Διεθνή

Mακελειό στη Ν. Ζηλανδία- Μία κατηγορία για ανθρωποκτονία στο δράστη

Όλα τα νεότερα σχετικά με την επίθεση κατά των δύο τζαμιών.

Parallaxi
mακελειό-στη-ν-ζηλανδία-μία-κατηγορία-419850
Parallaxi

Ντυμένος με τη λευκή στολή των κρατούμενων και χωρίς παπούτσια 28χρονος Αυστραλός, δράστης του χθεσινού μακελειού σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο όπου του απαγγέλθηκε μία κατηγορία για ανθρωποκτονία.

Ο Μπρέντον Χάριστον Ταράντ, Αυστραλός υπήκοος, χαμογέλασε όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφησαν να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου, σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald. Φωτογραφίες τον δείχνουν να κάνει με το χέρι του το σήμα «OK», μια χειρονομία που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής.

«Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί πολλή ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand.

Ο Ταράντ δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά ούτε και να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του από το δικαστήριο. Θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 5 Απριλίου οπότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράισττσερτς.

Ο δικαστής Πολ Κέλαρ επέτρεψε στους φωτορεπόρτερ να τραβήξουν φωτογραφίες του Ταράντ, αλλά ζήτησε να δημοσιευθούν με το πρόσωπό του καλυμμένο από «μωσαϊκό», ενώ η δικαστική αίθουσα ήταν κλειστή για το κοινό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι πιθανό να του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες.

Η χθεσινή επίθεση είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στη χώρα.

Δύο ακόμη πρόσωπα βρίσκονται υπό κράτηση και η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει την εμπλοκή τους στην επίθεση. Κανένας από τους συλληφθέντες δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε βρισκόταν σε καταλόγους στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία με πρόσωπα που παρακολουθούσαν οι αρχές.

Στο μεταξύ ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία σε όλες τις πόλεις της Νέας Ζηλανδίας, κάτι που είναι ασυνήθιστο για μια χώρα με πολύ χαμηλά ποσοστά ένοπλης βίας.

Τα όπλα του δράστη

Σύμφωνα με την Άρντερν, ο Ταράντ είχε άδεια οπλοφορίας και χρησιμοποίησε πέντε όπλα για να διαπράξει το μακελειό, μεταξύ των οποίων δύο ημι-αυτόματα και δύο τουφέκια.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα όπλα του δράστη φαίνεται ότι είχαν τροποποιηθεί, ενώ το αυτοκίνητό του ήταν γεμάτο όπλα, κάτι που υπονοεί «την πρόθεσή του να συνεχίσει την επίθεση».

Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν πώς ο Ταράντ κατάφερε να έχει στην κατοχή του τόσα όπλα, πώς έλαβε άδεια οπλοφορίας, αλλά και πώς μπόρεσε να εισέλθει στη χώρα για να διαπράξει την επίθεση, εξήγησε η Άρντερν.

«Μπορώ να σας πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: οι νόμοι μας για την οπλοκατοχή θα αλλάξουν», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων.

Τα θύματα

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για τη σημασία να επανενωθούν οι οικογένειες με τα αγαπημένα τους πρόσωπα «το συντομότερο δυνατό», ενώ πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να ανασύρονται πτώματα από το τέμενος αλ Νουρ, τόπο της πρώτης επίθεσης.

Παράλληλα επεσήμανε ότι θα δοθεί οικονομική ενίσχυση σε όσους έχασαν ένα πρόσωπο από το οποίο εξαρτώνταν οικονομικά.

Εξάλλου ο 71χρονος Νταούντ Νάμπι, ένας Αφγανός που έφτασε στη Νέα Ζηλανδία τη δεκαετία του 1980, είναι το πρώτο θύμα της χθεσινής επίθεσης η ταυτότητα του οποίου έχει δημοσιοποιηθεί.

Συνολικά 48 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις. Ανάμεσά τους είναι δύο αγόρια, ηλικίας δύο και 13 ετών. Έντεκα από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Κράισττσερτς.

https://www.youtube.com/watch?v=6Q5eBBJ2Z9s

Τα σχέδια του μακελάρη

Ο βασικός ύποπτος του μακελειού στο Κράιστσερτς σκόπευε να συνεχίσει τις επιθέσεις πριν συλληφθεί από την αστυνομία, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

«Ο δράστης ήταν σε κίνηση, υπήρχαν άλλα δύο πυροβόλα όπλα μέσα στο όχημά του και είναι απολύτως σίγουρο ότι η πρόσθεσή του ήταν να συνεχίσει τις επιθέσεις του», τόνισε η Άρντερν σε δημοσιογράφους στο Κράιστσερτς, προσθέτοντας ότι νεαρά παιδιά συγκαταλέγονται στα θύματα αυτής της «φρικτής επίθεσης».

Ο ύποπτος των τρομοκρατικών επιθέσεων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία με τουλάχιστον 49 νεκρούς ταυτοποιήθηκε ως ο 28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Χάρισον Ταράντ, ο οποίος εμφανίστηκε νωρίτερα σε ένα δικαστήριο, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε ότι είναι πιθανόν να του απαγγελθούν νέες κατηγορίες.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δεσμεύθηκε σήμερα να αλλάξει η νομοθεσία της χώρας για την οπλοκατοχή, μία ημέρα μετά το μακελειό σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους και το οποίο διέπραξε ένας Αυστραλός με δύο ημι-αυτόματα όπλα τα οποία είχε στην κατοχή του νόμιμα.

«Ο δράστης είχε άδεια οπλοκατοχής (…) την οποία είχε λάβει τον Νοέμβριο του 2017», διευκρίνισε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Ουέλινγκτον, προτού μεταβεί στο Κράισττσερτς.

Ο 28χρονος δράστης είχε αγοράσει δύο ημι-αυτόματα όπλα, δύο κυνηγετικά τουφέκια και μία καραμπίνα, εξήγησε η ίδια.

«Απλώς και μόνο το γεγονός (…) ότι αυτός ο άνθρωπος είχε άδεια και αγόρασε τέτοιου είδους όπλα με κάνει να λέω ότι οι άνθρωποι θέλουν να αλλάξει αυτό και δεσμεύομαι ως προς αυτό», υπογράμμισε η Άρντερν.

«Μπορώ να σας πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: οι νόμοι μας για την οπλοκατοχή θα αλλάξουν», τόνισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων.

Η Άρντερν σημείωσε ότι έχουν γίνει τρεις προσπάθειες στο παρελθόν –το 2005, το 2012 και το 2017—για την αλλαγή της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής.

Η Νέα Ζηλανδία είχε αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για την αγορά ημι-αυτόματων όπλων το 1992, δύο χρόνια αφού ένας ψυχικά διαταραγμένος άνδρας σκότωσε 13 ανθρώπους στο νησί Αραμοάνα.

Ωστόσο αρκεί κάποιος να είναι άνω των 16 ετών για να ζητήσει να λάβει άδεια για ένα απλό όπλο, αφού παρακολουθήσει μαθήματα για την ασφαλή του χρήση. Με αυτή την άδεια μπορεί να αγοράσει και τουφέκια, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα.

Εξάλλου τα περισσότερα όπλα στη Νέα Ζηλανδία δεν είναι καταγεγραμμένα, με την αστυνομία να αγνοεί πόσα είναι «νόμιμα και πόσα παράνομα», όπως είχαν τονίσει οι υπηρεσίες διατήρησης της τάξης σε ανακοίνωσή τους το 2018. Παράλληλα εκτίμησαν ότι η νομοθεσία που προβλέπει τη δήλωση των ημι-αυτόματων όπλων έχει κενά.

Η Άρντερν σήμερα δήλωσε ότι επιθυμεί την πλήρη απαγόρευση αυτού του είδους των όπλων, κάτι που η αστυνομία συστήνει από το 1997.

Το 2014 η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας είχε εκτιμήσει ότι πολίτες της χώρας έχουν στην κατοχή του νόμιμα 1,2 εκατομμύρια όπλα, κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχεί ένα όπλο σε κάθε τέσσερις κατοίκους.

Η αστυνομία πόλης της Νέας Ζηλανδίας δεν οπλοφορεί και όταν παραστεί ανάγκη επεμβαίνουν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που είναι ένοπλες.

O ιμάμης

Ο ιμάμης, ο οποίος χοροστάτησε της προσευχής της Παρασκευής σε ένα τέμενος στο Κράιστσερτς, όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ, δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση δεν θα αλλάξει την αγάπη που τρέφουν οι πιστοί για τη Νέα Ζηλανδία.

«Συνεχίζουμε να αγαπάμε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Αμπντούλ Χαλίμ, ιμάμης του τεμένους Λινγούντ, υποσχόμενος ότι οι εξτρεμιστές «δεν θα πλήξουν ποτέ την εμπιστοσύνη μας».

Ο Χαλίμ έδωσε μια ανατριχιαστική περιγραφή της στιγμής που την γαλήνη της προσευχής διέκοψε οι πυροβολισμοί.

«Όλοι ήταν ξαπλωμένοι στο έδαφος και μερικές γυναίκες άρχισαν να φωνάζουν, μερικοί πέθαναν αμέσως», είπε.

Εντούτοις, διαβεβαίωσε ότι οι μουσουλμάνοι της Νέας Ζηλανδίας εξακολουθούν να αισθάνονται σπίτι τους την χώρα.

«Τα παιδιά μου ζουν εδώ», είπε. «Είμαστε χαρούμενοι».

«Η πλειοψηφία των Νεοζηλανδών αισθάνεται την ανάγκη να δείξει τη στήριξή της, να μας εκφράσει την απόλυτη αλληλεγγύη της».

«Άνθρωποι με αγκαλιάζουν, μου δηλώνουν την αλληλλεγύη τους και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε.

Οι χρήστες στο διαδίκτυο ανακαλύπτουν τρόπους να κοινοποιούν οπτικοακουστικό υλικό με βίαιο περιεχόμενο

Η απευθείας μετάδοση από το δράστη της σφαγής στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας δεν ήταν η πρώτη φορά που βίαια εγκλήματα μεταδίδονται στο διαδίκτυο, δείχνοντας ότι η καταπολέμηση της διάδοσης αποκρουστικού οπτικοακουστικού υλικού μέσω των διαδικτυακών πλατφόρμων παραμένει ένα πρόβλημα για τις εταιρείες πληροφορικής, παρά τα χρόνια επενδύσεών τους.

Το Facebook ανέφερε ότι αφαίρεσε το βίντεο, διάρκειας 17λεπτών της χθεσινής πολύνεκρης επίθεσης, έπειτα από ειδοποίηση της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο, ώρες αργότερα, το βίντεο παρέμενε αναρτημένο σε σελίδες στο Facebook, το Twitter το YouTube, το Instagram και το WhatsApp. Επίσης ήταν διαθέσιμο σε ιστοτόπους κοινής χρήσης αρχείων όπως το Mega.nz από τη Νέα Ζηλανδία.

Όσοι ήθελαν να διαδώσουν το οπτικοακουστικό υλικό ενήργησαν γρήγορα, διανέμοντας και κοινοποιώντας το εντός λίγων λεπτών σε πολλές ηλεκτρονικές εφαρμογές και ιστοτόπους.

Το Facebook, το Twitter, το YouTube και το Mega ανέφεραν χθες ότι παίρνουν μέτρα για να αφαιρέσουν αντίγραφα του υλικού.

Εντούτοις βίαια εγκλήματα έχουν στο παρελθόν μεταδοθεί σε απευθείας μετάδοση. Ένας πατέρας στην Ταϊλάνδη το 2017 δολοφόνησε την κόρη του σε απευθείας μετάδοση στο Facebook. Παραπάνω από μια μέρα μετά και 370.000 θεάσεις, το Facebook αφαίρεσε το βίντεο.

Στις ΗΠΑ, το 2017 η επίθεση στο Σικάγο σε έναν 18χρονο με ειδικές ανάγκες και η αιματηρή ένοπλη επίθεση ενός άνδρας στο Κλίβελαντ τον ίδιο χρόνο, επίσης μεταδόθηκαν σε ζωντανή μετάδοση.

Με 2,3 δισεκατομμύρια χρήστες, η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ τριπλασίασε τα τελευταία τρία χρόνια τον αριθμό της ομάδας ασφάλειας σε 30.000 άτομα για να ανταποκρίνεται γρήγορα σε αναφορές βίαιου περιεχομένου. Επίσης εστίασε στην ανάπτυξη συστημάτων για τον εντοπισμό περιεχομένου, χωρίς την ανάγκη αναφοράς χρηστών.

Αλλά η ταχεία εξάπλωση ενός ακόμη αποκρουστικού βίντεο έκανε πολιτικούς και αναλυτές σε όλο τον κόσμο χθες να εκφράσουν το ίδιο συμπέρασμα: Οι εταιρείες τεχνολογίας αποτυγχάνουν.

Ενώ το βίντεο συνεχιζόταν να διαδίδεται στο διαδίκτυο, η Έλεν Κλαρκ, πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικό δίκτυο τόνισε ότι οι εταιρείες καθυστερούν να αφαιρούν ρητορικές μίσους.

«Τι γίνεται εδώ;» αναρωτήθηκε, αναφερόμενη στη δυνατότητα του δράστη να μεταδίδει ζωντανά επί 17 λεπτά. «Πιστεύω ότι αυτό θα προστεθεί στις εκκλήσεις σε όλο τον κόσμο να θεσπισθούν περισσότερο αποτελεσματικές ρυθμίσεις σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε.

«Ως εδώ», ήταν η ανάρτηση στο Twitter του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι το περιεχόμενο αυτής της απευθείας μετάδοσης εξακολουθεί να κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε η πρώην υπουργός της Ιρλανδίας Λουσίντα Κρήτον, που σήμερα είναι σύμβουλος σε ένα πρόγραμμα καταπολέμησης του εξτρεμισμού.

«Πρόκειται για μια περίπτωση που προσφέρεις μια πλατφόρμα για μίσος», τόνισε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Κάποιοι ειδικοί αναμένουν το Facebook να υποστεί τις συνέπειες.

Το Facebook «βοήθησε στην παροχή μιας πλατφόρμας για την σημερινή φρικαλέα επίθεση και αναμφίβολα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για τη διευκόλυνση διάδοσης αυτής», τόνισε ο Κλέμεντ Τιμπόλτ, αναλυτής στον ιστότοπο ανάλυσης οικονομικών δεδομένων Investing.com.

Η μετοχή του facebook κατέγραψε χθες πτώση 2,5% .

Πολλοί χρήστες χρησιμοποίησαν διάφορους τρόπους κοινοποίησης του χθεσινού βίντεο με κάποιους να το κινηματογραφούν καθώς έπαιζε στα κινητά τους τηλέφωνα ή σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να αποφύγουν συστήματα ανίχνευσης των εταιρειών. Άλλοι κοινοποίησαν μέρος του βίντεο του ενόπλου, ενώ σε μια διαδικτυακή συζήτηση στο Reddit, χρήστες δίνουν οδηγίες για την ανταλλαγή του υλικού μέσων ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Το YouTube ανέφερε ότι προσπαθεί να εντοπίσει αντίγραφα με ένα αυτόματο εργαλείο που εντοπίζει βίντεο με πιθανό βίαιο περιεχόμενο, με έναν συνδυασμό τίτλου και περιγραφής του.

Ειδικοί τονίζουν ότι οι εταιρείες μπορεί να χρησιμοποιήσουν ποιο επιθετικά μέσα ανίχνευσης και αφαίρεσης περιεχομένου, αλλά το YouTube και το Facebook υποστηρίζουν ότι θέλουν να είναι προσεκτικοί ώστε να μην αφαιρούν περιεχόμενο ειδησεογραφικών οργανισμών, ή άλλων με αξία είδησης.

https://www.youtube.com/watch?v=_vduPDIKr5I

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά: Ο δράστης της Ν. Ζηλανδίας είχε αναρτήσει «μανιφέστο» στο Twitter πριν από την επίθεση 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα