Καφέ Φλοριάν: Μια βόλτα στο παλαιότερο καφέ της Ιταλίας
Υπήρξε στέκι του Λόρδου Βύρωνα, του Γκαίτε του Ντίκενς και του Μότσαρτ
Το ιστορικό Καφέ Φλοριάν, κάτω από τις στοές στις Νέες Προκουράτιε (Επιτροπείες) στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι ένα από τα σύμβολα της Βενετίας και το παλαιότερο καφέ στην Ιταλία.
Ο Τζάκομο Καζανόβα φλέρταρε εκεί με κυρίες και ο Ιταλός θεατρικός συγγραφέας Κάρλο Γκολντόνι ήταν τακτικός θαμώνας. Ο Ριχάρδος Βάγκνερ συνήθιζε να κάθεται στον επάνω όροφο, ακούγοντας τη δική του μουσική που παιζόταν στο καφέ. Σύχναζαν επιφανείς μορφές, όπως ο Αντόνιο Βιβάλντι, ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ο Σίλβιο Πέλικο, ο Λόρδος Βύρων, ο Ούγκο Φόσκολο, ο Κάρολος Ντίκενς, ο Γκαίτε, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Ακόμα και σήμερα μπορεί κανείς να βρεθεί δίπλα σε αστέρες του κινηματογράφου ή του θεάτρου και σε προσωπικότητες της τέχνης, του πολιτισμού, της πολιτικής και του εμπορίου.
Το Καφέ Φλοριάν εγκαινιάστηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1720 από τον Φλοριάνο Φραντσέσκονι με το όνομα «Καφέ της Θριαμβικής Βενετίας» (Caffè alla Venezia Trionfante), αλλά πήρε τη σημερινή ονομασία του από το όνομα του ιδιοκτήτη, αφού οι Βενετσιάνοι συνήθιζαν να λένε στα βενετσιάνικα «Πάμε στου Φλοριάν» (Andémo da Floriàn). Έκτοτε συνεχίζει αδιάλειπτα την καθημερινή λειτουργία του, αποτελώντας έναν προνομιακό προορισμό όχι μόνο για τους κατοίκους, αλλά και για χιλιάδες επισκέπτες που κατακλύζουν τη Βενετία κάθε μέρα.
Το Καφέ Φλοριάν αποτελείται από έξι αίθουσες. Η Αίθουσα της Γερουσίας (Sala del Senato) διακοσμήθηκε από τον ζωγράφο Τζιάκομο Κάζα με πίνακες που έχουν ως θέμα «Η Πρόοδος και ο Πολιτισμός διδάσκουν τους λαούς» και, από την αίθουσα αυτή, ξεκίνησε η Μπιενάλε της Βενετίας. Η Αίθουσα της Ανατολής (Sala Orientale) και η Κινέζικη Αίθουσα (Sala Cinese), ζωγραφισμένες από τον Αντόνιο Πασκούτι, εμπνέονται από την Άπω Ανατολή και είναι διακοσμημένες με ανατολίτικα μοτίβα, με πίνακες που απεικονίζουν ζευγάρια εραστών και εξωτικές καλλονές.

Στη συνέχεια, το 1872, προστέθηκαν στο καφέ Φλοριάν άλλες δύο μεγάλες αίθουσες. Συγκεκριμένα, η Αίθουσα των Επιφανών Ανδρών (Sala degli Uomini Illustri), διακοσμημένη από τον Τζούλιο Καρλίνι, με πίνακες που απεικονίζουν δέκα διάσημους Βενετσιάνους: τον Κάρλο Γκολντόνι, τον περιηγητή Μάρκο Πόλο, τον ζωγράφο Τιτσιάνο, τους δόγηδες Φραντσέσκο Μοροζίνι, Πιέτρο Ορσέολο και Ενρίκο Ντάντολο, τον αρχιτέκτονα Αντρέα Παλάντιο, τον συνθέτη Μπενεντέτο Μαρτσέλλο, τον θεολόγο ιστορικό Πάολο Σάρπι και τον ναύαρχο Βετόρε Πιζάνι. Η Αίθουσα των Εποχών (Sala delle Stagioni) ή αλλιώς Αίθουσα των Καθρεφτών (Sala degli Specchi) διακοσμήθηκε από τον Βιντσέντζο Ρότα, με γυναικείες φιγούρες που αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις εποχές.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, κατά την επέτειο της ίδρυσης του καφέ, προστέθηκε μια ακόμη αίθουσα, η Αίθουσα Liberty (Sala Liberty). Είναι διακοσμημένη σε στιλ αρ νουβό, φινιρισμένη με πολυτελή ξύλινη επένδυση και χειροποίητους καθρέφτες.
Όπως και σε άλλα καφέ που βρίσκονται στην Πλατεία Αγίου Μάρκου, οι θαμώνες σε εξωτερικούς χώρους ψυχαγωγούνται από μια μικρή ορχήστρα. Η μουσική συνοδεία, ωστόσο, απαιτεί επιπλέον χρέωση στα ποτά, αλλά σε κάθε περίπτωση πόσες πλατείες υπάρχουν σαν αυτή του Αγίου Μάρκου στον κόσμο.
Πηγές: caffeflorian.com
Περιηγηθείτε εικόνα στο θρυλικό καφέ της Βενετίας:








