Ελλάδα

Μάτι: Στο «φως» η αποκαλυπτική κατάθεση του Αντώνη Λιότσιου

Διάλογοι «φωτιά» και απειλές στην υπόθεση για το Μάτι

Parallaxi
μάτι-στο-φως-η-αποκαλυπτική-κατάθεσ-347325
Parallaxi

Το «φως» της δημοσιότητας βλέπουν οι καταθέσεις του αξιωματικού της Πυροσβεστικής Αντώνη Λιότσιου στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, ο οποίος ερευνά την τραγωδία στο Μάτι.

Ο κ. Λιότσιος καταγγέλλει τις πιέσεις που δεχόταν, προκειμένου να μην αναφέρεται στο πόρισμά του οτιδήποτε που θα αφορούσε ευθύνες ανωτέρων. Περιγράφει μάλιστα πώς ο τότε Υπαρχηγός Επιχειρήσεων -και στη συνέχεια Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος- Βασίλης Ματθαιόπουλος, άρχισε να τον απειλεί όταν διαπίστωσε ότι αναζητούσε έγγραφα για την έρευνά του ως πραγματογνώμονας.

Στην πρώτη του κατάθεση, στις 3 Μαρτίου του 2020, ο κ. Λιότσιος αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ξεκίνησα έρευνα για την προαναφερθείσα υπόθεση και συγκεκριμένα για πράξεις παραλείψεις αρμοδίων φορέων που είχαν σαν αποτέλεσμα ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες εξ αμελείας.

Κατά τη διάρκεια που διενεργούσα την ως άνω έρευνα κατά την άφιξή μου στο ΕΣΚΕ όπου πήγαινα σχεδόν καθημερινά να παραλάβω διάφορα απαντητικά έγγραφα κατόπιν ερωτημάτων μου ως δικαστικός πραγματογνώμονας, συναντούσα τον τότε Υπαρχηγό Επιχειρήσεων και στη συνέχεια Αρχηγό Βασίλειο Ματθαιόπουλο, διότι μετά την καταστροφική Πυρκαγιά στο Μάτι αποχώρησε από τη θέση του Αρχηγού ο Σωτήριος Τερζούδης (Τέως Αρχηγός). Κατά τις προγενέστερες συναντήσεις μας με τον τότε κ. Αρχηγό Βασίλειο Ματθαιόπουλο με προειδοποιούσε και με απειλούσε ότι θα πάθω μεγάλο κακό, λέγοντας μου να παραιτηθώ από την υπόθεση και αν τολμήσω να γράψω κάτι εναντίον του όπως και εναντίον πολιτικών προσώπων ή συναδέλφων εμπλεκόμενων με την ποινική υπόθεση στο Μάτι ή στην Κινέτα τότε θα με κυνηγήσουν όλοι μαζί, θα με ξεσκίσουν, και ότι θα μου προκαλέσουν μεγάλη ζημιά, την οποία εγώ εξέλαβα με τον τρόπο που μου το είπε, ότι αφορούσε η ζημιά αυτή, είτε τη σωματική μου ακεραιότητα είτε την επαγγελματική μου καριέρα ή και τα δύο μαζί».

Την επόμενη ημέρα, στις 4 Μαρτίου, ο κ. Λιότσιος επέστρεψε ενώπιον του ανακριτή για συμπληρωματική κατάθεση.

Αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Εν συνεχεία ο Ματθαιόπουλος συνέχισε όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις μας να με προειδοποιεί και να με απειλεί με αποτέλεσμα από την πρώτη στιγμή να νιώσω φόβο από το έντονο ύφος του. Τη στιγμή εκείνη αισθάνθηκα μόνος και εκτεθειμένος απέναντι του και ως Αρχηγός του Σώματος. Μετά μου είπε ότι έχει μια πληροφόρηση για το πόρισμα στο Μάτι, αλλά δεν ξέρει αν είναι αληθής ή ψευδής. Μου είπε επίσης ότι κλήθηκε σε ανώτατο επίπεδο (όπου υπονοούσε πολιτικά πρόσωπα) και ότι τον ρώτησαν για τον Λιότσιο και ότι αυτός απάντησε ότι “ο Λιότσιος είναι εντάξει και θα βοηθήσει”. Ότι αυτοί του είπαν, τι θα βοηθήσει εδώ καταφέρεται εναντίον μας και κάνει κρίσεις ανώτερων του και με ποιο δικαίωμα το κάνει αυτό. Επίσης μου είπε ότι του είπαν ότι ο Λιότσιος πρέπει να φτιάξει ένα πόρισμα για την πυρκαγιά στο Μάτι ώστε να μη φαίνεται ποιος φταίει, δηλαδή αν φταίει ο Ματθαιόπουλος, ο Τερζούδης ή κάποιος άλλος και ότι του ζήτησαν του Ματθαιόπουλου να με καλέσει ώστε να μου τα πει και να με “ξυπνήσει”. Μάλιστα μου υπενθύμισε απειλητικά ότι έχω 15-20 χρόνια για να πάρω σύνταξη.

Από τη συμπεριφορά αυτή του Ματθαιόπουλου αντιλήφθηκα ότι ο συγκεκριμένος προέβη σε κατάχρηση της εξουσίας του ως Αρχηγός και προϊστάμενός μου κάνοντας χρήση του βαθμού και του θεσμού του ως Αρχηγού του ΠΣ διότι με απείλησε ευθέως, με εκβίασε και προσπάθησε να με φοβίσει και να μου επιβάλλει με τον τρόπο αυτό την διεξαγωγή μιας ελλιπούς έρευνας, από μέρος μου, ώστε να αποκρύψω τυχόν ευθύνες που θα προέκυπταν σε βάρος του ιδίου και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Μετά μου είπε με απειλητικό ύφος ότι αν δεν ακολουθήσω τις προτροπές του, θα έρθει χαρτάκι από πάνω (εννοώντας εντολή), ότι θα με μεταθέσουν για παράδειγμα στη Σάμο, η οποία θεωρείται δυσμενής μετάθεση, και ότι στην πρώτη φωτιά που θα ξεσπάσει στη Σάμο ή οπουδήποτε αλλού, θα του πούνε του Ματθαιόπουλου, να μη σηκώσει τίποτα, δηλαδή κανένα αεροπλάνο και μετά θα έρθει ένας άλλος πραγματογνώμονας και θα ζητήσει ευθύνες από εμένα.

Με αυτό τον τρόπο ο Ματθαιόπουλος με εκβιάζει λέγοντάς μου ότι θα έρθει ένα χαρτάκι από πάνω (εννοώντας εντολή) και σε περίπτωση που με στείλουν Σάμο και έχω φωτιά να μη μου στείλουν εναέριες δυνάμεις και θα έρθει ο κ. Γκουρμπάτσης να βρει ευθύνες. Θεωρώ εγκληματικό από πλευράς του κ. Αρχηγού, καταχράζοντας την εξουσία που απορρέει από το βαθμό του και το θεσμό του, να με απειλεί και να μου λέει ότι σε μια υποθετική δυσμενή μετάθεσή μου, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, δεν θα μου στείλει εναέρια μέσα με ότι αυτό συνεπάγεται σε απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών. Και όλα αυτά επειδή δε θα έχω συμμορφωθεί με τις απειλές του στην εν λόγο ποινική υπόθεση στο Μάτι, συμπεριλαμβανομένου και τυχόν ποινικές ευθύνες (ακόμα και κακουργηματικές) μετά εις βάρος μου από την εσκεμμένη ενέργειά του. Από όλα αυτά, μου έδινε την εντύπωση, ότι ο άνθρωπος αυτός (καθώς και όλοι όσοι αναφέρονται παραπάνω, οι οποίοι κάνουν τα λεγόμενα “παιχνίδια”) είναι ικανός – οί για όλα από τη στιγμή που με τόση ευκολία και φυσικότητα, τόσο αυτός όσο και οι αναφερόμενοι από αυτόν, έχουν προβεί και έχουν σκοπό να προβαίνουν και στο μέλλον σε πράξεις εγκληματικές.

Συνεχίζοντας μου λέει ότι “έτσι γίνονται τα παιχνίδια”, ότι έτσι έγιναν πέρυσι τα ίδια παιχνίδια με Καπέλιο ( Πρώην Αρχηγό Π.Σ) Βασιλειάδη ( Πρώην Υπαρχηγό Επιχειρήσεων Π.Σ), για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε χωρίς εναέριες δυνάμεις τόσο στα Κύθηρα όσο και στη Μάνη, με αποτέλεσμα από όσο πληροφορήθηκα μεταγενέστερα να γίνουν ανυπολόγιστες καταστροφές στις περιουσίες πολιτών των εν λόγω περιοχών, μη γνωρίζοντας εάν υπήρχε και κάποιο θύμα ή τραυματίας σε αυτές τις πυρκαγιές».

Την 1η Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας του κατάθεσης, ο εμπειρογνώμονας κατήγγειλε νέες παρεμβάσεις στο έργο του.

«Σκοπός τους ήταν να μην προχωρήσω σε βάθος την έρευνα γι’ αυτό και μου ασκούσαν πιέσεις ότι δήθεν καθυστερούσα ώστε να ξεσηκωθεί ο Τύπος εναντίον μου. Επιπλέον θα ήθελα να επισημάνω ότι ο κ. Ζαγοραίος μου ζήτησε να ολοκληρώσω το έργο μου, προχωρώντας σε βάθος την έρευνά μου, να μη φοβάμαι τίποτα διότι και εγώ και αυτός είχαμε υποχρέωση στη μνήμη των συμπολιτών μας να αναδείξουμε όλη την αλήθεια, χωρίς να λογαριάσουμε το προσωπικό μας κόστος. Έτσι και εγώ συνέχισα την έρευνά μου χωρίς να επηρεάζομαι από οποιαδήποτε αντίδραση τρίτων προσώπων, κυρίως όμως των ανωτέρων μου που δεν ήθελαν να προχωρήσω σε βάθος την έρευνά μου.

Πλησιάζοντας οι ημέρες για παράδοση της πραγματογνωμοσύνης για την πυρκαγιά στο Μάτι, κλήθηκα εκ νέου από τον τέως Αρχηγό του Π.Σ Ματθαιόπουλο Βασίλειο, όπως σας έχω αναφέρει σε προηγούμενες καταθέσεις μου, ο οποίος με απείλησε και εκβίασε για την πορεία του πορίσματος για την πυρκαγιά στο Μάτι. Ειδικότερα μετά τις απειλές – εκβιασμούς από τον τέως Αρχηγό του Π.Σ Ματθαιόπουλο Βασίλειο, επικοινώνησα με τον Κ. Ζαγοραίο, χωρίς να του αποκαλύψω για αυτές τις απειλές και εκβιασμούς, διότι δεν ήθελα να διακινδυνεύσω την έκβαση της Ποινικής αυτής υπόθεσης για το Μάτι. Του ανέφερα για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζα από την συμπεριφορά της Ηγεσίας του ΠΣ καθώς και του εκμυστηρεύτηκα τους φόβους μου για τη μετέπειτα πορεία μου σε όλα τα επίπεδα μη γνωρίζοντας ο ίδιος (κ. Ζαγοραίος) τι είχε ειπωθεί στη μεταξύ μας συνάντηση όσον αφορά τις απειλές και εκβιασμούς του Ματθαιόπουλου σε βάρος μου.

Τότε ο κύριος Ζαγοραίος βλέποντας εμένα πανικοβλημένο με ρωτούσε συνέχεια εάν συνέβη κάτι άλλο. Τότε αναγκάστηκα να του απαντήσω αρνητικά για τους λόγους που προανέφερα. Ωστόσο με ενθάρρυνε να προχωρήσω την έρευνα και να μη φοβάμαι τίποτα και κανέναν για την εξακρίβωση της αλήθειας και του δικαίου. Επίσης μου επαναλάμβανε ότι είναι δίπλα μου και να συνεχίσω την έρευνά μου για τη δεύτερη πραγματογνωμοσύνη στην Κινέτα και ας μη βρισκόταν πλέον ως Προϊστάμενος της Εισαγγελίας λόγω μετακίνησής του πλέον ως Αντιεισαγγελέας Εφετών.

Άκουσα τη συμβουλή του και με τον ίδιο ζήλο συνέχισα την έρευνά μου παρά τις πιο έντονες πιέσεις από υπηρεσιακούς φορείς της Υπηρεσίας μου που αντιμετώπιζα συνεχώς για την συγγραφή της πραγματογνωμοσύνης στην Κινέτα.

Από την πραγματογνωμοσύνη αυτή, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική, αποδείχθηκε ότι η πυρκαγιά στην Κινέτα συνδέεται άμεσα με την πυρκαγιά στο Μάτι και συγκεκριμένα για τον χειρισμό της ηγεσίας του ΕΣΚΕ που αφορά τη χρήση των εναέριων μέσων. Επιπρόσθετα θα ήθελα να συμπληρώσω ότι μετά την παράδοση του πορίσματος για το Μάτι στον κ. Ζαγοραίο, διάβασα μετά από λίγες ώρες στον ηλεκτρονικό τύπο ότι είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια ακύρωσης του πορίσματος με την πρόφαση ότι δεν έχω δήθεν το δικαίωμα να κρίνω βαθμολογικά ανωτέρους μου μιας και εγώ έφερνα και φέρω το βαθμό του Επιπυραγού μετά από δήλωση της Γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης.

