Κόσμος

ΕΙΚΟΝΕΣ: Τρώγοντας μπουγάτσα και σπανακοτυρόπιτα στον φούρνο του Ζαμάν στη Στοκχόλμη

Ένας αυθεντικός ελληνικός φούρνος με Πακιστανό ιδιοκτήτη στη σουηδική πρωτεύουσα

Πάνος Γεωργιάδης
εικονεσ-τρώγοντας-μπουγάτσα-και-σπαν-1079943
Πάνος Γεωργιάδης

Αυτό που ξετρελαίνει περισσότερο στα ταξίδια, είναι όλα αυτά τα «παράξενα» που ανακαλύπτω κάθε φορά. Ευχάριστα, δυσάρεστα, συγκινητικά, άγνωστες ανθρώπινες ιστορίες, success stories κτλ.

Αυτή τη φορά, φίλοι που ζουν στη Στοκχόλμη, μου είχαν μια πολύ ευχάριστη και ομολογώ συγκινητική έκπληξη.

«Θα σε πάμε για μπουγάτσα και κουλούρι Θεσσαλονίκης αλλά και φρέντο εσπρέσο σε έναν αυθεντικό ελληνικό φούρνο που τον έχει Πακιστανός»!

Εννοείται πως ήθελα να το δω, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν πίστευα πως θα έβλεπα κάτι αυθεντικά ελληνικό, στη μακρινή Στοκχόλμη και από Πακιστανό και γενικά από οποιονδήποτε μη Έλληνα.

«Και που ξέρει να φτιάχνει μπουγάτσα και φρέντο; Τίποτα κατεψυγμένα από Λίβανο ή Τουρκία θα φέρνει, που μοιάζουν με τα δικά μας. Και ο καφές “καραβίσιος” φίλτρου θα είναι» σκέφτηκα…

Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς…

Μπαίνοντας και βλέποντας τα είδη που είχε, «μεταφέρθηκα» νοητά σε έναν τυπικό Ελληνικό φούρνο-ζαχαροπλαστείο της πατρίδας μας.

Όχι σαν Ελληνικός αλλά αυθεντικά Ελληνικός! Σε όλα! Από τα κουλουράκια και τα κεράσματα, μέχρι πίτες, γλυκά (μέχρι και τα λατρεμένα «ποντικάκια» είχε!).

Οι τιμές δε, ήταν πολύ οικονομικότερες από άλλα καταστήματα της Σουηδίας που δεν θα βρεις κάποιο σάντουιτς κάτω από 5-6 ευρώ…

Ένα κομμάτι μπουγάτσα ή τυρόπιτα είχε 4 ευρώ περίπου. Έφαγα μια πεντανόστιμη σπανακοτυρόπιτα αυθεντικά Ελληνική όπως και ο φρέντο!

Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς!

Ο Ζαμάν θυμάται και αγαπάει την Ελλάδα…

Ο ιδιοκτήτης Ζαμάν, μας μιλά σε άπταιστα Ελληνικά.

«Έζησα 19 χρόνια στην Ελλάδα, που αγαπώ πολύ και μου λείπει! Δούλευα στο «Φούρνο του Μπάμπη» με καταστήματα στο Μοσχάτο και τα Καμίνια. Έμαθα τη δουλειά, ήθελα να μείνω Ελλάδα αλλά δυστυχώς δεν επιτρεπόταν να έρθει η οικογένειά μου από το Πακιστάν και έτσι αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια νέα αρχή στη Σουηδία…» και συνεχίζει:

«Όλα τα προϊόντα τα φτιάχνουμε εμείς ακριβώς όπως έμαθα στην Ελλάδα»

Οι πελάτες είναι τόσο Έλληνες από την τοπική κοινότητα, όσο και πολλοί Σουηδοί για να γευματίσουν το μεσημέρι στο καθιερωμένο lunch στη Σουηδία, όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων τρώει έξω μεταξύ 12:00 με 14:00 περίπου.

Να είσαι πάντα καλά βρε Ζαμάν!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα