Ο Martin Nadal είναι ο νέος φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στη «Στέγη»
Θα αναπτύξει το νέο του πρότζεκτ "FANGO" σε διάστημα δύο μηνών, ξεκινώντας τον Ιούνιο του 2020.
Ο καλλιτέχνης και δημιουργικός προγραμματιστής από το Λιντς της Αυστρίας θα αναπτύξει στη «στέγη» το νέο του πρότζεκτ “FANGO” σε διάστημα δύο μηνών, ξεκινώντας τον Ιούνιο του 2020.
Τι είναι το ΕΜΑΡ;
Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Τέχνη των Νέων Μέσων (European Media Art Platform) προσφέρει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες από τους χώρους των νέων μέσων, των ψηφιακών τεχνών, του κινηματογράφου, του βίντεο, του ήχου, της ρομποτικής, της bio art και της media-based performance, να συμμετάσχουν σε φιλοξενίες καλλιτεχνών διάρκειας 2 μηνών και να δημιουργήσουν νέα καλλιτεχνικά έργα που θα παρουσιαστούν σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις των μελών της πλατφόρμας.
Το FANGo είναι ένα εργαλείο άμυνας για την αντιμετώπιση του καπιταλισμού της επιτήρησης (surveillance capitalism). Ένας μικροελεγκτής που μοιάζει με φορτιστή κινητού τηλεφώνου παίρνει τον έλεγχο του smartphone με το οποίο βρίσκεται συνδεδεμένος.
Ψάχνοντας διάφορα πράγματα σε μηχανές αναζήτησης όπως η Amazon ή Google, ανεβάζοντας βιντεάκια στο YouTube και κάνοντας τυχαία like σε φωτογραφίες στο Instagram, έχει στόχο να εξαπατήσει τους χρηματιστές της πληροφορίας και να διαταράξει τη διαδικασία αποθήκευσης δεδομένων. Κάθε φορά που κάποιος χρήστης φορτίζει ένα κινητό τηλέφωνο, ο μικροελεγκτής εξομοιώνει κάθε σάρωση και διάδραση – σαν να τις είχε κάνει ο ίδιος ο χρήστης. Προσθέτοντας θόρυβο στα καταγεγραμμένα δεδομένα, κάνει δύσκολη τη μετατροπή τους σε προγνωστικά και έτσι στερεί την αξία τους για τυχόν χρήση από χρηματιστές και εταιρείες.
Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα έργα του Μαρτίν Ναντάλ, το FANGo αντιμετωπίζει με κριτικό βλέμμα τις τρέχουσες εξελίξεις στο τοπίο της τεχνολογίας. Το έργο αποσκοπεί κυρίως στο να μας κάνει να αναστοχαστούμε, καθώς ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά στη λειτουργία του καπιταλισμού της επιτήρησης και του συμπεριφορισμού.