Ματιές στον κόσμο

Η Λατινική Γέφυρα στο Σεράγεβο, ένα τοπόσημο της παγκόσμιας ιστορίας

Στο βόρειο άκρο της γέφυρας, είναι ο τόπος της δολοφονίας του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας, ένα γεγονός που πυροδότησε την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πλάτων Κλεανθίδης
η-λατινική-γέφυρα-στο-σεράγεβο-ένα-τοπ-1224041
Πλάτων Κλεανθίδης

Το πρώτο μέρος που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς στο Σεράγεβο είναι η Λατινική γέφυρα, μια από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες της παγκόσμιας ιστορίας, αφού το βόρειο άκρο της γέφυρας, είναι ο τόπος της δολοφονίας του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας, ένα γεγονός που πυροδότησε την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτοκίνητο αντίγραφο με αυτό που επέβαινε ο διάδοχος του Αυστροουγγρικού θρόνου

Η τετράτοξη πετρόκτιστη γέφυρα, στον μικρό ποταμό Μιλιάτσκα που διασχίζει το Σεράγεβο, με τα δύο χαρακτηριστικά ανακουφιστικά ανοίγματα «μάτια» πάνω από τους πυλώνες, είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης. Η ύπαρξή της αναφέρεται από το 1541, αν και πήρε τη σημερινή της μορφή μετά την μεγάλη πλημμύρα στις 15 Νοεμβρίου 1791.

Η γέφυρα εκτός από σύμβολο της Βοσνιακής πρωτεύουσας, αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο, αφού στο βόρειο άκρο της, στις 28 Ιουνίου 1914, ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ πυροβόλησε και σκότωσε τον διάδοχο του αυστροουγγρικού θρόνου, Αρχιδούκα Φραγκίσκο Φερδινάνδο της Αυστρίας και τη σύζυγο του Σοφία, Δούκισσα του Χόενμπεργκ, γεγονός που οδήγησε στο ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ ανήκε στην ομάδα των έξι Σερβοβόσνιων δολοφόνων που συντονίζονταν από τον Ντανίλο Ίλιτς, οι οποίοι σχετίζονταν με το κίνημα «Νέα Βοσνία».

Η Λατινική Γέφυρα

Ο πολιτικός στόχος της δολοφονίας ήταν η απόσπαση των νότιων σλαβικών επαρχιών της Αυστροουγγαρίας έτσι ώστε να μπορέσουν να αποτελέσουν τμήμα της Μεγάλης Σερβίας ή της Γιουγκοσλαβίας. Μόλις ένα μήνα μετά τη δολοφονία, στις 28 Ιουλίου η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία, ξεκινώντας μια σύγκρουση άνευ προηγουμένου στην ιστορία, η οποία κόστισε τη ζωή 9 εκατομμυρίων στρατιωτών και τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων πολιτών.

Ο τόπος της δολοφονίας με μια μαρμάρινη πλάκα

Σήμερα, δίπλα στη Λατινική γέφυρα, στο κτήριο που βρίσκεται στο σημείο όπου ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφόνησε τον διάδοχο του Αυστροουγγρικού θρόνου, στεγάζεται το “Μουσείο Σαράγεβο 1878-1919″ ένα σχετικά μικρό, αποτελείται από μια αίθουσα μόνο, αλλά αρκετά κατατοπιστικό Μουσείο.

Το Μουσείο Σαράγεβο 1878-1919
Το εσωτερικό του Μουσείου

*Με πληροφορίες από Wikipedia