Επίσης μου έκανε εντύπωση πως τις ίδιες απειλές μου είχε πει και ο Ματθαιόπουλος καθώς μου είχε πει σε συνάντησή μας “Με ποιο δικαίωμα εσύ κρίνεις ανώτερους σου κ.α…” Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση μου δήλωση της Γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης όπου ανέφερε στον Τύπο ότι “Οι εισαγγελείς εφόσον πήραν το πόρισμα από τον πραγματογνώμονα, τον οποίο όπως βλέπω σήμερα στα δημοσιεύματα, τον αμφισβητούν γιατί ήταν διάφοροι εμπειρογνώμονες άλλοι, δεν ξέρω ακριβώς τι γίνεται”. Την ίδια ώρα που διάβαζα τα παραπάνω μου ήρθαν στο μυαλό εκ νέου οι απειλές του Ματθαιόπουλου όπου μου είχε αναφέρει ότι “Δεν υπήρχαν άλλοι Πραγματογνώμονες στον πίνακα; Και πως οι Εισαγγελείς με πήραν τσιμπιτό”.

Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος “Όσοι αμφισβητούν την ισχύ της έρευνας επισημαίνουν ότι ο ανεξάρτητος πραγματογνώμονας φέρει τον βαθμό του πυραγού και, ως εκ τούτου, δεν δύναται να ελέγχει ενέργειες ανωτέρων του στην ιεραρχία του Πυροσβεστικού Σώματος. Ορισμένοι, μάλιστα, προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η μη διακοπή της έρευνας από τον πυραγό συνιστά αδίκημα!”.

Μου δημιούργησε πολλά ερωτηματικά και προβληματισμό και φόβο αυτή η δήλωση καθώς όπως προανέφερα συμπίπτουν απόλυτα με τις απειλές του Ματθαιόπουλου ή κάτι συνέβαινε πιο σοβαρό κάτι για το οποίο είχε αναφερθεί ο Ματθαιόπουλος και στην τότε πολιτική ηγεσία λέγοντας μου ότι του είχε πει η αρμόδια Υπουργός να με καλέσει και να μου πει όσα μου είπε τα οποία σας έχω καταθέσει. Δηλαδή άρχισαν να αμφισβητούν την τυπική νομιμότητα της πραγματογνωμοσύνης μου με τον ισχυρισμό ότι ήμουν κατώτερος σε βαθμό από αυτούς που ήλεγχα για την πυρκαγιά στο Μάτι, ωστόσο ο ανωτέρω ισχυρισμός δεν ισχύει όταν πρόκειται για μια πραγματογνωμοσύνη, πόσο μάλιστα όταν διορίζομαι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ως ανεξάρτητη αρχή από την υπηρεσία μου.

Ο ανωτέρω ισχυρισμός θα ίσχυε μόνο στην περίπτωση που διενεργούσα μια Ένορκη Διοικητική Εξέταση εντός της Υπηρεσίας μου. Μετά από τα ανωτέρω επικοινώνησα με τον κ. Ζαγοραίο ο οποίος με καθησύχασε και μου επανέλαβε αυτό που είχε πει αρχικά δηλαδή να συνεχίσω χωρίς να φοβάμαι τίποτα και πως αναλαμβάνει ο ίδιος τώρα να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που προέκυψαν και να κάνουμε το καθήκον μας. Το θάρρος και η αποφασιστικότητά του κ. Ζαγοραίου με ώθησε να συνεχίσω χωρίς φόβο για την εξακρίβωση της αλήθειας και στην πραγματογνωμοσύνη στην Κινέτα. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις επί του θέματος από τον τύπο, διάβασα ότι έγινε μια προσπάθεια να παγώσει η έρευνα του Εισαγγελέα κ. Ζαγοραίου για την πυρκαγιά στο Μάτι, και συγκεκριμένα με την εισαγγελική παραγγελία που δόθηκε από την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με την οποία ζητήθηκε να περιληφθεί στη δικογραφία για το Μάτι και το πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου.

Ωστόσο από ότι διάβασα στον τύπο, μετά από αντιδράσεις προχώρησε κανονικά η διαδικασία απόδοσης ευθυνών από τον κύριο Εισαγγελέα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Αξιότιμο κύριο Η. Ζαγοραίο, Αντιεισαγγελέα Εφετών, για το έμπρακτο αίσθημα ασφάλειας που μου παρείχε καθ’ όλη τη δύσκολη για μένα πορεία μου σε αυτές τις Ποινικές Υποθέσεις. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Κυρίους Εισαγγελείς κύριο Ν. Φιστόπουλο, κύριο Σπυρόπουλο και την κυρία Β. Γνεσούλη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν στην περαίωση του έργου μου».

Πηγή: CNN

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα