Top

Μαγιορκίνης: Ως τον Δεκέμβριο το «τείχος ανοσίας»- Ποιοι θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου

Η εκτίμηση για το τέλος των μέτρων.

Parallaxi
μαγιορκίνης-ως-τον-δεκέμβριο-το-τείχ-687514
Parallaxi

Την ελπίδα του πως έως τον Δεκέμβριο θα υπάρχει τείχος ανοσίας, εξέφρασε χθες ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μάλιστα, ο τελευταίος εκτίμησε πως το καλοκαίρι του 2022 θα έχουν τερματιστεί τα μέτρα κατά της διασποράς του κοροναϊού. 

«Θεωρώ ότι βλέπουμε τα πρώτα σαφή σημάδια πως η πανδημία γίνεται διαχειρίσιμη. Αυτή η πορεία πιστεύω θα συνεχιστεί. Θεωρώ ότι δεν θα χρειάζονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης του χρόνου το καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Παρόλα αυτά επεσήμανε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο ο ιός να σταματά να κυκλοφορεί το επόμενο έτος.

Σχετικά με μια πιθανή τρίτη δόση του εμβολίου, εξήγησε πως αυτό, εφόσον συμβεί, θα ισχύει για τις λεγόμενες «πρωτογενείς αποτυχίες», επομένως σε περιπτώσεις συγκεκριμένων ομάδες ατόμων, π.χ. ευπαθείς, ανοσοκατασταλμένους ή ηλικιωμένους.

Αυτή εφόσον χρειαστεί θα γίνει στο τέλος του χρόνου ή αρχές του νέου έτους.

Ανησυχία για τις νοσηλείες

Στο μεταξύ προβληματισμός υπάρχει μιας για τον δείκτη των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αφού οι νοσηλείες κατέγραψαν αύξηση κατά 539% από τις αρχές του μήνα.

«Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται ηλικίες από 21 ετών έως 90 ετών γι΄αυτό και οι μεταλλάξεις δεν έχουν ηλικίες. Στους νέους είναι πιο ήπια τα συμπτώματα αλλά μεταδίδουν», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Χάρτης των κρουσμάτων: Πάνω από 200 σε Θεσσαλονίκη- 985 σε Αττική

Αναλυτικότερα δεδομένα που παρουσιάστηκαν σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

  • 1η Ιουλίου: 33 εισαγωγές,
  • 8 Ιουλίου:  59 εισαγωγές,
  • 15 Ιουλίου: 101 εισαγωγές,
  • 21 Ιουλίου: 173 εισαγωγές
  • 23 Ιουλίου: 178 εισαγωγές

Ανοσία στις εκκλήσεις

Όσο ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού συνεχίζει να υψώνει τείχη απέναντι στις εκκλήσεις των ειδικών τόσο πιο αβέβαιη είναι η επιδημιολογική πορεία της χώρας το καλοκαίρι και το επερχόμενο φθινόπωρο. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση των επιδημιολόγων οι ειδικοί διαπίστωσαν με αγωνία την ήπια πλην, όμως, όχι αμελητέα αύξηση μολύνσεων σε πολίτες άνω των 60 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, περίπου 4,7 εκατ. πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα μας.

Η Παιδεία

Το πρωθυπουργικό γραφείο φαίνεται αποφασισμένο να κρατήσει προσώρας την Παιδεία εκτός συζήτησης περί υποχρεωτικότητας (χαρακτηριστική η αποστροφή του Πρωθυπουργού ότι «είναι πολύ δύσκολο» να αντικατασταθεί ένας δάσκαλος που θα νοσήσει), θέτοντας από τώρα με τους ειδικούς υπό επεξεργασία το πρωτόκολλο επιστροφής εκπαιδευτικών και μαθητών στις τάξεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» σε άρθρο της με τίτλο «Από το τέταρτο κύμα στην Τρίτη δόση», στο τραπέζι είναι το ζήτημα της 3ης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου. Αδύναμος κρίκος είναι οι 800.000 ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών, με την  ιολόγο του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ, Θεοδώρα Χατζηιωάννου, να εξηγεί γιατί πρέπει τώρα να εμβολιαστούν μικροί και μεγάλοι.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, in.gr, Mega, Το Βήμα

Κοροναϊός: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τους ανεμβολίαστους

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα