Διεθνή

Μακρόν- Λεπέν- Εκλογές: Τα γκάλοπ, οι τάσεις και τα υπόγεια ρεύματα

H Μαρίν Λεπέν δείχνει να απειλεί τον Εμανουέλ Μακρόν. Ποιος ο ρόλος της τιμωρητικής ψήφου στον β' γύρο;

Parallaxi
μακρόν-λεπέν-εκλογές-τα-γκάλοπ-οι-τάσ-910624
Parallaxi

Μόνο αδύνατο δεν είναι για την πλειοψηφία των Γάλλων το ενδεχόμενο νίκης της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Εθνική Συσπείρωση» είχε αυξητική τάση στα ποσοστά της, ενώ ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αρκετός κόσμος θα θελήσει να τιμωρήσει τον Εμανουέλ Μακρόν και έτσι θα ψηφίσει την αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο, τη Μαρίν Λεπέν.

Η τελευταία δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Ifop-Fiducial, έδειξε ότι τους δυο υποψήφιους χωρίζουν μόλις 2,5 μονάδες. Ο Μακρόν προηγείται με 26,5%, έναντι 24% της Λεπέν, δηλαδή ποσοστό μικρότερο του στατιστικού λάθους, ενώ σε ό,τι αφορά στον δεύτερο γύρο, η δημοσκόπηση μπροστά τον Μακρόν με «αέρα» τεσσάρων μονάδων, 52%, έναντι 48%.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της ODOXA ο Μακρόν (28%) προηγείται της Λεπέν (24%) με τέσσερις μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση η διαφορά είναι μεγαλύτερη, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η Λεπέν πρωτοστατεί σε δύο πολύ σημαντικές κατηγορίες. Η επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Συσπείρωση» προηγείται στην κατηγορία των εργαζομένων / αυτοαπασχολούμενων / ατόμων που αναζητούν εργασία (29,5%, έναντι 24,2% για τον Εμανουέλ Μακρόν) και στην ηλικιακή ομάδα 25-64 (30%, έναντι 24,4%).

Η ίδια δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα δέκα μονάδων (55%-45%) στον Μακρόν για τον δεύτερο γύρο, όμως συνεργάτης της Odoxa σημειώνει ότι: «ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους που σίγουρα θα ψηφίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών, δεν γνωρίζει ακόμα ποιον από τους δύο θα ψηφίσει ή αν θα ψηφίσει λευκό».

Άλλη μια σημαντική αλλαγή στην κοινή γνώμη είναι ότι το 55% των Γάλλων πιστεύει πλέον ότι η Μαρίν Λεπέν μπορεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Εναντίον ενός 52% που θεωρούσε αυτό το σενάριο ως αδύνατο μόλις πριν από ένα χρόνο.

Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών οι ψηφοφόρου του Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Odoxa παίρνει το 8% των ψήφων του εκλογικού σώματος της Γαλλίας, ποσοστό που μόνο ευκαταφρόνητο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η ανάλυση της μεταφοράς ψήφων δείχνει ότι οι ψηφοφόροι του Ζεμούρ θα ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο (72%) έναντι του Εμανουέλ Μακρόν (9%).

Από την άλλη πλευρά μόνο το 35% των ψηφοφόρων του Μελανσόν αναμένεται να στηρίξει τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο, ενώ ένα 22% θα προτιμήσει τη Λεπέν.

Επίσης, οι ψηφοφόροι του ακροαριστερού οικολόγου Γιανίκ Ζαντό και της υποψήφιας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ανν Ινταλγκό, δελεάζονται περισσότερο από την αποχή και ένας στους δύο σκέφτεται να επιλέξει τον Μακρόν.

Το 42% των ψηφοφόρων της Βαλερί Πεκρές ετοιμάζεται να ψηφίσει Μακρόν. Το ένα τρίτο από αυτούς θα μπορούσε να απέχει και το 24% δηλώνει ότι προτιμά να ψηφίσει τη Μαρίν Λεπέν – δηλαδή μία στις τέσσερις ψήφους από ένα εκλογικό σώμα που έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό αποσπάσει ο Έρικ Ζεμούρ.

Μια ακόμα αλλαγή είναι ότι οι Γάλλοι προτιμούν πλέον να «μπλοκάρουν» τον Μακρόν (19%) της Λεπέν (18%), ενώ μόλις μερικές εβδομάδες νωρίτερα το 18% των Γάλλων έκανε γνωστό ότι ήθελε να «μπλοκάρει» τον Εμανουέλ Μακρόν, έναντι του 22% που ήθελε να ανακόψει την πορεία της Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπησή, ο Εμανουέλ Μακρόν «πληρώνει» επίσης πολύ σκληρά την καθυστερημένη είσοδό του στην εκστρατεία, που σημαδεύτηκε από το σκάνδαλο McKinsley, τις διαμάχες για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων του και τις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης. Έτσι, για το 54% των Γάλλων αυτό το μέτρο έχει βλάψει την εικόνα του Εμανουέλ Μακρόν, ιδιαίτερα προς τα αριστερά.

Μεγάλος άγνωστος, ενόψει του πρώτου γύρου, το ποσοστό της αποχής που ενδέχεται σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις να είναι μεγάλο προσεγγίζοντας ακόμα και το 30% και ασφαλές δεδομένο ότι η άκρα δεξιά αθροιστικά έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των Γάλλων ψηφοφόρων.

Πεκρές και Μελανσόν δεν θα «σπρώξουν» τους ψηφοφόρους τους σε κάποιον εκ των δύο στον δεύτερο γύρο

Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν θα είναι αναμφίβολα στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων υποψηφίων του πρώτου γύρου.

Οι υποψήφιοι του πρώτου γύρου θα προτείνουν στους ψηφοφόρους τους ποιον ή ποιαν να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο; Η υποψήφια της κεντροδεξιάς, Βαλερί Πεκρές, δηλώνει πως δεν θα προτείνει, αλλά θα δηλώσει τι θα ψηφίσει, ενώ ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, Ζαν Λιουκ Μελανσόν, δηλώνει πως δεν θα προτείνει κανέναν γιατί δεν έχει νόημα, ούτε δικαίωμα να το πράξει.

Πηγή: Μανώλης Καλουδάς, ieidiseis 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα