμεί ονόματα. Σε πολλές πολιτείες δεν αναφέρονται καθόλου τα επαγγέλματα των αποθανόντων.

Δεκάδες άνθρωποι πέθαναν επειδή δεν φορούσαν μάσκες

Τα πρώιμα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι δεκάδες έχουν ασθενήσει επειδή δεν είχαν τον απαραίτητο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και τουλάχιστον 35 υπέκυψαν. Ακόμη, η πλειονότητα των νεκρών ήταν μετανάστες, καθώς ένα ποσοστό 61% ήταν αφρικανικής ή ασιατικής καταγωγής.

Ωστόσο, επειδή η δεδομένη δημοσιογραφική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, τα πρώτα ευρήματα δεν μπορούν να θεωρηθούν τελείως αντιπροσωπευτικά.

Αμέτρητοι μετανάστες εργαζόμενοι στον τομέα υγείας που «στήριξαν» το σύστημα υγείας, χτυπήθηκαν από τον θανατηφόρο ιό

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του γενικού ιατρού από το Μπαγκλαντές, Δρ. Reza Chowdhury. Όταν η πανδημία κατέφθασε στη Νέα Υόρκη, η κόρη του τον παρακάλεσε να μείνει σπίτι, καθώς είχε υποβληθεί σχετικά πρόσφατα σε μεταμόσχευση νεφρού και ως εκ τούτου το ανοσοποιητικό του σύστημα ήταν κατεσταλμένο. Αλλά συνέχισε να εργάζεται μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όταν εμφάνισε και τα πρώτα συμπτώματα. Πέθανε στις 9 Απριλίου.

Ο Δρ. Reza Chowdhury ανήκε σε ένα μη κερδοσκοπικό δίκτυο υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στη Νέα Υόρκη, το «Somos», το οποίο είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ιδρύθηκε με στόχο την παροχή φροντίδας σε απόρους κατοίκους της Νέας Υόρκης, με προβλήματα υγείας. Περισσότεροι από 2.500 γιατρούς και νοσηλευτές του οργανισμού είναι μετανάστες, όπως και οι ασθενείς τους. Προέρχονται από το Μπαγκλαντές, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Αίγυπτο. Τους πρώτους μήνες της πανδημίας, το «Somos» ανέφερε ότι 12 από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές είχαν πεθάνει από τον ιό.

«Οι ασθενείς μας είναι αυτοί που πλένουν πιάτα, ετοιμάζουν φαγητό, οδηγούν λεωφορεία, ταξί και διακινδυνεύουμε τη ζωή μας για τους ασθενείς μας», δήλωσε ο Δρ. Ramon Tallaj, πρόεδρος και συνιδρυτής του «Somos». Ο γιατρός Chowdhury βρισκόταν σε ένα τμήμα της εργατικής τάξης του Bronx, ένα δήμο που χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία.

Στον οργανισμό «Somos», οι περισσότεροι είναι οικογενειακοί γιατροί, παιδίατροι, νοσηλευτές.

«Είμαστε γιατροί γειτονιάς. Συνεργαζόμαστε με φτωχούς ανθρώπους σε φτωχές γειτονιές και μιλάμε την ίδια γλώσσα με τους ασθενείς μας. Κανένας από τους γιατρούς μας δεν βρίσκεται στη Park Avenue» είπε η Reza Chowdhury.

«Αυτοί οι άνθρωποι ήταν σαν πυροσβέστες », δήλωσε η Liz Webb, αντιπρόεδρος. «Πήγαιναν στις κοινότητές τους, επικοινωνούσαν στην μητρική τους γλώσσα και έλεγαν ότι δεν ανησυχούσαν για το γεγονός ότι ήταν μετανάστες, όταν πήγαιναν για τεστ ελέγχου του κοροναϊού» πρόσθεσε.

Τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν την επικρατούσα παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έλαβε εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού. Στην αρχή, ο πρόεδρος υποτιμούσε τον ιό, θεωρώντας ότι είναι μία απλή γρίπη και κατηγορούσε τα μέσα για παραπληροφόρηση. Συνεπώς, όπως ήταν αναμενόμενο από πολλούς επιστήμονες, η καθυστέρηση και η κακή διαχείριση από τα κυβερνητικά όργανα οδήγησε και στις σημερινές ολέθριες συνέπειες και στην τραγική άνοδο των ημερήσιων κρουσμάτων.

Πηγή: Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα