Ελλάδα

Μ. Φύσσα: Για τον Παύλο να μιλήσω. Είμαι η μητέρα του και ο Παύλος είναι ο γιός μου

Ο Γιώργος Σχοινάς από την Parallaxi παρακολούθησε στο Εφετείο της Αθήνας την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Γιώργος Σχοινάς
μ-φύσσα-για-τον-παύλο-να-μιλήσω-είμαι-η-921353
Γιώργος Σχοινάς

Σήμερα, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, δύο χρόνια μετά την πρωτόδικη καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή συνεχίστηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό με την μαρτυρία της μητέρας του Παύλου Φύσσα, Μάγδας.

Η Πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ξεκίνησε ρωτώντας την Μάγδα Φύσσα τι γνωρίζει για την υπόθεση. «Τι ξέρω για αυτήν την υπόθεση; Του παιδιού μου εννοείτε; Για τον Παύλο να μιλήσω. Είμαι η μητέρα του, ονομάζομαι Μάγδα και ο Παύλος είναι ο γιός μου».

Η Μάγδα Φύσσα περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές που είδε το παιδί της ζωντανό αλλά και τις σπαρακτικές στιγμές που βίωσε στο νοσοκομείο όταν της ανακοίνωσαν ότι ο γιός της είχε δολοφονηθεί. Η μαρτυρία της συνεχίστηκε με την περιγραφή του συμβάντος της δολοφονίας, με πληροφορίες προερχόμενες από τη σύντροφο του Παύλου, Χρύσα. Αναφέρθηκε στην σύνθεση του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής που περίμενε τον Παύλο Φύσσα και την παρέα του έξω από το μαγαζί «Κοράλλι». Όταν οι τελευταίοι προσπάθησαν να απομακρυνθούν, οι χρυσαυγίτες τους ακολούθησαν βρίζοντάς τους. Η Μάγδα Φύσσα περιέγραψε πως ο Παύλος συμβούλεψε τους φίλους του να τρέξουν για να σωθούν, αλλά ο ίδιος έμεινε πίσω για να αντισταθεί στην ναζιστική ομάδα. Οι χρυσαυγίτες όντας οπλισμένοι με ρόπαλα και λοστούς χτυπούσαν ανά ομάδες τον Φύσσα «δεν κατάφεραν όμως να τον ρίξουν κάτω» όπως ανέφερε η μητέρα του.

img-6985.jpg

Όταν πλησίασε ο δολοφόνος, η ομάδα έκανε χώρο για να περάσει. Τότε αγκάλιασε τον Παύλο Φύσσα, καταφέρνοντας να τον χτυπήσει με το μαχαίρι. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην επαγγελματικότητα του χτυπήματος. Η Μάγδα Φύσσα θεωρεί ότι ο τρόπος που έγινε η δολοφονία αποδεικνύει επαγγελματικότητα και προσχεδιασμό, χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό, βέβαια, αποδεικνύεται και από τα λόγια του γιατρού του νοσοκομείου στο οποίο μεταφέρθηκε ο Παύλος, ο οποίος είπε στην μητέρα ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα για να τον σώσουν διότι τα χτυπήματα ήταν επαγγελματικά.

Η Μάγδα Φύσσα αναφέρθηκε εκτενώς και στην στάση της αστυνομίας στο συμβάν. Όπως της είπε η σύντροφος του Παύλου, Χρύσα, όταν είδε τι συνέβη έτρεξε η ίδια στους 8 αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ που βρίσκονταν κοντά και τους παρακάλεσε να παρέμβουν.

img-6976.jpg

“Με μαχαίρωσαν, θα με συλλάβετε κιόλας;”

Οι αστυνομικοί απάντησαν πως δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν και την διαβεβαίωσαν ότι δεν θα συμβεί κάτι κακό. Όταν μετά από κάποιες στιγμές κατάλαβαν τι είχε συμβεί, πλησίασαν και αρχικά πήγαν να περάσουν χειροπέδες στον….Παύλο Φύσσα. Η αντίδρασή του; Σηκώνοντας την μπλούζα του και δείχνοντας την πληγή από τις μαχαιριές στους αστυνομικούς είπε: «Με μαχαίρωσαν, θα με συλλάβετε κιόλας;». Μια αστυνομικός τότε αντέδρασε λέγοντας «Ε είπαμε, όχι και μαχαιριά», κάτι που σύμφωνα με την Μάγδα Φύσσα υποδηλώνει ότι η αστυνομία γνώριζε και κάλυπτε την δράση της ναζιστικής ομάδας. Αυτήν την σχέση αστυνομίας – Χρυσής Αυγής φανερώνει και το γεγονός ότι όταν ο δολοφόνος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, του επετράπη να διατηρήσει το κινητό του τηλέφωνο και να επικοινωνεί και να ενημερώνεται για ό,τι συνέβαινε. Χαρακτηριστικά στους αστυνομικούς εκεί είπε «Ρε παιδιά δικός σας είμαι, είμαι με την Χρυσή Αυγή».

Η πολύ συγκινητική ομολογία της Μάγδας Φύσσα έρχεται να επιβεβαιώσει ένα πράγμα που τα υγιή κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας γνωρίζουν εδώ και χρόνια. Πως η ίδια είναι ένας άνθρωπος και μια Μητέρα με τεράστια ψυχικά αποθέματα, με θάρρος και αποφασιστικότητα. Διότι χωρίς αυτά θα ήταν αδύνατο να σταθείς σε ένα δικαστήριο και να περιγράψεις δημόσια την δολοφονία του παιδιού σου. Μπροστά στους υπαίτιους της δολοφονίας και στους υποστηρικτές τους που, αν και μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, έκαναν και σήμερα την εμφάνιση τους στην αίθουσα ειρωνευόμενοι την Μάγδα Φύσσα και γελώντας κατά την διάρκεια της μαρτυρίας της.

Αυτό το θάρρος και αυτή η αποφασιστικότητα λοιπόν, όπως και η επιμονή της να κατανικηθεί το τέρας του φασισμού, μόνο να μας εμπνεύσει και να μας καθοδηγήσει μπορεί.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα