Top

Μαρία Λεπενιώτη: Ποια είναι η δικαστής που καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή

Ποια είναι όμως η Μαρία Λεπενιώτη που έφερε εις πέρας μια τόσο σημαντική δίκη;

Parallaxi
μαρία-λεπενιώτη-ποια-είναι-η-δικαστής-668303
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

Μαρία Λεπενιώτη. Η αρεοπαγίτης που ανακοίνωσε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Η δικαστής που έκρινε ένοχο τον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Μόλις εκφώνησε για πρώτη φορά τη λέξη «ένοχος» το ακροατήριο ξέσπασε σε ζητωκραυγές και η μητέρα του Παύλου Φύσσα φώναξε ανακουφισμένη «Γιε μου τα καταφέραμε». Η πρόεδρος ζήτησε αμέσως να γίνει ησυχία στην αίθουσα για να συνεχίσει.

Έτσι αυστηρή, αλύγιστη, δίκαιη, όπως ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύχρονης ακροαματικής διαδικασίας. Μάλιστα με την απόφαση της κλείνει ένα κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου.

Στιγμιότυπο Βίντεο

Ποια είναι όμως η Μαρία Λεπενιώτη που έφερε εις πέρας μια τόσο σημαντική δίκη;

Η πλέον πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη γεννήθηκε το 1958 και μπήκε στο δικαστικό σώμα τον Απρίλιο του 1984, προήχθη στο βαθμό του εφέτη τον Δεκέμβριο του 2006. Η Μαρία Λεπενιώτη ανέλαβε το τιμόνι στη δίκη της Χρυσής Αυγής πριν από 5,5 χρόνια ως εφέτης τότε και κατάφερε να διευθύνει με μαεστρία και να φέρει εις πέρας μία μαραθώνια ακροαματική διαδικασία.

Το «πρώτο βιολί» της έδρας έχει χαρακτηριστεί από συναδέλφους της εργασιομανής, άτεγκτη και αυστηρή, ενώ κατά τη θητεία της από το πόστο της 9ης τακτικής ανακρίτριας ασχολήθηκε με σημαντικές υποθέσεις.

Μερικές μόνο από τις υποθέσεις που έχει ασχοληθεί είναι η συμμετοχή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ σε κυκλώματα προστασίας νυχτερινών κέντρων, το περιβόητο «συνδικάτο του εγκλήματος», η εμπλοκή πρώην δημάρχου σε σκάνδαλο ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η υπόθεση καταπάτησης Κωπηλατοδρομίου.

Πέρα, όμως, από επαγγελματίας στη δουλειά της είναι σύζυγος και μητέρα. Παντρεμένη με τον διακεκριμένο ιατροδικαστή και προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκο Καρακούκη, με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο παιδιά.

Επίσης, πριν από 22 χρόνια χειρίστηκε, ως ανακρίτρια την υπόθεση της άγριας επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από μέλη της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τότε τον αποκαλούμενο «Περίανδρο».

Πηγή: megatv.com / kathimerini.gr / in.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα