Ματιές στον κόσμο

Πώς ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο σόμπας μετατράπηκε στην διασημότερη παμπ της Βουδαπέστης

Επισκεφτήκαμε το Szimpla Kert στην παλιά εβραϊκή γειτονιάς της ουγγρικής πρωτεύουσας

Γιώργος Τσιτιρίδης
πώς-ένα-εγκαταλελειμμένο-εργοστάσιο-1129079
Γιώργος Τσιτιρίδης

Οι ντόπιοι τα ονομάζουν «Romkocsma» δηλαδή επιμελώς ατημέλητες παμπ σε ερειπωμένα κτήρια.

Αποτελούν μέρος της κουλτούρας της Βουδαπέστης και όλα ξεκίνησαν όταν μια γειτονιά εγκαταλελειμμένη μετά τις καταστροφές που υπέστη κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, χρησιμοποιήθηκε ως χώρος ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ιδιοκτητών παμπ που θέλησαν να διατηρήσουν ανέπαφη την όψη των κτηρίων τα οποία διαπερνά ένα μέρος της σύγχρονης ιστορίας.

Εκεί που οι άλλοι έβλεπαν ένα συγκρότημα διαμερισμάτων και ένα παλιό εργοστάσιο παρασκευής σομπών που έπρεπε να κατεδαφιστούν οι άνθρωπο του Szimpla είδαν την δυνατότητα ανάπτυξης μιας καινούργιας ιδέας.

Το Szimpla Kert που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει θερινό – ανοιχτό σινεμά βρίσκεται στην παλιά εβραϊκή γειτονιάς της Βουδαπέστης.

Άνοιξε το 2002 σε μια τοποθεσία λίγα τετράγωνα μακριά από τη σημερινή.

Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου ο καθένας θα μπορεί να νιώσει χαλαρά, να κοινωνικοποιηθεί και να πιεί το ποτό του.

Δύο χρόνια αργότερα το 2004 η περιοχή στην οδό Kazinczy 14, η οποία ήταν στο παρελθόν μπλόκ κατοικιών και ένα εργοστάσιο επρόκειτο να κατεδαφιστεί.

Οι τέσσερις ιδιοκτήτες αποφάσισαν να το σώσουν από την κατεδάφιση και να μεταφέρουν την παμπ τους σε αυτήν την τοποθεσία. Ξεκίνησε με υπαίθριες προβολές, live μουσικές παραστάσεις, πάρτι, εκθέσεις τέχνης σε ένα χώρο με έπιπλα second hand, παράταιρα αντικείμενα και απείραχτα όλα εκείνα που είχε αφήσει ο χρόνος πάνω στους τοίχους και τα πατώματα του κτηρίου.

Σήμερα συγκεντρώνει πάνω από 2.000 επισκέπτες καθημερινά και έχει εξελιχθεί σε τουριστικό αξιοθέατο. Παρ όλα αυτά δεν έχει χάσει τίποτα από την μαγεία και την μοναδικότητα του.

Δωμάτια με μοναδική αισθητική, χώροι με δυνατή η και καθόλου μουσική, χορός, παρέες που κουβεντιάζουν, street food, προβολές, θέατρο συνθέτουν έναν χώρο μοναδικό που σε κάνει να μην βαριέσαι ποτέ.

Η επιτυχία του εγχειρήματος έφερε πολύ γρήγορα και άλλες επιχειρήσεις κοντά. Στην ανοιχτό υπαίθριο χώρο ακριβώς δίπλα από το Szimpla Kert έχει δημιουργηθεί πάρκο με καντίνες που προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές φαγητού.

Το πιο εντυπωσιακό όσες φορές και αν περιπλανηθείς στο χώρο είναι το πως η φθορά, τα γκράφιτι, τα παλιά έπιπλά, τα εντελώς παράταιρα διακοσμητικά, όλος αυτός ο χαώδης αχταρμάς καταφέρνει να δημιουργεί κάτι που στο σύνολο του φαντάζει εντυπωσιακό και σε αρμονία. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα