Μάλτα: Δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν για απαγωγή και ξυλοδαρμό μεταναστών
Ένας τρίτος αξιωματικός νοσηλεύεται στο νοσοκομείο για πόνους στο στήθος και πρόκειται να κατηγορηθεί μόλις πάρει εξιτήριο.
Δύο Μαλτέζοι αστυνομικοί συνελήφθησαν επειδή φέρονται να απήγαγαν και να επιτέθηκαν σε μαύρους μετανάστες από μια περιοχή της χώρας με μεγάλο αλλοδαπό πληθυσμό, εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών σχετικά με τη μεταχείριση των αλλοδαπών υπηκόων.
Οι δύο αστυνομικοί κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, για τα οποία δηλώνουν αθώοι. Ένας τρίτος αξιωματικός νοσηλεύεται στο νοσοκομείο για πόνους στο στήθος και πρόκειται να κατηγορηθεί μόλις πάρει εξιτήριο.
«Δεν θα ανεχθούμε ποτέ τέτοια περιστατικά και παράνομη βία. Το γεγονός ότι εισαγάγαμε ένα σύστημα ανώνυμης καταγγελίας βοήθησε στην αποκάλυψη αυτής της υπόθεσης», δήλωσε ανώτερη αστυνομική πηγή στην εφημερίδα The Times of Malta.
«Το αστυνομικό σώμα δεν θα ανεχθεί τέτοια επεισόδια από τα μέλη του, η πλειονότητα των οποίων εκτελεί το καθήκον της με τιμή».
Την Παρασκευή, ορισμένοι αστυνομικοί έκαναν καταγγελίες για συναδέλφους τους στην αρχή εσωτερικών καταγγελιών. Ισχυρίστηκαν ότι οι αστυνομικοί φέρονται να απήγαγαν έγχρωμους, να τους πήγαν στο Κόρμι, όχι μακριά από το κέντρο της χώρας, και να προχώρησαν στον ξυλοδαρμό τους, μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν λευκοί. Τα περιστατικά φέρονται να έλαβαν χώρα σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές περιπτώσεις.
Το 2019, δύο Μαλτέζοι στρατιώτες κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία ενός μετανάστη από την Ακτή Ελεφαντοστού. Αντιμετώπισαν κατηγορίες για υποκίνηση μίσους λόγω φυλής και φυλετική δολοφονία και αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη. Το θύμα, ο Lassana Cisse Souleymane, περπατούσε στο σπίτι του κατά μήκος ενός δρόμου όταν πυροβολήθηκε από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο, το οποίο στη συνέχεια έφυγε με ταχύτητα, αφήνοντας τον ίδιο νεκρό και δύο άλλους τραυματίες.
Η αστυνομία δήλωσε ότι η επίθεση είχε ρατσιστικά κίνητρα και μια πηγή στην έρευνα δήλωσε ότι ένας από τους υπόπτους είχε παραδεχτεί ότι στόχευε τους μετανάστες «μόνο και μόνο επειδή ήταν μαύροι».
Η Μάλτα, κράτος μέλος της ΕΕ από το 2003, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό τον ρατσισμό καθώς και την εισροή μεταναστών που περνούν από τη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική.
Τον Μάρτιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι η Μάλτα δεν είχε σχέδια να εισαγάγει μια μορφή νομιμοποίησης για άτομα που διέμεναν εκεί για πολλά χρόνια και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.
Άλλες ανησυχίες έχουν εκφραστεί σταθερά σχετικά με την αποτυχία ή την καθυστέρηση της χώρας να ανταποκριθεί σε ανθρωπιστικές εκκλήσεις στη θάλασσα και τη διατήρηση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο σε φρικτές συνθήκες σε «υποβαθμισμένους, ανθυγιεινούς καταυλισμούς μεταναστών».
Τον Οκτώβριο του 2021 ξεκίνησε η πρώτη στρατηγική της χώρας κατά του ρατσισμού με την υποστήριξη της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Ισότητα, Helena Dalli. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό σαν να ήταν μια άμεση επίθεση εναντίον μας», είχε δηλώσει τότε.
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες δημόσιες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της στρατηγικής κατά το τελευταίο έτος.
Πηγή: euractiv.gr