Ματιές στον κόσμο

Κάθε Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη ανθίζουν εκατομμύρια τουλίπες

Ο Βόσπορος πλημμυρίζει από τις μωβ αποχρώσεις της ανθισμένης κουτσουπιάς.

Parallaxi
κάθε-απρίλιο-στην-κωνσταντινούπολη-α-1149748
Parallaxi

Καθώς ο καιρός βελτιώνεται και η θερμοκρασία ανεβαίνει, η Κωνσταντινούπολη αποκτά ανοιξιάτικη αύρα. Η άνοιξη στην Κωνσταντινούπολη φέρνει μαζί της ηλιοφάνεια, δροσερούς αέρηδες και αρωματικά άνθη. Η Ιστορική Χερσόνησος στολίζεται με τουλίπες και ο Βόσπορος πλημμυρίζει από τις μωβ αποχρώσεις της ανθισμένης κουτσουπιάς.

Εκπληκτικά ανοιξιάτικα τοπία

Τα Στενά του Βοσπόρου, στο σταυροδρόμι της Ασίας και της Ευρώπης, είναι αναμφίβολα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης. Στις περιηγήσεις με σκάφος κατά μήκος αυτού του αστραφτερού υδάτινου δρόμου, οι ταξιδιώτες μπορούν να χαρούν τα αρώματα και τα χρώματα της εποχής, παρατηρώντας τις ιστορικές επαύλεις που παρατάσσονται στην ακτή του Βοσπόρου, οι οποίες κουβαλάνε τη δική τους ιστορία αιώνων.

Κάνοντας βόλτα στον Βόσπορο σε μια παράκτια γειτονιά σαν το Εμίνονου (Eminönü) και το Ουσκιουντάρ (Üsküdar) –γνωστές και ως τα λουλούδια της Κωνσταντινούπολης–, μπορεί κανείς να απολαύσει τις κουτσουπιές που χρωματίζουν και τις δύο πλευρές της πόλης με ζωηρές ροζ και μωβ αποχρώσεις. Οι ιστορικοί πύργοι της Κωνσταντινούπολης αποτελούν κάποια από τα πιο εμβληματικά κτίσματά της: Ο Πύργος της Κόρης που, έπειτα από εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης, τώρα λειτουργεί ως μουσείο χαρίζει απρόσκοπτη θέα στην πόλη από τον Βόσπορο.

Από το Καράκιοϊ (Karaköy) και το İstanbul Modern, που στεγάζεται σε ένα κτίριο σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Renzo Piano οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν τη θέα στον εκπληκτικό Βόσπορο και στην Ιστορική Χερσόνησο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το İstanbul Modern, με τη συγκλονιστική αρχιτεκτονική του, αναγνωρίστηκε ως το «Κτίριο της Χρονιάς» στην κατηγορία της αρχιτεκτονικής πολιτισμικών χώρων από το ArchDaily, μία από τις κορυφαίες πλατφόρμες αρχιτεκτονικής παγκοσμίως.

PERSONEL ÇEKİMLERİ

Μια γιορτή γεμάτη τουλίπες και μιμόζες

Τα Πριγκηπόννησα, που είναι εύκολα προσβάσιμα διά θαλάσσης, αποτελούν άλλο ένα δημοφιλές μέρος για να απολαύσει κάποιος την ανοιξιάτικη Κωνσταντινούπολη. Στην ασιατική πλευρά της πόλης, τα Πριγκηπόννησα είναι γεμάτα από καταπράσινους λόφους και δαιδαλώδη δρομάκια που σκιάζονται από μιμόζες, ιστορικές επαύλεις και ευάερες ταβέρνες που σερβίρουν ρακί-ψάρι-μεζέ, σε πολύ μικρή απόσταση από την πόλη, με το πλοίο. Ίσως το πιο υπέροχο ανοιξιάτικο αξιοθέατο της Κωνσταντινούπολης είναι οι διάσημες τουλίπες της. Κάθε Απρίλιο εκατομμύρια τουλίπες ανθίζουν αναδεικνύοντας μια πληθώρα χρωμάτων σε πολυάριθμα πάρκα και κήπους, από το πάρκο Γκιουλχανέ (Gülhane) μέχρι το άλσος Εμιγκράν (Emirgan) και από το άλσος Φετί Πασά (Fethipaşa) μέχρι το βοτανικό πάρκο Σοανλί (Soğanlı).

Οι θησαυροί της Κωνσταντινούπολης περιμένουν να τους ανακαλύψετε

Η Κωνσταντινούπολη, με τη χιλιετή ιστορία της, αιχμαλωτίζει τους ταξιδιώτες από τη στιγμή της άφιξής τους στην πόλη. Ανανεωμένοι χώροι πολιτισμού, μουσεία με την υπογραφή διάσημων αρχιτεκτόνων, ξεχωριστές εκθέσεις, ιστορικά κτίρια που ανακαινίστηκαν και επαναλειτουργούν, μια θρυλική γαστρονομική κουλτούρα…  Στην Ιστορική Χερσόνησο, την καρδιά της πόλης, υπάρχουν τόσα πολλά να ανακαλύψετε, από την Αγία Σοφία μέχρι το Μεγάλο Παζάρι και από τη Βασιλική Κιστέρνα μέχρι το Παλάτι Τοπκαπί. Μια άλλη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε κατά την επίσκεψή σας στην Κωνσταντινούπολη είναι η διαδρομή από το Καράκιοϊ μέχρι την πλατεία Ταξίμ, γεμάτη αρχιτεκτονικά θαύματα.

Γαστριμαργικές ανακαλύψεις

Ένας άλλος λόγος για να επισκεφθείτε την Κωνσταντινούπολη την άνοιξη είναι τα εποχιακά της εδέσματα: εκτός από τις αγκινάρες, τις μπάμιες, τις φράουλες, τα δαμάσκηνα και τα άλλα ανοιξιάτικα λαχανικά και φρούτα που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στις κουζίνες, σε αυτές θα βρείτε και τα ψάρια της εποχής, όπως τα μπαρμπούνια και τα γοφάρια. Ως γαστρονομικός προορισμός, η Κωνσταντινούπολη προσφέρει ποικίλες γαστρονομικές επιλογές, από το φαγητό του δρόμου μέχρι τα καλύτερα δείγματα τουρκικής και διεθνούς κουζίνας, και από τα καφέ με ανέμελο προφίλ μέχρι την γκουρμέ εστίαση και μια σειρά από εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin. Μπορείτε να απολαύσετε μια μεγάλη ποικιλία από εδέσματα που εκφράζουν τη γαστρονομική ποικιλομορφία της Κωνσταντινούπολης, η παρασκευή των οποίων βασίζεται σε εποχιακά υλικά και συνταγές αιώνων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα