Λύματα ΑΠΘ: Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη
Μετά την τελευταία κορύφωσή του
Σημάδια σταθεροποίησης στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης διαφαίνονται στις ημερήσιες μετρήσεις από την αρχή της εβδομάδας, για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Το ιικό φορτίο των λυμάτων μετρήθηκε στις 25 Νοεμβρίου στην υψηλότερη τιμή από αρχή της πανδημίας και τις επόμενες μέρες σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 29/11 και της Τρίτης 30/11 είναι:
-Οριακά σταθερή (-7%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 27/11 και της Κυριακής 28/11.
-Οριακά σταθερή (-12%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 22/11 και Τρίτης 23/11.
«Αν παρατηρήσουμε τη διακύμανση των τιμών κατά τον μήνα Νοέμβριο βλέπουμε ότι από την αρχή έως το τέλος του μήνα το ιικό φορτίο υπερδιπλασιάστηκε, κάτι που είναι ενδεικτικό για το εύρος της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Μεταξύ των υψηλών τιμών στην διάρκεια αυτής της συνολικά ανοδικής πορείας, υπήρξαν μέρες που η τάση ήταν σταθεροποιητική. Αυξανόμενο σταδιακά, το ιικό φορτίο έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα στην υψηλότερη τιμή που καταγράψαμε από την αρχή της πανδημίας και η θετική ανάγνωση των τελευταίων μετρήσεων είναι να περνάμε από την κορύφωση στη σταθεροποίηση» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Ερωτηθείς αν μπορεί να εκτιμηθεί χρονικά, με βάση την ανάλυση των μετρήσεων, μια προοπτική βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό πολιτών που έχουν ήδη νοσήσει, είναι στοιχείο που ενισχύει μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο ο απρόβλεπτος παράγοντας των μεταλλάξεων του ιού δύναται να ανατρέψει την εικόνα, όπως επίσης η αναμενόμενη αυξημένη κινητικότητα των Χριστουγέννων. Τα νοσοκομεία της πόλης υφίστανται αυτή την περίοδο μεγάλη πίεση και η βελτίωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας θα χρειαστεί εβδομάδες, ακόμη και αν η επιδημιολογική εικόνα αρχίσει τώρα να καλυτερεύει. Τα μέτρα αυτοπροστασίας από την έκθεση των πολιτών στο ιό είναι κρίσιμης σημασίας, δεν γίνεται οι εντατικές να είναι γεμάτες και να ζούμε στην καθημερινότητά μας σαν να μη συμβαίνει τίποτα».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