Ματιές στον κόσμο

Πώς μετατράπηκε η αγορά της Βουδαπέστης σε ένα από τα δημοφιλέστερα μουσεία της πόλης

Αλήθεια πώς θα αντιδρούσε το εγχώριο κοινό σε μια τέτοια πρόταση στη Θεσσαλονίκη;

Γιώργος Τσιτιρίδης
πώς-μετατράπηκε-η-αγορά-της-βουδαπέστ-1127130
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλής προορισμούς στην πόλη της Βουδαπέστης και δεν είναι άλλο από το νεοσύστατο μουσείο της Τέχνης του Φωτός.

Οι δημιουργοί του διατείνονται πως είναι το πρώτο και μοναδικό στο είδος του που φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών που διερευνούν την τέχνη μέσα από το φως και τα αποτελέσματα που αυτό φέρει στο περιβάλλον.

Με 200.000 να το έχουν ήδη επισκεφθεί φιλοξενείτε στην παλιά αγορά τροφίμων της πόλης.

Στην Βουδαπέστη του 19ου αιώνα κρύβεται η ιστορία του κτηρίου που ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο πώλησης προϊόντων. Άνοιξε το 1897 και ήταν κάτι το πρωτοποριακό για την εποχή του.

Σε σχέδια του Győző Crigler ακολουθεί τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα, αποτελείται από 3 ορόφους, που εκτείνονται ανάμεσα σε δύο πανομοιότυπες εισόδους.

Θυμίζει πάρα πολύ την δική μας αγορά Μοδιάνο στην Θεσσαλονίκη.

Αποτελείται από μικρούς χώρους που φιλοξενούσαν μαγαζιά που πουλούσαν φρούτα, λαχανικά και ψάρια. Διαθέτει αποθήκες, ψυγεία, δεξαμενές για νερό, μεγάλες ζυγαριές.

Πρόκειται για κτήριο σπάνιας αρχιτεκτονικής ομορφιάς που προβάλει την πλούσια αρχιτεκτονική ιστορία της Ουγγαρίας.

Πολλές οι σκέψεις για την επαναλειτουργία, αυτή που επικράτησε ήταν να παραχωρηθεί στο Light Art Museum. Η ιδέα ήταν η παλιά αγορά να μετατραπεί σε ένα σημείο αναφοράς μέσα από μια καινούργια χρήση.

Οι χώροι των καταστημάτων φιλοξενούν τα έργα των καλλιτεχνών ενώ στο κοινόχρηστο κενό διάδρομο συνήθως παρουσιάζονται μεγάλης κλίμακας κατασκευές.

Επιστήμη, τεχνολογία και φύση μπλέκουν για να ερμηνεύσουν τις δυνατότητες του φωτός με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η Βουδαπέστη ψηφίστηκε ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός για το 2019, χτυπήθηκε όπως όλος ο πλανήτης από τον κορονοϊό και βρίσκει και πάλι τον βηματισμό της.

Αυτό που παρατηρεί κανείς είναι πως οι αλλαγές χρήσης σε κτήρια είναι ένα από τα πιο πετυχημένα επιτεύγματα στην Βουδαπέστη δίνοντας λύσεις που εξυπηρετούν μεταξύ άλλων την ανάπτυξη, τον τουρισμό και την κερδοφορία φυσικά.

Στην Ελλάδα οι σκέψεις και οι πράξεις μας είναι ακόμα συντηρητικές και φοβόμαστε να τολμήσουμε μεγάλες αλλαγές.

Αλήθεια πώς θα αντιδρούσε το εγχώριο κοινό σε μια τέτοια πρόταση στην Αθήνα η την Θεσσαλονίκη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα