Ματιές στον κόσμο

Οι δημόσιες τουαλέτες ως ιστορικό σύμβολο κομψότητας και στυλ

Όχι στην Ελλάδα που αποτελεί πονεμένη ιστορία, αλλά σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις

Γιώργος Τσιτιρίδης
οι-δημόσιες-τουαλέτες-ως-ιστορικό-σύμ-1084640
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στην Ελλάδα οι δημόσιες τουαλέτες είναι μια πονεμένη ιστορία μιας και ουσιαστικά είναι ανύπαρκτες ακόμα και σε σημεία που καθίστανται απαραίτητες όπως στο κέντρο Αθήνας – Θεσσαλονίκης, σε λιμάνια όπως του Βόλου και του Πειραιά όπου παρατηρείται συνωστισμός κόσμου, τουριστών και περαστικών που θα την είχαν ανάγκη.

Σε τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης μπορεί κανείς να βρει σχεδόν παντού και παραπάνω από μία, άλλοτε δωρεάν ή με ένα πολύ χαμηλό αντίτιμο.

Την πιο πρωτότυπη αλλαγή χρήσης συναντάτε στο Βερολίνο, όπου ένας επισκέπτης των δημόσιων ουρητηρίων μιας γειτονιάς αγόρασε τις τουαλέτες, κράτησε τους ουρητήρες, νιπτήρες και τα γκράφιτι στα πλακάκια και το μετέτρεψε σε μπαρ.

Αν κάποιος βρεθεί στο κέντρο της Βιέννης κοντά στον καθεδρικό ναό, δίπλα στο μνημείο της Πανώλης σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους αν είναι παρατηρητικός θα βρεθεί μπροστά στις παλαιότερες υπόγειες δημόσιες τουαλέτες στον κόσμο που είναι μέχρι σήμερα σε χρήση.

Κατασκευάστηκαν το 1905 σε στυλ αρτ νουβό από τον Wilhelm Beetz ο οποίος έπειτα από συμφωνία με το δήμο της Βιέννης κλήθηκε να τις κατασκευάσει, να έχει δικαίωμα της διαχείρισής τους και μετά από 25 χρόνια να τα παραχωρήσει στο δήμο.

Ως το 1910 είχε κατασκευάσει 73 χρησιμοποιώντας ένα δικό του σύστημα απολύμανσής για το οποίο πήρε βραβείο ευρεσιτεχνίας το 1883.

Αν κατέβει κανείς τα σκαλιά μεταφέρεται σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Στον τοίχο, κείμενο με το σύστημα απολύμανσης της εποχής που αποτελούσε πατέντα του Beetz.

Πανέμορφα πλακάκια, καλλιγραφικός τρόπος γραφής, τα παλιά ουρητήρια του 1905 προστατευμένα σε προθήκη γυαλιού ως μουσειακό έκθεμα, νεροχύτες, κρεμάστρες, πόρτες από ξύλο, περίτεχνα κάγκελα και μεγάλες σιδερένιες πόρτες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτές τις τουαλέτες χρησιμοποίησαν όλες οι διασημότητες που έχουν περάσει από την Βιέννη από τον Sigmund Freud, Gustav Mahler μέχρι τον Shile και τον Klimt.

Σε μια εποχή που οι εμπειρίες από ένα ταξίδι περιλαμβάνουν την καθημερινότητα των κατοίκων, τον εναλλακτικό τουρισμό, αν ποτέ βρεθείτε στην Βιέννη μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις δημόσιες τουαλέτες του Adolf Loos’ ένα σπάνιο δείγμα των παλαιότερων δημόσιων ουρητηρίων της Ευρώπης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα