Μαθηματικοί βρήκαν τη λύση στο πρόβλημα «πώς πιάνεις ένα πέναλτι»

Ακόμα κι αυτό είναι υπολογισμένο με μαθηματική ακρίβεια.

Parallaxi
μαθηματικοί-βρήκαν-τη-λύση-στο-πρόβλη-327635
Parallaxi

Eίτε είστε λάτρεις του ποδοσφαίρου είτε όχι, πιθανώς έχετε αναρωτηθεί στο παρελθόν αν υπάρχει κάποιος “μαγικός” τρόπος, μέσα από τον οποίο οι κινήσεις στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα μπορούσαν να είναι υπολογισμένες ώστε να σώσουν κυριολεκτικά έναν ολόκληρο αγώνα. Ε, λοιπόν, οι ερευνητές έρχονται να δώσουν την πολυπόθητη- σίγουρα από μεγάλες ομάδες και επιχειρηματίες- απάντηση, αυτή τη φορά για το πέναλτι.

Πιο συγκεκριμένα, την τέλεια φόρμουλα για να σώσει ένας τερματοφύλακας πέναλτι αποκαλύφθηκε από Ολλανδούς μαθηματικούς λίγες μέρες πριν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι παράγοντες που κρίνουν εάν ένας γκολκίπερ θα καταφέρει να αποτρέψει την κατάληξη της μπάλας στα δίχτυα είναι η ταχύτητα, η θέση του και τέλος ο στόχος που θέτει ο εκτελεστής.

Η σύνθετη αυτή λύση ουσιαστικά λύνει τα χέρια στους απανταχού τερματοφύλακες αφού εξηγεί σε ποιο σημείο θα πρέπει οι ίδιοι να κοιτάξουν προκειμένου να διαχειριστούν το σουτ.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το έργο τους θα μπορούσε να βοηθήσει τους τερματοφύλακες να προετοιμαστούν για πέναλτι πριν από τα βασικά παιχνίδια. Φυσικά, τόνισαν ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει οι τελευταίοι θα πρέπει να έχουν κάποιες γνώσεις μαθηματικών.

Η εξίσωση λαμβάνει υπόψη την ταχύτητα του τερματοφύλακα (VGK), το σημείο στο οποίο η μπάλα θα περάσει τη γραμμή (ΧΒ) και την αρχική θέση του τερματοφύλακα (XGK).

Όλα αυτά διαιρούνται από το χρόνο που μεσολαβεί μέχρι να κλωτσήσει τη μπάλα ο εκπαιδευτής (TTCPT) και την περίοδο που η μπάλα οδεύει προς το τέρμα (TTCB).

Με βάση την εξίσωση οι τερματοφύλακες είναι σε θέση να χρονομετρήσουν με ακρίβεια την βουτειά τους.

Οι έρευνες δείχνουν ακόμη ότι ο μέσος τερματοφύλακας χρειάζεται περίπου έξι δέκατα του δευτερολέπτου για να τεντωθεί και ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο για να εκτείνει και το χέρι του.

Όπως προσθέτουν οι ερευνητές, αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι οι τερματοφύλακες να παρακολουθούν τις κινήσεις του εκτελεστή πριν ο τελευταίος χτυπήσει τη μπάλα.

«Αν έχουμε δίκιο, τότε οι τερματοφύλακες θα γνωρίζουν τι πρέπει να παρατηρούν προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητές τους», αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Πάντως, όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορος είναι ο τερματοφύλακας, προσθέτει καλώντας τους τερματοφύλακες να προπονούν το βαθμό ευελιξίας και εκρηκτικότητάς τους.

Κατά τον ίδιο οι προπονήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν εκτελέσεις από διαφορετικές αποστάσεις και με διαφορετικές ταχύτητες της μπάλας.

Πηγή: The Daily Mail

Διαβάστε ακόμη: Ματαίωσε φιλικό αγώνα η Εθνική Ομάδα εξαιτίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα