Μαγιορκίνης: Βελτιωμένη εικόνα αλλά επιδείνωση σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ξεπέρασε το 90% η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου.

Parallaxi
μαγιορκίνης-βελτιωμένη-εικόνα-αλλά-ε-824027
Parallaxi
εικόνα SOOC

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, σημείωσε  ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, εντός της τελευταίας εβδομάδας, σε σχέση με την προηγούμενη, είχαμε 10% λιγότερες διαγνώσεις .

Ο αριθμός των θανάτων δείχνει σημαντική μείωση για τρίτη εβδομάδα και έχουμε συγκεκριμένα 17% λιγότερους σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σταθερή όμως η πίεση στο σύστημα υγείας, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Επιπρόσθετα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις μονάδες ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε λίγο, δηλαδή γύρω στο 3%. Ο αριθμός νέων εισαγωγών μειώθηκε για ακόμη μια φορά σε 200 ανά ημέρα ενώ το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων παρέμεινε κάτω από το 1, μεσοσταθμικά.

Σε κάθε περίπτωση ο κος Μαγιορκίνης τόνισε μεταξύ άλλων πως η πανδημία έχει εικόνα μικρής τάσης επιδείνωσης στην Ευρώπη.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 50,8 εκατομμύρια σελφ τεστ συσκευές σε περίπου 4,7 εκατομμύρια πολίτες.

Περίπου 38, 5 εκατομμύρια δηλώσεις πέρασαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και το σύνολο των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας είναι 109 χιλιάδες.

Η επιδημία στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχή εβδομάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης με σταθερή εικόνα όσον αφορά την πίεση στο σύστημα υγείας, συνόψισε ο καθηγητής.

«Δυστυχώς, οι προβλέψεις μας για αύξηση της επιδημικότητας με την πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια, επαληθεύεται και ήδη παρατηρούμε επιδείνωση της επιδημίας σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σε κάποιες από τις οποίες υπάρχει σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» είπε και πρόσθεσε πως με αφορμή αυτό θέλει να κάνει μια αναφορά σε μια μελέτη από το πρόγραμμα ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, του ΠΟΥ  και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύθηκε στις 22/7.

Σύμφωνα με την έρευνα αν οι χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος είχαν ευκολότερη πρόσβαση στον εμβολιασμό για Covid, τότε η ανάπτυξη τους στα επόμενα χρόνια θα προσέθετε 38 δισεκατομμύρια δολλάρια στο ακαθάριστο εγχώριο προιόν τους.

«Αυτά τα αναφέρω γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως ότι όπως όλες πανδημίες και οι επιδημίες λοιμωδών νοσημάτων, έτσι και η συγκεκριμένη πανδημία δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, όπου μέσω της επιβράδυνσης της οικονομίας, ανατροφοδοτείται και η υποβάθμιση του συστήματος υγείας» είπε και επεσήμανε πως επιθυμεί να θέσει και αυτή την προοπτική στη συζήτηση για τα εμβόλια.

Παπαευαγγέλου: «Καθρέφτης» κοινωνίας τα σχολεία – Όπου υπάρχουν ανεμβολίαστοι θα έχουμε έξαρση

«Τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων, είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της σχολικής ζωής» ανέφερε η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ενδοσχολική διασπορά του ιού», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι ενήλικοι συμπολίτες μας θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν έχουν μόνο υποχρέωση να προστατεύουν τον παππού και τη γιαγιά αλλά ως γονείς προστατεύουν τα παιδιά τους.

Ενδοοικογενειακή διασπορά και εκδηλώσεις είναι οι πηγές διασποράς και όχι το εργασιακό περιβάλλον στις οποίες περιλαμβάνεται και το σχολείο, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλλου ένα στα τρία κρούσματα αφορά σε παιδιά κάτω των 17 ετών. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στους εφήβους 12-18 είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με τον Αύγουστο.

Αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά σε σχολικές ηλικίες παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού όπως η Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, παρατήρησε η κ. Παπαευαγγέλλου, χαρακτηρίζοντας καθρέφτη της κοινωνίας τα σχολεία.

Ξεπέρασε το 90% η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, επισήμανε.

Αντίθετα σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως η Αττική δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση.

Πτωτική κατά 7% είναι η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας με ενδιάμεση ηλικία τα 33 έτη.

Σταθερά μειώνεται και το ποσοστό θετικότητας στις ανοιχτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ, πρόσθεσε.

Η θετικότητα εκεί παραμένει κάτω από το 2%.

«Υψηλή η θετικότητα σε Πιερία, Καστοριά, Ημαθία, Μύκονο. Η επιδημιολογική εικόνα είναι σημαντικά διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Αυξητικές τάσεις σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία».

«Να πείσουμε έναν – έναν τους συμπολίτες μας άνω των 50 να εμβολιαστούν. Ο χειμώνας κοντεύει και πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ίσως θα κινδυνεύσουν», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Όπως εξήγησε, οι ανεμβολίαστοι ανω των 60 έχουν υψηλότερο ποσοστό εισαχθούν σε ΜΕΘ, γι αυτό και πι προσπάθειες μας πρέπει να εστιαστούν να εμβολιαστούν οι άνω των 50.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος»

Τέλος, ανέφερε ότι  ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό παρουσιάζει μια ελαφρώς πτωτική τάση

Πληροφορίες: skai.gr

Χάρτης κρουσμάτων: Τριψήφιοι αριθμοί σε Θεσσαλονίκη, Αττική και Λάρισα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα