Μαριούπολη: 15.000 κάτοικοι έχουν αρπαγεί και εκτοπιστεί παρανόμως στη Ρωσία
Τι ανακοίνωσαν οι αρχές της πολιορκημένης πόλης - Περίπου 4,3 εκατ. παιδιά έχουν εκτοπιστεί από την χώρα
Οι αρχές της πολιορκημένης Μαριούπολης ανακοίνωσαν σήμερα ότι περί τους 15.000 πολίτες έχουν αρπαγεί και παρανόμως εκτοπισθεί στην Ρωσία μετά την κατάληψη τμημάτων της πόλης από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Οι τοπικές αρχές δήλωσαν την Κυριακή ότι χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί εκτός της Ουκρανίας δια της βίας, χωρίς να δώσουν ακριβέστερο αριθμό. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι λεωφορεία που μετέφεραν πολλές εκατοντάδες ανθρώπους που η Μόσχα αποκάλεσε πρόσφυγες από την Μαριούπολη διέσχισαν τα σύνορα προς την Ρωσία τις τελευταίες ημέρες.
«Κάτοικοι της Αριστερή Οχθης έχουν αρχίσει να εκτοπίζονται μαζικά στην Ρωσία. Συνολικά, περί τους 15.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έπεσαν θύματα παράνομου εκτοπισμού», ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πολιορκημένης πόλης.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη απευθυνόμενος στο ιταλικό Κοινοβούλιο ότι «τίποτε δεν έχει μείνει» στην Μαριούπολη έπειτα από εβδομάδες ρωσικών βομβαρδισμών.
Οι κάτοικοι που έχουν παγιδευθεί στην πόλη παραμένουν στα υπόγεια χωρίς τροφή, νερό και θέρμανση.
Ομάδα του Reuters που έφθασε την Κυριακή στο υπό ρωσικό έλεγχο τμήμα της πόλης περιέγραψαν μία ρημαγμένη πόλη με καμένα κτίρια κατοικιών και πτώματα σκεπασμένα με κουβέρτες να κείτονται στους δρόμους.
Ζελένσκι στο σουηδικό κοινοβούλιο: Η Ουκρανία μάχεται για την ασφάλεια της Ευρώπης, πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ
Η Ουκρανία μάχεται για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης και θα πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Δεν μαχόμαστε μόνο για τον λαό της Ουκρανίας, αλλά για την ασφάλεια της Ευρώπης και έχουμε αποδείξει ότι αξίζουμε να γίνουμε πλήρη μέλη της ΕΕ», επεσήμανε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Σουηδίας μέσω τηλεδιάσκεψης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι έχει ήδη απευθύνει ομιλία στη Βουλή της Βρετανίας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη Γερμανική Βουλή, σε Αμερικανούς Γερουσιαστές, στο ιταλικό κοινοβούλιο κ.α.
«Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσει αυτή η απόφαση και είμαι πεπεισμένος ότι θα μας στηρίξετε ακόμη και σε αυτό», πρόσθεσε.
Ο Ζελένσκι, ο οποίος θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και στην έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ζήτησε να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και ζήτησε τη βοήθεια της Σουηδίας στην ανοικοδόμηση της χώρας του μετά το τέλος του πολέμου.
«Θέλω σουηδικές εταιρείες, Σουηδοί αρχιτέκτονες, το σουηδικό κράτος και ο σουηδικός λαός να συμμετάσχουν σε αυτό», τόνισε. «Θα ανοικοδομήσουμε (την Ουκρανία) για χάρη του λαού (…) για χάρη της Ευρώπης», κατέληξε.
Ουκρανία: Ο υπουργός Γεωργίας φέρεται να υπέβαλε την παραίτησή του
Ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας Ρόμαν Λεστσένκο υπέβαλε την παραίτησή του, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος στο Reuters χωρίς να αναφέρει τον λόγο.
Ο σύμβουλος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως η Βουλή θα ψηφίσει για το αν θα δεχθεί την παραίτηση ή όχι, ενδεχομένως ακόμη και σήμερα.
Πριν από λίγο ο βουλευτής Μίκολα Σόλσκιι αποδέχθηκε μια πρόταση να γίνει ο επόμενος υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, όπως είπε ο ίδιος στο Reuters.
Unicef: Καταστροφή για τα παιδιά στην Ουκρανία – Πάνω από τα μισά έχουν εκτοπιστεί
Περισσότερα από τα μισά παιδιά στην Ουκρανία έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της ανασφάλειας και των συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.
«Στη διάρκεια ενός μήνα πολέμου στην Ουκρανία εκτοπίστηκαν 4,3 εκατομμύρια παιδιά, περισσότερος από τον μισό παιδικό πληθυσμό που εκτιμάται στα 7,5 εκατομμύρια», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Unicef.
Περίπου 1,8 εκατομμύριο παιδιά έχουν διασχίσει τα σύνορα της χώρας για να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες και 2,5 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένα.
«Ο πόλεμος προκάλεσε έναν από τους πιο μεγάλης κλίμακας εκτοπισμούς παιδιών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε η γενική γραμματέας της Unicef Κάθριν Ράσελ.
«Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα η οποία κινδυνεύει να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις επόμενες γενιές. Η ασφάλεια των παιδιών, η ευημερία τους και η πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες απειλούνται από μια φρικτή και αδιάκοπη βία», πρόσθεσε.
Εξάλλου τουλάχιστον 81 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία και 108 τραυματιστεί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία όμως υπογράμμισε ότι οι πραγματικοί αριθμοί πιθανόν να είναι μεγαλύτεροι.
Ο πόλεμος έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις πολιτικές υποδομές και στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Καταστροφή για τα παιδιά στην Ουκρανία
Περισσότερα από 450.000 παιδιά ηλικίας 6 με 23 μηνών έχουν ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας, σημείωσε η Unicef.
Παράλληλα η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει παρατηρήσει μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών, κυρίως κατά της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας, και εξέφρασε την ανησυχία ότι ενδέχεται σύντομα να ξεσπάσουν επιδημίες, κυρίως σε περιοχές όπου επικρατεί συνωστισμός στις οποίες οι άνθρωποι καταφεύγουν για να γλιτώσουν από τη βία.
«Μέσα σε μερικές εβδομάδες ο πόλεμος προκάλεσε μια τέτοιας έκτασης καταστροφή για τα παιδιά στην Ουκρανία», παρατήρησε η Ράσελ.
«Τα παιδιά χρειάζονται άμεσα ειρήνη και προστασία. Έχουν ανάγκη να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους. Η Unicef εξακολουθεί να ζητεί την κήρυξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την προστασία των παιδιών. Οι βασικές υποδομές από τις οποίες εξαρτώνται τα παιδιά –περιλαμβανομένων των νοσοκομείων, των σχολείων και των πολιτικών κτιρίων– δεν θα πρέπει να γίνονται ποτέ στόχος επιθέσεων», υπογράμμισε.
Η Unicef και οι εταίροι της προσπαθούν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στα παιδιά στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες.
Στην Ουκρανία η Unicef έχει προσφέρει ιατρικά εφόδια σε 49 νοσοκομεία σε 9 επαρχίες, περιλαμβανομένου του Κιέβου, του Χαρκόβου, του Λβιβ και του Ντνίπρο, ενώ εξακολουθεί να διανέμει νερό και εξοπλισμό υγιεινής στις κοινότητες που βρίσκονται υπό πολιορκία.
Τις επόμενες εβδομάδες η οργάνωση σκοπεύει να ξεκινήσει να παρέχει βασικά είδη στις πιο ευάλωτες οικογένειες και να δημιουργεί ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τα παιδιά σε περιοχές κλειδί της Ουκρανίας.
Όμως «παρά τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής, άμεση και χωρίς προσκόμματα ανθρωπιστική πρόσβαση, σοβαρές δυσκολίες παραμένουν στις πλέον πληγείσες περιοχές της χώρας», κατέληξε η Unicef.
Ζελένσκι: O αστραπιαίος πόλεμος του Πούτιν απέτυχε, η Ουκρανία αντιστέκεται
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica τόνισε ότι «ο αστραπιαίος πόλεμος του Πούτιν απέτυχε» και ότι «η χώρα του συνεχίζει να αντιστέκεται».
«Ο στρατός, οι πολίτες της χώρας μου, οι αρχές του Κιέβου και σε πολλές άλλες περιοχές συγκεντρώθηκαν και προέβαλαν τεράστια αντίσταση, μπλοκάροντας την εισβολή αυτή, την πιο βάρβαρη από την περίοδο του Β’ Πακοσμίου Πολέμου», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
«Ο αστραπιαίος πόλεμος απέτυχε και η αντίσταση των ουκρανών, οι οποίοι υπερασπίζονται την χώρα τους, τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους, την ελευθερία και την κυριαρχία τους, συνεχίζεται εδώ και ένα μήνα. Ο εχθρός έχει πτοηθεί ηθικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «ο ρωσικός στρατός δεν σέβεται καμία διεθνή συνθήκη, χρησιμοποιεί απαγορευμένες βόμβες και όπλα και σκοτώνει γυναίκες και παιδιά».
Μιλώντας στην La Repubblica ο Ζελένσκι δήλωσε πρόθυμος να συναντήσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά όχι για να δεχθεί την επιβολή ρωσικού τελεσίγραφου και επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ασκήστε πίεση στον εισβολέα, αυξήστε τις κυρώσεις, μην αγοράζετε ρωσικά εμπορεύματα, αποσύρετε τις επιχειρήσεις σας από την χώρα αυτή. Η Ρωσία πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της εγκληματικής δράσης της. Στην οικονομία της, με άδεια ράφια των μαγαζιών, με τα γιοτ και της τις βίλες υπό κατάσχεση, με το να μην μπορούν να ταξιδέψουν οι Ρώσοι στην πανέμορφη χώρα σας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Βρετανία: Πιέσεις μπορούν να ασκηθούν όσον αφορά τα αποθέματα χρυσού του Πούτιν
Η Βρετανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι θα αυξήσουν τις οικονομικές πιέσεις στη Ρωσία εξετάζοντας αν μπορούν να γίνουν περισσότερα για να εμποδίσουν την πρόσβαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στα αποθέματα χρυσού, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Οι δυτικές κυρώσεις οδήγησαν στο πάγωμα μεγάλου μέρους από τους ύψους 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων πόρους της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, στον αποκλεισμό ορισμένων τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και στην πρόκληση πλήγματος στο ρούβλι.
Ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες, ο Τζόνσον δήλωσε στον Ραδιοσταθμό LBC ότι ο Πούτιν πέρασε ήδη μια κόκκινη γραμμή και ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
“Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα”, σημείωσε. “Και ως εκ τούτου χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα οικονομικά. Για παράδειγμα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα ώστε να τον σταματήσουμε να χρησιμοποιεί τα αποθέματά του χρυσού, επιπροσθέτως των αποθεμάτων του σε ρευστό;”, συνέχισε.
“Όσο μεγαλύτερη πίεση ασκήσουμε τώρα, ιδιαίτερα σε πράγματα όπως ο χρυσός, τόσο περισσότερο πιστεύω ότι μπορούμε να συντομεύσουμε τον πόλεμο”, τόνισε.
Ο Τζόνσον σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σωστά ότι η Ρωσία είναι ένοχη για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
“Είναι σωστό ότι η Ρωσία θα πρέπει τώρα να κληθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου και σωστό ο πρόεδρος Πούτιν θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου”, πρόσθεσε.
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά που κάνουν συνιστούν εγκλήματα πολέμου”, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Πολωνία: Μπλόκαραν τους λογαριασμούς της ρωσικής πρεσβείας
Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Πολωνία δήλωσε σήμερα ότι η Βαρσοβία έχει μπλοκάρει όλους τους λογαριασμούς της ρωσικής πρεσβείας με τη δικαιολογία ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών ή για το ξέπλυμα χρήματος.
«Οι λογαριασμοί μας έχουν παγώσει έπειτα από απόφαση του (πολωνικού) υπουργείου Οικονομικών και έπειτα από απόφαση του Πολωνού εισαγγελέα», δήλωσε ο πρεσβευτής Σεργκέι Αντρέεβ μιλώντας σε ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Η δικαιολογία για την απόφαση
Ο Αντρέεβ πρόσθεσε ότι η Βαρσοβία δικαιολόγησε αυτή την απόφαση λέγοντας ότι «πόροι από τους λογαριασμούς μας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το ξέπλυμα παράνομα αποκτηθέντος χρήματος ή για τη χρηματοδότηση τρομοκρατίας».
Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι απελαύνει 45 Ρώσους διπλωμάτες οι οποίοι πιστεύεται ότι κατασκόπευαν υπέρ της Μόσχας. Η Ρωσία χαρακτήρισε αβάσιμη την κατηγορία.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απέλαση των διπλωματών αυτών και για το αν έχουν παγώσει οι πόροι της ρωσικής πρεσβείας, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι απάντησε σήμερα: «Μπορώ να πω μόνο ότι ασχολούμαστε με το πάγωμα των πόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».