Ελλάδα

Μανωλόπουλος: «Οι ανεμβολίαστοι θα έπρεπε να μην μπορούν να πάνε πουθενά»

«Το lockdown θα πρέπει τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους να είναι η τελευταία λύση»

Parallaxi
μανωλόπουλος-οι-ανεμβολίαστοι-θα-έπ-749456
Parallaxi

Την απαγόρευση εισόδου σε όλους τους χώρους, πρότεινε για τους ανεμβολίαστους πολίτες ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Μανωλόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί θα έπρεπε να μην μπορεί να πάει πουθενά. Τα μέτρα που έχουμε πάρει αυτή την στιγμή είναι κοινωνικού χαρακτήρα. Ακόμα και στα ΜΜΜ θα έπρεπε να μπαίνουν με rapid τεστ.

Εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι παρά τα μέτρα, έχουμε ακόμα χιλιάδες κρούσματα και το πρόβλημα είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ και οι θάνατοι αφορούν συντριπτικά τους ανεμβολίαστους. Αν ήταν μόνο εμβολιασμένοι στην κοινωνία ο ιός ή δεν θα υπήρχε ή αν υπήρχε θα μεταδιδόταν και θα μετρούσαμε μόνο κρούσματα, αλλά με ελάχιστες νοσηλείες και ελάχιστος θανάτους».

Για την εφαρμογή lockdown, είπε ότι «θα πρέπει τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους να είναι η τελευταία λύση και ελπίζω να μην χρειαστεί».

Θα έπρεπε ωστόσο, είπε να πάρουμε μέτρα περιορισμού της κινητικότητας των ανεμβολίαστων, έχοντας έτσι διπλό όφελος, αφενός την μείωση του ιικού φορτίου και την μετάδοση του ιού και την αύξηση των εμβολιασμένων λόγω της ασκηθείσας πίεσης.

Μετάλλαξη Όμικρον

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, δήλωσε πως «υπάρχουν κάποιες ελπίδες ότι μπορεί να μην είναι τόσο επιβαρυντική όσο η Δέλτα και αυτό θα ήταν καλό γιατί αν αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα, σημαίνει ότι θα μπορούσε να κυριαρχήσει ένα στέλεχος που να μην προκαλεί σοβαρή νόσο».

Αυτό που έχει φανεί στην Νότια Αφρική που έχει πολλά κρούσματα με την Όμικρον και σε άλλες περιοχές, είναι ότι τα άτομα αυτά δεν νοσούν σοβαρά, ανέφερε ο κ. Μανωλόπουλος, καθώς είναι είτε ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα.

Παράλληλα, έχουν λίγες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ δεν έχουν καταγραφεί εισαγωγές σε ΜΕΘ ούτε και θάνατοι. Αυτό είναι το ενθαρρυντικό στοιχείο, που μένει να επιβεβαιωθεί με περισσότερες μελέτες, είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα