Ματιές στον κόσμο

Το ρολόι του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης των Σκοπίων σταμάτησε στις 05:17

Ένα από τα σημαντικότερα δημόσια κτήρια της πόλης που υπέστη μεγάλες ζημιές στον καταστροφικό και πολύνεκρο σεισμό του 63'

Πλάτων Κλεανθίδης
το-ρολόι-του-παλαιού-σιδηροδρομικού-σ-1122093
Πλάτων Κλεανθίδης

Ήταν 05:17 το πρωί της 26ης Ιουλίου 1963, όταν ένας καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ έπληξε τα Σκόπια.

Το ρολόι στην πρόσοψη του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης έχει σταματήσει από τότε.

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός των Σκοπίων, ήταν ένα από τα σημαντικότερα δημόσια κτήρια που κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου στην πόλη, καθώς και ένας από τους πιο σύγχρονους για την εποχή του στα Βαλκάνια.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1938 σε σχέδια του Σέρβου αρχιτέκτονα Βέλιμιρ Γκαβρίλοβιτς σε λιτό νεοβυζαντινό στυλ και ολοκληρώθηκε το 1940.

O Σταθμός ήταν ένα από τα στρατηγικά σημεία στη μάχη για την απελευθέρωση της πόλης των Σκοπίων, στις 13 Νοεμβρίου 1944.

Σε ανάμνηση του γεγονότος ο ζωγράφος Μπόρκο Λαζέσκι δημιούργησε το 1956 στο λόμπι του σιδηροδρομικού σταθμού μια μνημειακή τοιχογραφία μήκους 45 μέτρων με τίτλο “Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός”.

Δυστυχώς όμως, ο Σταθμός υπέστη μεγάλες ζημιές από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που έπληξε τα Σκόπια στις 26 Ιουλίου 1963, όπου τα δύο τρίτα του κτηρίου κατέρρευσαν, πάνω από 60 άνθρωποι πέθαναν στην αίθουσα αναμονής και η τοιχογραφία του Μπόρκο Λαζέσκι καταστράφηκε.

Ο σεισμός στα Σκόπια συνολικά σκότωσε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους, τραυμάτισε 4.000, άφησε 200.000 άστεγους και σχεδόν κατεδάφισε την πόλη.

Η δεξιά πτέρυγα του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού που δεν είχε πληγεί σοβαρά από το σεισμό αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ως Μουσείο της Πόλης των Σκοπίων.

Μετά από της απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης από το φθινόπωρο του 1970 φιλοξενεί μόνιμες εκθέσεις που αντιπροσωπεύουν την ιστορία της πόλης, από τους πρώτους καταγεγραμμένους οικισμούς γύρω στο 3000 π.Χ. μέχρι σήμερα.

Το Μουσείο διαθέτει τέσσερα τμήματα: αρχαιολογία, εθνολογία, ιστορία και ιστορία της τέχνης.

Με πληροφορίες

https://fr.wikipedia.org/wiki/Mus%C3%A9e_de_la_ville_de_Skopje

https://www.mgs.org.mk/index.php/single-article

https://discover.re/unexplored-europe/unexplored-north-macedonia-skopje-train-station/

https://architectuul.com/architecture/museum-of-the-city-of-skopje

https://www.spomenikdatabase.org/skopje

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα