Ελλάδα

Μαρινάκης στο Ειδικό Δικαστήριο: Καμία παρανομία στις τηλεοπτικές άδειες

«Θεωρώ ότι, σωστά έπραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 να κάνει το διαγωνισμό», δήλωσε

Parallaxi
μαρινάκης-στο-ειδικό-δικαστήριο-καμί-932466
Parallaxi

«Δεν διαπίστωσα τίποτα παράνομο, ούτε και κάποιο έγκλημα για να το καταγγείλω» είναι λόγια του μεγαλοεπιχειρηματία και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, που κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη, για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ, με κατηγορούμενο τον πρώην Υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Ο κ. Μαρινάκης παραδέχτηκε ότι είχε συναντηθεί με το Νίκο Παππά, όπου του ζητήθηκε να παράσχει στον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα βοήθεια, για το διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες.

«Δεν ήταν παράνομες οι συναντήσεις της κυβέρνησης με επιχειρηματίες ενόψει του διαγωνισμού», τόνισε ο κ. Μαρινάκης, ενώ συμπλήρωσε ότι: «δεν διαπίστωσα τίποτα παράνομο σε σχέση με τη συμμετοχή Καλογρίτσα στον διαγωνισμό».

Όπως είπε στην κατάθεση του ο κ. Μαρινάκης, την περίοδο εκείνη δέχτηκε τηλεφώνημα για συνάντηση με το Νίκο Παππά, καθώς η τότε κυβέρνηση όπως είπε «ήθελε να αποκτήσει κανάλι μέσω του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα»

«Δεν ήταν κάτι κρυφό» τόνισε ο Βαγγέλης Μαρινάκης καθώς «υπήρχαν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ήθελε τότε να αποκτήσει ο Καλογρίτσας τηλεοπτικό σταθμό». Όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης η συνάντηση με τον Παππά έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο κ. Μαρινάκης δήλωσε αντίθετος με τα κριτήρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για το πόσα θα πάρει κάθε ΜΜΕ επί κόβιντ (λίστα Πέτσα) και τόνισε: «Δεν ήθελα να έχω σχέση με αυτό; Eιμαστε οι μόνοι που επιστρέψαμε τα χρήματα».

Ο κ. Μαρινάκης κατέθεσε:

Πρόεδρος: Έχετε καταθέσει ότι, είσασταν θετικός στη θεσμοθέτηση του διαγωνισμού για τις άδειες.

Μαρινάκης: Θεωρούσα ότι, ήταν σωστό να έχουμε στην Ελλάδα 4 τηλεοπτικούς σταθμούς και ότι, αυτό το νούμερο θα ήταν βιώσιμοι και ότι, αυτοί οι σταθμοί θα έπρεπε να ξεκινήσουν να πληρώνουν το τίμημα. Και θεωρώ ότι, σωστά έπραξε η τότε Κυβέρνηση, να κάνει το διαγωνισμό και οι ενδιαφερόμενοι να πληρώσουν το υψηλότερο τίμημα.

Πρόεδρος: Έχετε καταθέσει ότι, την πρώτη ημέρα την προθεσμίας, επικοινώνησε μαζί σας ο κ. Παππάς και σας ζήτησε μια χάρη και είπε ότι, είναι επιθυμία του Πρωθυπουργού να πληρώσετε αμέσως.

Μαρινάκης: Δεν θεωρώ ότι, ήταν χάρη. Ήταν σωστό να ζητήσουν η πληρωμή να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Δεν ήταν πρόβλημα για μένα να πληρώσουμε την πρώτη μέρα. Ήταν σωστή σκέψη, για να δείξουν ότι, μετά το πέρας του διαγωνισμού όλα βαίνουν σωστά και η διαδικασία δουλεύει σωστά.

Πρόεδρος: Είχατε δώσει μία συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου και είπατε ότι, εκτός από αυτό σας ζήτησε και μία άλλη χάρη. Να συναντηθώ με τον κ. Καλογρίτσα, που δεν γνώριζα και να βοηθήσω όσο μπορώ στην πρώτη δόση τον κ. Καλογρίτσα. Ο κ. Παππά έκλεισε το ραντεβού.

Πρόεδρος: Xαριστικά ή ως δάνειο;

Mαρινάκης: Ως δάνειο.

Πρόεδρος: Αναρωτηθήκατε γιατί σας ζητήθηκε;

Mαρινάκης: Αυτό που πραγματικά είχε συμβεί, ήταν ότι, ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας θεωρούσαν σωστό να βοηθήσουν τον κ. Καλογρίτσα, να αποκτήσουν μία συχνότητα και να βάλουν δικούς τους ανθρώπους, όπως τον κ. Αρβανίτη να τρέξουν το σταθμό και να έχουν φιλικά προσκείμενο ένα σταθμό στην Κυβέρνηση, κάτι που θεωρώ ότι σε μία δημοκρατία δεν θα πρέπει μία Κυβέρνηση, να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, εκτός εάν όπως το ΚΚΕ, είχε δηλωμένα ραδιοφωνικό σταθμό, που ανήκει σε αυτό το κόμμα και είναι η φωνή του κόμματος και είναι ξεκάθαρο και δηλωμένο από την αρχή και ο καθένας ξέρει ποιον ακούει και ποιόν διαβάζει.

Πρόεδρος: Ο κατηγορούμενος ήθελε να παράσχει βοήθεια οικονομική, για να τον βοηθήσει ως φίλος και γνωστός τον κ. Καλογρίτσα ή αποσκοπούσε στο εγχείρημα να εκπορεύεται από την Κυβέρνηση;

Mαρινάκης: Η άποψη μου είναι και γνωρίζοντας τον κ. Καλογρίτσα, ότι, η επιθυμία ήταν καθαρά του κ. Τσίπρα και του κ. Παππά, για λογαριασμό της Κυβέρνησης. Ο άνθρωπος δεν είχε κανένα σκοπό να εμπλακεί. Είχε τη δουλειά του και σπρώχτηκε σε αυτό για να δουλέψει ο σταθμός υπέρ ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόεδρος: Την άποψη αυτή τη συνάγετε από κάποια γεγονότα;

Mαρινάκης: Tο συμπέρανα γιατί όλη αυτή η διαδικασία, το να μου ζητήσουν να έρθω σε επαφή με τον κ. Καλογρίτσα, είχε την σύμφωνη γνώμη Τσίπρα.

Πρόεδρος: Στην ίδια συνέντευξη λέτε ότι, στο παρελθόν είχατε συναντήσεις με τον κ. Παππά και στο γραφείο και στο σπίτι σας και αυτό αφορούσε και το διαγωνισμό και άλλα θέματα.

Μαρινάκης: Στο γραφείο η συνάντηση ήταν επίσημη και έγινε μετά το διαγωνισμό. Άλλες συναντήσεις που είχα λάβει μέρος στο Μέγαρο Μαξίμου, είχαν να κάνουν για τα κανάλια και θέματα για το Δήμο Πειραιά.

Πρόεδρος: Kατά τη συνάντηση με τον κ. Καλογρίτσα τι ειπώθηκε;

Mαρινάκης: Ο κ. Καλογρίτσας ήρθε στο γραφείο μου μετά από επικοινωνία μου με τον κ. Παπά και μου εξέφρασε την επιθυμία δική του και της Κυβέρνησης να τον βοηθήσω για τη πρώτη δόση για τη άδεια του σταθμού. Του εξήγησα ότι, ήταν δύσκολο να βρεθούν αυτά τα χρήματα και θα δώσει λανθασμένα μηνύματα στους άλλους καναλάρχες. Ήταν μεγάλο το χρηματικό ποσόν και δεν ήταν προγραμματισμένο, ώστε να μπορεί να πληρωθεί άμεσα. Ήταν πολλά τα εκατομμύρια και θεωρούσα ότι, δεν ήταν σωστό να εμπλακώ σε αυτή τη διαδικασία.

Πρόεδρος: Γιατί δεν το ξεκόψατε αμέσως στον κ. Παππά;

Mαρινάκης: Όταν σου ο ζητάει ο Παππάς, θεώρησα σωστό να δεχτώ να συναντήσω τον κ. Καλογρίτσα. Καταλάβαινα τι ήθελε. Τον δέχτηκα τον Καλογρίτσα και του απάντησα αμέσως. Δεν τον άφησα να περιμένει.

Πρόεδρος: O κ. Καλογρίτσας σας μίλησε;

Mαρινάκης: Ήταν σύντομη η κουβέντα. Ο ο άνθρωπος είχε τη δυσκολία του. Πιέστηκε. Ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας και άλλοι από την Κυβέρνηση του ζήταγαν να το πράξει. Δεν ήταν η δουλειά του. Το έκανε περισσότερο γι΄ αυτούς..

Πρόεδρος: Σας είπε ότι, δεν είχε ή ότι, δεν σκόπευε να διαθέσει τα χρήματα;

Mαρινάκης: Η κουβέντα μας δεν επεκτάθηκε στην επόμενη δόση ή στα έξοδα του σταθμού. Περιορίστηκε στο ποσόν της πρώτης δόσης και δεν μπήκα σε αυτή τη διαδικασία.

Πρόεδρος: Aφου ο κ. Παπάς και η τότε Κυβέρνηση ήθελα να αποκτήσει κανάλι ο κ. Καλογρίτσας γιατί δεν τον βοήθησαν;

Mαρινάκης: Προσπάθησαν. Δεν μπορούσαν να το πράξουν ως το τέλος. Αλλά οι άνθρωποι το προσπάθησαν

Πρόεδρος: Γιατί δεν του έδωσαν τη 48ωρη προθεσμία.

Μαρινάκης: Θεωρώ ότι, το προσπάθησαν. Αλλά εν του δίνανε κι άλλη προθεσμία θα δημιουργούσε προβλήματα και στους άλλους καναλάρχες και Κυβέρνηση δεν ήθελα να τα αντιμετωπίσει.

Ο κ. Σαββίδης είχα κάνει μια περίεργη δήλωση ότι, λειτούργησε σαν λαγός, για να αυξηθεί το τίμημα. Και ο κ. Σαββίδης ήταν φίλα προσκείμενος στην Κυβέρνηση. Άρα δεν είχε σημασία ότι η άδεια δεν δόθηκε στον κ. Καλογρίτσα. Γιατί δόθηκε στον κ. Σαββίδη, που ούτως ή άλλως τους βοήθησε.

Πρόεδρος: Όλα αυτά τα εξαιρετικά σημαντικά, γιατί τα δημοσιοποιήσατε δύο χρόνια μετά και όχι αμέσως? Γιατί περιμένατε δυο χρόνια, για να δημοσιοποιήσετε κάτι τόσο σοβαρό?

Mαρινάκης: Δεν θεώρησα ότι, ήταν κάτι που έπρεπε να το καταγγείλω. θεωρούσα ότι, δεν ήταν ηθικό. Αλλά δεν θεώρησα ότι, ήταν κάποιο έγκλημα, που θα έπρεπε να καταγγείλω

Εισαγγελέας (Ολγα Σμυρλή): Tι ειπώθηκε στις συναντήσεις;

Mαρινάκης: Στη συνάντηση μας ήταν προφανές ότι, η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να αποκτήσει την άδεια ο Καλογρίτσας.

Εισαγγελέας: Σας είπαν ότι, θέλουμε ένα σταθμό φιλικό προς εμάς? Λέχτηκαν τέτοια πράγματα;

Mαρινάκης: Μου εξέφρασαν την επιθυμία τους ότι, θα ήθελαν να αποκτήσει ένα σταθμό ο Καλογρίτσας, όταν έχει ήδη γίνει διαγωνισμός και μου ζητάνε να δω τον κ. Καλογρίτσα. Δεν μπήκαμε στο ποιος δημοσιογράφος θα είναι ο διευθυντής ‘η ποιος θα λέει τις ειδήσεις. Μου είπαν ο Καλογρίτσας θέλουμε να αποκτήσει ο Καλογρίτσας ένα σταθμό και καλό θα είναι για μας να αποκτήσει.

Εισαγγελέας: Εκφράσατε κάποια αντίρρηση;

Mαρινάκης: Oχι καμία αντίρρηση.

Εισαγγελέας: Tους αφήσατε περιθώριο ότι, μπορείτε;

Mαρινάκης: Όταν λες σε έναν άνθρωπο ότι, αυτό το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο και δεν είναι και σωστό και τα χρήματα 25 εκατομμύρια είναι πολλά δεν μπορείς να το βρεις σε δυο μέρες…

Εισαγγελέας: Αφού είσασταν εκ προοιμίου αρνητικός, γιατί δεχτήκατε τη συνάντηση;

Mαρινάκης: Θεωρούσα ότι είναι δύσκολο το έλεγα στους ίδιους, Να το πω διαφορετικά, σας ρωτάνε την νομική σας άποψη για κάτι και λέτε αυτό δεν προχωράει, μήπως μπορείτε να δείτε τον αρμόδιο να του το πείτε? Tια θα κάνατε?

Eισαγγελέας: Tωρα το λέτε έτσι.

Mαρινάκης: Όχι από την αρχή το είπα.

Αναπληρωτής εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας: Tη σχέση σας με τον Υπουργό Νίκο Παπά, πως θα τη χαρακτηρίζατε, γιατί είπατε ότι, ερχόταν στο σπίτι σας και στο γραφείο σας.

Μαρινάκης: Είπα στο γραφείο μου ήταν επίσημο.

Εισαγγελέας: Στον κόσμο του επιχειρείν, στον κόσμο σας, δεν είναι ασυνήθιστο να απευθύνεται κάποιος σε ανταγωνιστή και να του λέει να δώσει χρήματα σε ανταγωνιστή;

Mαρινάκης: Σωστό. Μπορείτε να ρωτήσετε τον κ. Καλογρίτσα. Του είπανε θα κατέβεις στο διαγωνισμό και πιέστηκε.

Πρόεδρος: Tι ωθεί έναν επιχειρηματία να ασχοληθεί με ζημιογόνες επιχειρήσεις;

Mαρινάκης: Είχα πει στην αρχή ότι, θεωρώ σωστό το διαγωνισμό, γιατί θεωρούσα ότι, σε μια μικρή χώρα 4 κανάλια είναι πάρα πολλά. Και τα 4 κανάλια παρά το υψηλό θα είναι κερδοφόρα. Αλλά ένα έχουμε 6 ή 7 όπως σήμερα, είναι πολύ δύσκολο τα κανάλια, να είναι κερδοφόρα. Οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ δεν πρέπει να στηρίζονται στο κράτος. Στη χώρα μας είναι δύσκολο να το καταλάβουν, αλλά περνώντας τα χρόνια βιώνουμε πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Και πριν από 2 χρόνια, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει τίμημα στα κανάλια για τον κόβιντ, εμείς τα επιστέψαμε τα χρήματα. Γιατί τα κριτήρια τους για το ποιοι θα πάρουν τα χρήματα ήταν λάθος και λανθασμένος και δεν ήθελα να έχω καμία σχέση με αυτό.

Σύνδικος: Από την εμπειρία σας στην ιδιωτική τηλεόραση, πως θα τη χαρακτηρίζατε από πλευράς συνταγματικότητας και ισότιμης μετάδοσης ειδήσεων;

Mαρινέκης: Θα μπορούσα να μιλήσω για το δικό μας κανάκι και τις δικές μας εφημερίδες. Αλλά η δική μου παρουσία ξεκινάει από το 2017 στον Τύπο και το 2019 στις τηλεοπτικές συχνότητες. Εμείς δεν έχουμε επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που χρειάζονται το κράτος. Η ναυτιλία είναι η βασική μου ενασχόληση. Είναι μία δουλειά που έχει να κάνει με το εξωτερικό, που είναι ένα περιβάλλον πολύ ανταγωνιστικό και δεν μπορεί να πάρει τηλέφωνο ένας δημοσιογράφος και να πει στήριξε μας. Παίζεις με πολύ δυνατούς αντιπάλους. Και από τη στιγμή, που δεν χρειάζεσαι το κράτος για τις δουλειές σου μπορείς να είσαι πιο αντικειμενικός με τις πληροφορίες. Θεωρώ ότι, έχουμε πράξει σωστά και το βλέπουμε από την ανταπόκριση του κοινού.

Την ίδια στάση κράτησε ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης και στις ερωτήσεις, που δέχτηκε από τους συνηγόρους του πρώην υπουργού Γιάννη Μαντζουράνη, Βαγγέλη Γεωργακόπουλου και Θεόδωρου Μαντά.

Γιάννης Μαντζουράνης: Εκτός από αυτό το πολιτικά ή ηθικά μη σωστό διαπιστώσατε κατά την διαδικασία του διαγωνισμού μία παρατυπία η παρανομία κατά τη νομική διαδικασία;

Μαρινάκης: Δεν παρατήρησα κάτι παράνομο. Θεωρούσα πάρα πολύ καλό τον διαγωνισμό. Σε μια χώρα μικρή όπως η Ελλάδα τα 4 κανάλια είναι υπεραρκετά. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να είναι βιώσιμα και κερδοφόρα. Με 6 ή 7 κανάλια, όπως είναι σήμερα, είναι πολύ δύσκολο να είναι κερδοφόρα.

Μαντζουράνης: Υπήρξε κάποια άλλη παρέμβαση Παππά υπέρ Καλογρίτσα ή κατά άλλου υποψηφίου;

Μαρινάκης: Όχι δεν διαπίστωσα. Δεν μου είπε ο Παππάς να κάνει κάτι άλλο σε βάρος άλλο υποψηφίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα