MARC: Στοιχεία πώς μετακινήθηκαν οι ψηφοφόροι του κάθε κόμματος
Απώλειες και εισροές αναλυτικά - ΒΙΝΤΕΟ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MARC Θωμάς Γεράκης παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τα στοιχεία των εισροών και των διαρροών των κομμάτων στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Σύμφωνα με τα επίσημα ποσοστά που παρουσίασε ο κ. Γεράκης η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας είναι στο 81,7% και πήρε ένα 10,8% των ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ, ένα 14,1% από το ΠΑΣΟΚ, ένα 2,6% από το ΚΚΕ. ένα 11,5% από την Ελληνική Λύση και ένα 9,6% από το Μέρα25 και ένα 15,6% των ψηφοφόρων από άλλο κόμμα.
Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι, με βάση τα στοιχεία της MARC, στο 60,1% και απώλειες προς τη ΝΔ που αγγίζουν το 10,8%, το 9,9% προς το ΠΑΣΟΚ, το 5% προς το ΚΚΕ, το 3,4% προς Ελληνική Λύση, το 3,3% προς Μέρα25 και το 7,5% προς άλλο κόμμα
Το ΠΑΣΟΚ είχε συσπείρωση 76% και εισροές ψήφων 3,7% από τη ΝΔ, 9,9% από το ΣΥΡΙΖΑ, 3,5% από το ΚΚΕ,2,9% από την Ελληνική Λύση, 6,3% από το Μέρα25 και 8,2% από άλλο κόμμα.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στη μάχη του σταυρού
Οι χθεσινές εκλογές της 21ης του Μάη δεν έκρυβαν μόνο τη μεγάλη έκπληξη της διαφοράς των 20 μονάδων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν ολοκληρώθηκε και η καταμέτρηση των σταυρών, οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν, με πολλά πρωτοκλασάτα ονόματα και celebrities από όλα τα κόμματα να μένουν εκτός Βουλής.
Νέα Δημοκρατία
Ξεκινώντας από τη Νέα Δημοκρατία και τον νότιο τομέα, ο Νίκος Δένδιας έκοψε εντυπωσιακά το νήμα σε ένα ψηφοδέλτιο με πρωτοκλασάτα ονόματα, φτάνοντας τους 93.725 σταυρούς
Μεγάλη νίκη και για τη Σοφία Ζαχαράκη η οποία ζήτησε για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών στην ανατολική Αττική και πήρε 52.514 σταυρούς, αφήνοντας στη δεύτερη και τρίτη το ισχυρό δίδυμο του υπουργείου Εσωτερικών, Μάκης Βορίδη με 42.644 σταυρούς, και Στέλιο Πέτσα με 34.452.
Πρωτιά σε ψήφους καταγράφει στις Σέρρες ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δέχτηκε τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στα Τέμπη και μάλιστα με τον Αλέξη Τσίπρα να κατεβαίνει υποψήφιος στην ίδια περιφέρεια, με 23.168 ψήφους.
Στην Φθιώτιδα, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου (20.304 σταυρούς), δεύτερος μετά τον Χρήστο Σταικούρα (24.636 σταυρούς), δεν κατάφερε να πάρει κοινοβουλευτική έδρα αναμένοντας τώρα τις επόμενες εκλογές
Η τακτική των celebrities δε λειτούργησε όπως φαίνεται.
Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, πρωταθλητής Ευρώπης του 2004, κατέβηκε υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στον νομό Ιωαννίνων, αλλά δεν εξελέγη, παίρνοντας μόλις 2.105 ψήφους. Πρώτος εκεί ήταν ο Κωνσταντίνος Τασούλας με 16.511 ψήφους.
Εκτός και η Νόνη Δούνια υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Πειραιώς και Νήσων, η οποία δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Πρώτοι στην Α’ Πειραιώς με τη ΝΔ εκλέγονται οι Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου και Νικόλαος Βλαχάκος.
ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερη μετά το Ευκλείδη Τσακαλώτο (24.069 ψήφοι) στον βόρειο τομέα Αττικής η Αθηνά Λινού, η καθηγήτρια ιατρικής γνωστή από την περίοδο του κορωνοϊού (24.063 ψήφοι).
Τρίτη η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ εκτός φαίνεται να μένει, τουλάχιστον προς το παρόν, ο Κώστας Ζαχαριάδης με 16.921 ψήφους.
Στην ανατολική Αττική, εκτός και η πολυσυζητημένη μεταγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου με 6.618 ψήφους. Πρώτοι, Γιώργος Καραμέρος και ακολουθεί ο Χρήστος Σπίρτζης.
Στην Α’ Αθηνών, εκτός βρίσκεται ο Νίκος Φίλης με 11.471 ψήφους, ενώ στον βόρειο τομέα μένει εκτός και ο Πάνος Σκουρλέτης με 15.211 ψήφους.
Στον δυτικό τομέα εκτός μένει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Στα Χανιά, μέσα ο Παύλος Πολάκης με 10.950 σταυρούς, εκτός ο Γιώργος Σταθάκης με 4.648.
Στην Α’ Θεσσαλονίκης, η δημοσιογράφος και ψυχοθεραπεύτρια Ράνια Θρασκιά έρχεται δεύτερη με 15.034 ψήφους μετά την Κατερίνα Νοτοπούλου που συγκέντρωσε 15.948.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος που ετέθη εκτός ψηφοδελτίων στο παραένα έλαβε 3.181 ψήφους παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει την απόσυρσή του.
Εκτός Βουλής έμεινε και ο πολυσυζητημένος Μιθριδάτης Χατζηχατζόγλου, γνωστός από το συγκρότημα «Ημισκούμπρια». Ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στον νότιο τομέα Αθηνών. Πήρε 7.234 ψήφους.
Δεν εξελέγη στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου, ο οποίος πήρε 10.398 ψήφους.
ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ, στην Α’ Αθηνών πρώτος είναι ο Παύλος Γερουλάνος με 8.019 ψήφους αφήνοντας εκτός Βουλής τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος πήρε 6.268 ψήφους.
Εκτός και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ήταν υποψήφιος στον βόρειο τομέα Αθηνών, στη συγκεκριμένη περιφέρεια την έδρα κέρδισε η Μιλένα Αποστολάκη με 10.628 ψήφους.
ΚΚΕ
Στο Κουμμουνιστικό Κόμμα και τον νότιο τομέα, πρώτη εξελέγη η Σεμίνα Διγενή με 13.341 ψήφους. Στην Α’ Αθήνας εκτός η μεταγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα με 5.907 ψήφους και πρώτη η Λιάνα Κανέλλη με 11.224 ψήφους. Εκτός και ο Διονύσης Τσακνής, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής που βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ.
Οι επώνυμοι που δεν μπήκαν
Ο Αντώνης Ξυλούρης, γνωστός και αγαπημένος τραγουδοποιός «Ψαραντώνης», που ήταν υποψήφιος στο Επικρατείας του ΜέΡΑ25, δεν μπήκε στη Βουλή, όπως και ο ηθοποιός και πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, που είχε κατεβεί με το κόμμα «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Δύο ηθοποιοί, ο Χρήστος Βαλαβανίδης ήταν υποψήφιος στον Β1 βόρειο τομέα Αττικής και ο Ηλίας Λογοθέτης στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών, δεν μπόρεσαν επίσης να εκλεγούν με το «Κίνημα Φτωχών», επικεφαλής του οποίου είναι ο Παύλος Κοντογιαννίδης.